Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ilyen esetben ti hogy vennétek közös otthont?
Adott egy viszonylag fiatal pár, együtt élnek, albérlet. Mindketten rossz körülmények közül származnak, tehát nincs saját vagyona senkinek. Így könnyű a közös kassza, hiszen mindent közösen szereztek, amijük van, nincs min vitázni.
Közös jövőt terveznek, de se eljegyzés, se házasság nem volt, tehát szimpla párkapcsolat.
Az egyik fél hirtelen nagyobb összeghez jut, mondjuk örököl. De a példa kedvéért lehet szó lottóról, pókerről, szerencsejátékról is akár (csak azért, mert az örökség ugye házasságban is különvagyon). Szóval olyan pénz, ami csak úgy az ölébe hullt az illetőnek kvázi.
Jogi szempontból nyilván az ő pénze, mert ő örökölte/nyerte, ez ok. De házat akar, akarnak belőle venni, hiszen így végre előreléphetnek.
Ha ti ilyen szituban lennétek, hogy vennétek házat/lakást? Csak a saját nevetekre? Ebben az esetben a másik félnek ez rosszul eshet, hiszen nem friss kapcsolatról van szó. 50-50? Az meg "csak" párkapcsolatban kockázatos, nem? Vagy más arányban tennétek? Miért?
Az én pénzem, saját nevemre vennék lakást. Ahogy azon sem sértődnék meg, ha a párom tenné ugyan ezt. Teljes mértékben az ő pénze, tegyen azt vele amit szeretne. Eleve ha annyira jól megvannak és örök élet meg egy nap lesz a kapcsolat akkor abszolút nem fog számítani, hogy csak az egyikőjük nevén van a ház. Egy szakításnál viszont rengeteget. Én egyszerűen nem tudnám a párom pénzét és az ebből vett házat a sajátomként emlegetni egy szakításnál. Én nem adtam bele anyagilag semmit, akkor miért próbálnám meg vinni a ház felét? Szerelem ide vagy oda de ezekre gondolni kell.
Én biztatnám a páromat, hogy a saját nevére vegye a házat. Így a tiszta és az etikus. És én is a saját nevemre venném. Hogyha a páromnak ez problémát okoz akkor nem hiszem, hogy lenne egymás mellett keresnivalónk.
Saját névre, még házasságkötés előtt.
Nincs ebben semmi szokatlan vagy rossz íz. Ha közös gyerekük születik úgyis ő lesz az örökös, az édesanyának meg adható haszonélvezet élethosszig.
Hát, ez függ az összegtől is.
Én is a saját nevemre venném, ha elég a pénz rá, de mivel közös életet tervezek a párommal, valószínűleg inkább letenném az önerőt belőle és együtt letörlesztjük a maradékot. Szakítás esetén kifizetném az addig belefektetett pénzt és mehet isten hírével. Így a felújítás, kialakítas mind közös döntés, nem az én házam vagy a tiéd.
Lehet bukok rajta valamennyit, de én így csinálnám. Így 50-50%.
A kérdés elméletinek tűnik, de valóságban is előfordulhat a helyzet. Nyugdíjaztatásomig sokat jártam bíróságra épp tulajdonjogi ügyek miatt, habár nem vagyok jogász.
Az első két válaszolónk zöldet adtam, most mégis kissé más véleményt írok. Tkp. mindkettőjüknek igaza van, de...
A kérdező leírt pár szót. Idézem: "...nincs saját vagyona senkinek. Így könnyű a közös kassza, hiszen mindent közösen szereztek, amijük van, nincs min vitázni." A hangsúly a "közös kassza"-n van. Ha közös a kassza, akkor a másik pénze is benne van a feladott lottóban és a lottónyereményben! Tehát a nyeremény is feleződik. Hangsúlyozom, hogy ez csak a lottóra és minden olyanra vonatkozik (póker, szerencsejáték, sorsjegy stb.), amibe egyikük fektette be a KÖZÖS KASSZÁBAN LEVŐ pénzt. Ez arra az esetre is vonatkozik, ha éppen fizetési nap volt a cégnél és a pénzt még nm tette be a közös dobozkába, amiben a közös pénzüket tartják. Örökség itt ki van zárva, mert - ahogyan a kérdező helyesen írta - ez csak az egyiküké.
Mi van akkor, ha egy pénztárcát talál az utcán, tele egy vagyonnyi pénzzel? Elméletileg a megtalálóé, csakhogy a talált dolgokat, tárgyakat KÖTELES illetékes helyen leadni, különben büntetés alá esik, ha netán megtartja. Ha mégis megtartja, szerintem jó ha beteszi a közösbe, mert szétválás esetén rosszul járhat még akkor is, ha a másik fél bűnpártolás vétségét követte el. A paragrafus görbe - lehet csavarni. Tudom, kapok a válaszomért hideget-meleget (pirosat-zöldet).
Én azt tanácsolnám, hogy kössenek házasságot és tegyék be a nyert pénzt (vagyont) is a közösbe.
Ha lottó, akkor feltőkésíteném a csajt belőle, ha egyéb, akkor a gyerek örököl.
32/f
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!