Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » Többlethasználati díj hogyan...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Többlethasználati díj hogyan működik?

Figyelt kérdés

Ez estében nem vagyunk férj és feleség, nem is voltunk, viszont közös az ingatlan kb. 30%-70%-ban.

Én elköltöztem, mivel már nem tudtunk együtt élni, én albérletbe kényszerültem, új párkapcsolatban élek.

A házat 5 éven belül el szeretnénk adni vásárlás után, melyben nem írtuk le, hogy pontosan mikor, de jövőre nagyjából februárban jár le a vásárlástól számított 5 év.

Két közös gyermek van, akik 5 és 10 évesek.

Olvastam a többlethasználati díjról, szeretném megtudni, aki járt már ilyen helyzetben, hogy ez miként, hogyan és milyen arányban zajlik?!

Előre is köszönöm a válaszokat!

#ház #eladás #díj #albérlet #közös ház #Többlethasználati jog
2024. aug. 6. 17:10
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Úgy, hogy keresel egy ügyvédet és ő elintézi, amit kell.

Köznyelven elmondva, ez olyan, mintha bérleti díjat szednél a másik féltől.

Példa: adott egy ház 50-50% tulajdoni hányadban.Az egyik tulaj elköltözik, így a másik tulaj lakja az ingatlan 100%-át.

Tegyük fel, az ingatlant piaci körülmények közt, hivatalosan 100 ezer ft/hó bérleti díjért ki lehetne adni.

Akkor a bent lakó tulajdonos a másik tulajnak ad havi 50 000 Ft-ot.

Ez így gondolom érthető.

Az a lényeg, hogy ezt nem te fogod kitalálni hasraütés szerűen, hogy mennyit fizessen.Az sem mindegy, hogy aki a házban maradt milyen tulajdoni hányaddal rendelkezik.

Egyáltalán nem mindegy, hogy 30 vagy 70 % után kell fizetnie.

2024. aug. 6. 17:50
 2/7 anonim ***** válasza:
17%
Meg amúgy ha te önként mentél el és nem is fizetsz semmilyen házzal kapcsolatos költséget, akkor alapból nem is jár neked semmi.
2024. aug. 6. 18:00
 3/7 anonim ***** válasza:
73%
Hogy a viharba ne járna.
2024. aug. 7. 10:06
 4/7 A kérdező kommentje:

Önként mentem el, de megvolt rá az oka. :)

Egyébként is tudtommal ki is adhatnám a „saját” lakrészemet albérletbe. De ezt lehet rosszul tudom.

A másik, hogy én is ugyanúgy fizetem a hitelt, rezsit rá, csak utólag kerül majd levonásra a ház eladása után.

Annyi kérdés még:

Ha egy szerződésben az lett leírva, hogy 50-50%-ban fizetjük a hitelt stb., ami levonásra kerül majd a ház eladása után, viszont ez csak ügyvéddel előtt lett leírva (közjegyző előtt nem), akkor az mennyire arany szabály? Bírósági végzés sincsen róla. Esetleg erre még tudna valaki válaszolni?

Köszönöm!

2024. aug. 7. 10:36
 5/7 anonim ***** válasza:
Ha a szerződésben ez van leírva, az bőven elég, ha utólag szükséges ezt bizonyítani.
2024. aug. 7. 10:39
 6/7 A kérdező kommentje:

#5-ös válaszoló.

Le van írva igen, de pont az érdekelne, hogy elég, ha ügyvéd előtt lett ez leírva?

Mert valójában így, az 50-50% teljesen értelmetlen, mivel a ház nem fele - fele arányban van, hanem 30% és 70%.

Tudtommal jegyző előtt válik hivatalossá.

szept. 1. 09:50
 7/7 anonim ***** válasza:
Ügyvéd is hivatalos
szept. 1. 15:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!