Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Közös számla , ki mellette és kivan ellene?
Én picit ellene vagyok.
Hogy miért?
1. Biztonsági kockázat , ha két fele megy a fizetés az tutibb, ha egy számlára megy és valahogy feltörik, leemelnek róla pénzt , az sokkal gázosabb.. ha 2 számla van, akkor lehet a másikra számítani ,ameddig rendeződik a helyzet.
( Nyilván ez hátrány is, mert 2 számlán 2szer akkora költsége lesz, de szerintem 2 bankszámlavezetési díj/ költség 2 emberre leosztva nem olyan gázos , szemben a kockázattal amit leírtam.
2. Nyilván ami az együttéléshez kell pl kaja , rezsi , albérlet vagy hitel azt eggyütt fizetjük vagy ha valamelyikünknek több a fizuja az jobban beleszáll. Vagy gyerekepénz is közös.
De pl a “szórakozásra “fordított összeget szerintem úgy fair, ha külön fizeti mindenki magának. Pl a nő körmösét , barátaival elfogyaszott borozását, ruházkodását cipők, táskák .. azt fizesse magának.
Ahogy a férfi is fizesse magának a sörözéseit és egyéb hobbijait.
Ezt így gondolom:D Márcsak ezért is jobba 2 kulon szamla.
29/F
Válasz nemmel életkorral, ha lehet.
De szerintem ezen
Nálunk közös számla van, de nálunk nagyon eltérő költekezési igény sincs.
Amit te írsz, hogy kiadás közösbe bedobottból, a hobbi, kedvtelési öltözködés, ilyenek sajátból, az is teljesen jó ha egyik többet költene mint a másik azt elfogadhatónak tartaná.
Összeköltözésünk elején így voltunk, az is tökéletesen működött.
50N
Közös kassza,de nem közös számla.Teljesen mindegy,hogy a sajátomból megyek fodrászhoz vagy a férjemtől kérek.Fordítva is bármikor ott az én pénzem.Ha valami miatt lenullázódunk,akkor mondjunk le dolgokról.
Ha dugni közösen dugunk,akkor a pénz is közös.Mondjuk mi válás esetén se húznánk le egymást.Mindenki vinné a saját cuccait,a számlán lévő megtakarítást,akármennyi is.
Én a külön kassza mellett vagyok. Közösen fizetjük a közös kiadásokat, de nem költjük egymás pénzét. Mondjuk én nem akarok gyereket, ahol gyerek van, ott szerintem fura a különözés.
Az se lenne rossz, ha nem piára költené mindkét fél a pénzét.
32N
Nekünk közös a számlánk házasok is vagyunk már. Minden bevétel oda fut be. Mi mindig közös kasszán voltunk a kezdetektől. Szerintem egyszerűbb. Látjuk mindkettem mennyi a pénzünk, utaljuk a számlákat, megtakaritási számlát is látjuk stb. Nem kell két számla fenntartást fizetni.
Igazából mi sosem azt néztük, hogy hú te x ezret én meg y ezret kerestünk, hanem azt, hogy de jó ketten a z ezret kerestünk.
Az egyes félelmed lehet úgy is hogy egyszerre mindekttőt feltörik. Főleg, ha mindketten beléptek a másikéba szóval ez nem olyan, hogy akkor tuti ott a másik. Pl. A hírekben is benne volt akinek lenyúlták a vállalkozási és a privát számláit is. Több számlája volt mégis online átverték. Nem garancia a több számlára sem.
Nekem ez sok amit írsz, hogy szigorúan szét kell szedni ki mire mennyit költ. Mi ezt a férjemmel sosem számoltuk így, de szerintem ehhez kell az is, hogy hasonlóan gondolkodunk a pénzről. Pl ha nagyobb értékű dolgot akarok venni megkérdezem a férjem, hogy szerinte oké-e és ez van viszont is.
Na meg ott az, ha van gyerek. A csed még jó a gyed maximalizálva van a gyes meg 26 ezer körül van. Akkor hogy külön kasszáznál? :D
Mondjuk se a férjemnek se nekem ninca extra olyan költése. Nem dohanyzunk, nem alkoholizálunk stb.
Egy gyermekünk van, na ő bizony sokba kerül, ha lejár a gyed megyek is vissza dolgozni.
40N
Közös kasszát csak a házastársammal vállalok, de vele meg jog szerint is az, úgyhogy az mindegy, hogy ki honnan költ, mert a közös pénzünket költjük mindketten.
Viszont az általad is leírt biztonsági okokból én se csinálnék közös számlát.
Mi közös kasszán vagyunk esküvő óta. Számlánk külön van, mivel gyakorlatilag ingyen van és a feltörést én is kockázatnak látom. De ez nem befolyásolja, hogy közös vagy külön kassza. Mi hónap elején csinálunk budgetet, kaja, kocsi, nyaralás, fun money, befektetések. Mindekttőnk számláján szokott maradni valamennyi pénz a biztonság kedvéért. De nem számít, mikor hol, ki fizet, befektetés is együtt megy. Szerintem ha két hasonló pénzügyi kulturájú ember van, akkor annyival egyszeűbb.
Kapcsolat elején mi is számolgattunk, de ez nekem házasságban már nem fér bele. Most hazafelé én hoztam kaját, és álljunk le számolgatni, hogy te 16 nuggetset ettél, én meg csak 4-et akkor arányosítsuk. Nekem házasságban minden közös. Ha épp sminket akarok venni, simán fizetek a közösről, ha meg ő valami játékot, szintén, nem kell megkérdezni, mivel mindketten alapból takarékosak vagyunk. 25/N
Szerintem nem ördögtől való a közös számla, ha mindkét félnek vagy egy sajátja is.
Erte el lehet utalni miden hónapban X összeget, amiből kaját, rezsit, albérletet, mindenféle közös dolgot lehet fizetni.
A többivel meg mindenki úgy gazdálkodik, ahogy akar.
Nekünk külön számla van, de közös kassza szinte a legelejétől kezdve. Volt hogy én kerestem jobban, de már évek óta a férjem hoz haza sokkal több pénzt. Tök mindegy, mikor nekem elfogy mondom hogy utaljon mert lecsórósodtam. Most majd pláne fogok kapni valami havi ~30.000Ft-ot összesen (a gyerek betölti a két éves kort, és közösen úgy döntöttünk hogy nem adjuk bölcsibe). Szóval látom a kérdésben a gyerek is említve van, ott azért ez a "mindenki magának" elv már baromira igazságtalan a nővel szemben. Még az első két évben is csak a fizetésem tördékét kaptam, pedig életemben nem gürcöltem ennyit mint mióta itthon vagyok. Most meg ugye majd kapom a nagy semmit szinte.
Alapból ha házasok a felek (gyerekvállalás előtt azért a többség szokott házasodni), akkor jogilag nincs külön pénz, minden ami a házasság után jön az közös vagyonnak számít.
Lehet persze gyerek után is fillértbszni, csak akkor fair módon. Pl úgy kezdeném hogy ha a férjem így állna hozzá, hogy akkor kérnék amortizációs díjat amiért kihordtam és megszültem a gyereket. Utána néznék mennyi egy béranya, és annak a felét kérném. Utána meg havi fix összeget, mivel én kevesebb pénzt kapnék amiért otthon maradok. És az éjszakai műszak, meg a délutani, hétvégi túlóra az pluszban rájönne. Azt még nem tudom, hogy az anyatejet amit ugye a testem termel felszámolnám-e felesben tápszer árban.
Na jó, amúgy szimplán nem vállalnék gyereket olyannal aki így gondolkodik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!