Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Eljegyzés » Hogyan működik a hagyományos...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Balu86MH kérdése:

Hogyan működik a hagyományos lánykérés?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Mivel még nem találkoztam ilyen kérdéssel itt, ezért gondoltam felhozom. A barátnőmmel több éve együtt vagyunk, és lassan (mondjuk 1-2 éven belül) meg szeretném kérni a kezét. Mivel én is és az Ő családja is hagyományos gondolkodású, ezért úgy illő, ha legelőször megkérdem a szüleitől (leánykérés). De fogalmam sincs, hogy mit hogyan kell. Csak az édesapától kell? Vagy csak az Édesanyától vagy mind2től?? Egyáltalán hogy és mikor kell felhozni ezt a témát az após/anyós jelöltnek? Ilyenkor illik valami ajándékot vinni, vagy hogy megy ez, Kérlek segítsetek, mert gőzöm sincs ezekről, de lassan-lassan aktuális lesz :) a bnőm 21 éves.

25F

2013. márc. 5. 14:35
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
26%
Nem kell senkitől megkérni, már nem divat az ilyesmi.Nem kell erre rákészülni annyira.Veszel egy gyűrűt és megkéred a barátnőd kezét mondjuk egy vacsi közben(étterem) stb.
2013. márc. 5. 15:06
 2/15 A kérdező kommentje:
öcsém ... ennyire érthetetlen voltam?? :D ezért hangsúlyoztam ki, hogy HAGYOMÁNYOS (TEHÁT KONZERVATÍV) GONDOLKOZÁSÚ VAGYOK ÉN IS, MEG A CSALÁD IS! Ezért kérdezem a részleteket. Mellesleg szép hagyománynak és illőnek gondolom ezt a cselekedetet, ami a szülők felé és tiszteletet mutat. De azért köszönöm a választ és a te meglátásodat... :)
2013. márc. 5. 15:10
 3/15 anonim ***** válasza:
78%

Szia!

Szerintem az igazi hagyományos lánykérés így zajlik:

(Miszerint a lány még otthon él a szülőkkel, ugyanis régen így működött és a házasság, lánykérés után költözött össze a pár.)

Veszel egy csokor virágot anyukának, a párodnak, apukának pedig egy üveg bort. A lánynak megveszed a gyűrűt. Szépen felöltözöl, elbattyogsz a párodékhoz. Miután beengedtek elmondod, hogy miért is mentél, mik a szándékaid, és szeretnéd a szülők engedélyét, áldását kérni a házassághoz. (A párod pedig elkerekedett szemmel, csodálkozva nézi/hallgatja végig az egészet.) Miután áldásukat adták, letérdelsz a barátnőd elé, és megkéred a kezét...:)

2013. márc. 5. 15:26
 4/15 anonim ***** válasza:
53%

Szia. én sem tudom, hogy hogy megy ,de rákerestem neked, el is küldöm a linket, legalább én is tanulok;)

üdv.

[link]

2013. márc. 5. 15:29
 5/15 anonim ***** válasza:
80%
Nálunk úgy volt, hogy az egyik hétvégén a nagymamámnál (a lakásunkban kicsi a hely) összeült a család. Az ebédnél pedig a párom felállt, beszédet mondott, és megkérte a kezem. Felhúztuk a gyűrűket, kaptunk mindenkitől ajándékot. Az asztalra egy "éljen a jegyespár" feliratú torta is került. Mindenki szépen fel volt öltözve öltönybe, ruhába.
2013. márc. 5. 15:52
 6/15 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat :) Igen, a barátnőm még otthon lakik, összeköltözést majd csak az eljegyzés után tervezzük! Már kezd stimmelni az összkép :) Még annyi, hogy először a lánytól, vagy a szülőktől kell megkérdezni? Vagy mindenkitől egyszerre? A szülőket hogyan kell ráterelni a témára? felhívom őket és mondom, hogy délután szeretnék velük személyesen beszélgetni? Vagy csak fogom magam aztán felmegyek az ajándékokkal és minden előzetes nélkül beállítok hozzájuk? Vagy előre beszéljük meg az időpontot amikor náluk vagyok? :D És a gyűrűt is a lánynak akkor kell oda adni? Nem lehet előtte/utána kettesben valami meghittebb körülmények közt? Bocsi a sok kérdés miatt, de időben szeretném letisztázni ezeket :D
2013. márc. 5. 16:14
 7/15 anonim ***** válasza:
82%

Szerintem 2 féle képp zajlhat:

1. A barátnődnek meglepetést szeretnél

Elmész apósjelöltékhez amikor a barátnőd nincs otthon, viszel neki egy üveg bort esteleg anyukának virágot, és elmondod, hogy szeretnéd megkérni a lányuk kezét, de tartság titokban.

