Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Régiónként milyen eltérések, szokások vannak a lagzikban?
Eddig valahogy nem is gondoltam volna hogy régiónként más-más szokások vannak a lagzin. Pl én csongrád megyei vagyok, itt a pár kerek kalácsot tör és akié a nagyobb az lesz az úr a háznál.
Ti miket ismertek?
Sajnos az ízléstelen mulatós és a vőfély nevű semmittevő bohóc mindenhol alapvető.
De az ilyen random babonákról legjobb, ha a helyi időseket kérdezed.
Sok helyen találkoztam azzal, hogy menyecsketánc van (már piros ruhában). Nálunk (Pest megye) menyasszonytánc van és utána öltöznek át pirosba.
Vagy pl. van egy olyan babona, hogy a menyasszonyt nem szabad ugyanazon az úton vinni oda-vissza.
Nógrád megyei vagyok. Nem tudom máshol milyen szokások vannak, nálunk ezek a főbbek (főleg ha "igazi parasztlagzi" van, tehát nem csak bemész egy étterembe oszt csókolom) :
-Péntek délután vagy szombat délelött polgári esküvő, amin csak szűk család vesz részt
-Szombat délután 3 óra körül az egyházi esküvő
-Már kedd-szerda körül elkezdik a sütést főzést, csirkevágás, sütisütés stb
-Minden család 1 tálca sütit visz az esküvőre, amit vagy pénteken elvisznek általában a menyasszony szülei, vagy szombaton az esküvőre kell vinni
-Ajándékpénzt esküvő után, a lagzi elött szokás odaadni
-A menyasszonytánc éjjel 11 körül van, itt külön pénzt adunk, 1000-5000 ft között
10 óra körül vonatozás
-Szokásos menü vacsorakor: húsleves, pörkölt tésztával/galuskával/krumplival, hidegtál (rántott hús, sajt, zöldségek, natúrhús,ilyen-oylan töltött hus, köret). Utána a sok süteményt amit a vendégek hoztak, majd menyasszonyi torta vágás. Éjfélkor töltött káposzta
-Menyasszonytánc végén a férj "elrabolja" a menyasszonyt, kb fél óra múlva jönnek már átöltözve pirosban. Menyecske tánc nincs. Azalatt a fél óra alatt nem csak öltöznek, hanem akkor szokás megszámolni a menyasszonytánc alatt összegyült pénzt is. Amigy távol vannak, 1 férfi beöltözik "bolond menyasszonynak" és szórakoztatja a népet, vele is ugyanúgy lehet táncolni, aprópénzért
Régebben úgy nézett ki a lagzi, hogy két helyen volt. Az esküvő után a menyasszony házához mentek, ott volt a vacsora, kb este 9-ig, majd utána leindult a menet a férj házához. Ott az anyós (férj anyja) mézzel köszöntötte őket. Majd ott ismét kajálás, és akkor utána a vonatozás, menyasszonytánc stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!