Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Sokkal többet keres a barátom, mint én, hogyan célszerű rendezni a költségeket?
Most fogunk összeköltözni. Én csak most kezdtem dolgozni, így nettó 267.000 ftot keresek. A barátom sokkal többet, nettó 780.000 ftot.
Fizetésarányos költségviselés lenne a megoldás? Ha felezünk mindent, nyilván én elég rosszul járok, bár úgy lenne a fair, hiszen a közös életünk. Viszont ő pl sokkal többet eszik nálam.
Szerintetek ezt hogy célszerű rendezni, hogy igazságos legyen, de ne menjen el minden pénzem?
Albérletre szerencsére nem kell költeni, a szüleim vettek egy lakást, amit használhatunk, így ezzel kapcsolatban csak a rezsi merül fel.
A közös kiadások fele-fele.
Házasságban már minden összeadódik. Az már más jogi felállás. ( Kivéve a hozott magánvagyon és az örökség.)
A rezsi közös.
Az élelmezés pluszt meg a barátod fizeti.
Hat az igazságos a fele fele.
De a valóságban egy nőt nem a pénzéért vesznek fel, szal ha a paramétereid elég jók akkor nem kel semmit fizetned.
A barátod beleül a készbe.
Közös rezsi. Az élelmet meg ő vegye.
Szerintem 'fele-fele', de ez ne csak az anyagiakra, hanem minden körülményre vonatkozzon!
Így értem: nézzétek meg, mennyiért lehetne kiadni a lakásodat, a példában legyen mondjuk 100E, csak hogy könnyen tudjunk számolni, ill. az ő plusz kajája legyen mondjuk 30E, a kettőtök szumma közös élete meg mondjuk 300E.
300E-(50E+30E)= 220E, ennek a fele 110E, ennyit fizetsz Te, ő pedig 110E+50E+30E= 190E. Tiéd marad a 110E-n felüli pénzed, az övé pedig a 190E-n felüli pénze.
Értelemszerűen a példa 300E-t ahhoz képest kell belőni, hogy mennyit költötök, mit számoltok ebbe bele, és mi az, amit mindenki magának fizet.
Ez így egy tisztességes megoldás, akkor is, ha majd nő a fizetésed, akkor is, ha esetleg szakítotok, de akkor is, ha hosszú távon mondjuk jön egy baba... Nyilván akkor, amikor Te mondjuk otthon van a gyerekkel GYES-en, újra kell 'képletezni', de addig működőképes.
Egyébként ezt mi is hasonlóan csináljuk a párommal, csak én nem fizetek neki 'bérleti díjat' azért, mert a lakásában lakom, mert a nyaraló az enyém és azt is közösen használjuk. Viszont ez a megoldás biztosítja azt, hogy mindenki úgy gazdálkodik a saját pénzével, ahogyan jónak látja és úgy költi pl. a saját gyerekére vagy a saját nyugdíjalapjára, hogy a közös érdekeink ill. a másik érdeke ne sérüljön.
#8-as hozzászólásomhoz kapcs.kaptam egy 'kedves' privátot, itt, nyilvánosan válaszolnék rá.
Nem gondolom, hogy az együttélés arról szól, hogy az egyik fél ( és mindegy, hogy ffi vagy nő) eltartja a másikat csak azért, mert ő többet keres. Azt se gondolom, hogy mindennek közösnek kell lennie, hiszen remélhetőleg nem élik fel havonta a kettőjük közös jövedelmét, hanem marad megtakarítás. Viszont ami marad, az ne közös megtakarítás legyen, hanem mindenkinek a sajátja, mert azért beüthet egy válás/szakítás is.
Azt is gondolom, hogy mindkét félnek lehetnek olyan költségei, amelyek nem a közös büdzsét terhelik, mert a másiknak semmi köze hozzá. És azt meg pláne gondolom, hogy nem mindegy , hogy egy 30 éve együtt élő pár pénzkezeléséről beszélünk, vagy a kérdező helyzetéről, akik most fognak összeköltözni.
És egy- már csak a privit írónak szóló- megjegyzés: semmi bajom az ékszerekkel vagy a drága bundákkal, de ezeket magamnak veszem. Ennek a módszernek két előnye is van: egyrészt nem kell egyeztetni róla, hogy 'kaaaaphatok egy illlyeeeet?' másrészt meg nem érzem magam megvásárolt vagy megfizetett nőnek. Ez ezért fontos szempont szerintem.:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!