Célszerű nem sokkal előtte elmondani, nehogy elkotyogják.

Vagy ha félsz attól, hogy elkotyogják, akkor kettesben megkéred a lány kezét kísérő gyűrűvel, és utána az apától és elkéred majd a család közösen megtartja az eljegyzést.

2. Ha nem akarsz meglepetést, akkor elmondod a barátnődnek a terveidet, elmentek hozzájuk, beszélsz az apukával, majd kitűzitek az eljegyzés napját amikor a te és az ő családja közösen megünnepli egy hagyományosan: a lánynál tartott ebéddel.

Ekkor elég 2 karika gyűrű, de ha a lány szeretne köves (kísérő gyűrűt)akkor persze vehetsz neki.

Ha már a hagyományoknál tartunk, ilyenkor régen a férfi kapta lánytól a pecsét gyűrűt.

De ezt ma már tényleg nem szokás.

A régi hagyományra inkább a 2. megoldás illik.

A meglepetés felhajtás-köves gyűrű amerikai szokás tehát az első.

Egyébként én úgy csinálnám, hogy elkérném titokban az apjától a kezét, meglepném romantikusan egy köves gyűrűvel,

majd a családdal közösen tartanánk meg az eljegyzést ( a lánynál hagyományosan).

2013. márc. 5. 17:04
 8/15 anonim ***** válasza:
0%
Akkor nem is feküdtetek le?
2013. márc. 5. 19:00
 9/15 A kérdező kommentje:
uccsó, nem értem hogy jön ide a kérdés, de a válasz nem :)
2013. márc. 5. 20:33
 10/15 anonim ***** válasza:
79%

Meglehetősen vegyes válaszokat kaptál, de egyik sem az igazi hagyományos eljegyzésről szól.

Én 1956-ban mentem férjhez, a lányaim 1976-78-ban. A fiam l985-ben nősült meg.

Mindannyiunk eljegyzése a magyar hagyományok szerint volt.

A férjemmel eljártunk szórakozni, sétálni. Sokat beszélgettünk, és egy alkalommal megkérdezte, hogy feleségül mennék-e hozzá? (A gyerekeimnél is így volt)

Nem feküdtünk le egymással.

Ezután mindketten bejelentettük otthon, hogy össze akarunk házasodni. Az én szüleimmel megbeszéltük, hogy mikor jöhet el megkérni tőlük a kezemet.

A megbeszélt időpontban eljött hozzánk. Nekem egy vörösrózsa csokrot hozott, anyukámnak egy fehér szegfűcsokrot.

Megkínáltuk vacsorával, és közben felállt és megkérte a szüleimet, hogy adjanak feleségül hozzá. Amikor megkapta a szüleim beleegyezését, akkor megbeszéltük az eljegyzés időpontját, és az ebédre egyúttal meghívták a szüleit is.

Ezután vettük meg a karikagyűrűket.

Az eljegyzési ebéden a leves után még egyszer megkérte a kezem, és ekkor húztuk fel egymás ujjára a karikagyűrűket. Kaptam a karikagyűrűk mellé egy köves kisérőgyűrűt. Én pedig vettem neki egy pecsétgyűrűt. A ma eljegyzési gyűrűnek nevezett gyűrű csak Amerikából átvett, újabb divat, de ez nem eljegyzés és nem magyar hagyomány.

Az eljegyzésre is hozott nekem és anyukámnak is virágot. (Akkoriban úgy illett, ha valaki vendégségbe ment, a ház nő tagjainak illett virágot venni)

Anyósomtól pedig kaptam egy aranynyakláncot.

A gyerekeim eljegyzése is hasonló volt.

Az eljegyzésen beszéltük meg az esküvő időpontját. A szülők pedig a lebonyolítást.

2013. márc. 5. 23:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!