Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit tennétek hasonló helyzetben?
A férjemmel jó a kapcsolatunk, egy értékrendbeli problémánk van, ami minden helyzetben folyamatosan előjön különböző köntösben. Elég kockázatvállaló, ő is és a családja is. Rengeteg olyan családi történetük van, ami szerintem nem vicces, hanem félelmetes.
- A hét év alatt 2-szer majdnem meghalt (amiről tudok).
- A covid miatt a védekezésben elég gyakran rettegek a rokonaim életéért, vagy, mint a tesóm esetén, 9 hónapja nem találkoztam vele, mert a férjemben egyszerűen nem lehet megbízni a védekezés tekintetében, ha nem vagyok ott (ha ott vagyok sem, mert mindig csak utólag tudok szólni, hogy ne ölelgesse már az embereket), nyilván ez most eléggé kiélezi a feszültségeket, mert napi szinten szembesülök vele, hogy mit csinál.
Azt érzem, hogy folyamatosan nekem kell gondolnom az összes létező kockázatra (lakásvásárlás, utazás, megélhetés stb.), és ha nem figyelek oda minden kis részletre és veszekszem ki, hogy az történjen, amit én akarok, akkor tényleg halálos következményei vannak (pl. nézzük meg, hogy szabad-e túrázni nem adtak-e ki figyelmeztetést, ne vegyünk drágábban lakást, mint amennyi hitelt vissza tudunk fizetni, ne vegyünk fel babavárót, úgy, hogy még két évig nem kezdünk el próbálkozni). Ha meg "nem volt jogos", mert épp akkor nem a negatív kimenet történt meg akkor nincs igazam és legközelebb kezdődik elölről. Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Hogy lehet ezt jól kezelni, hogy ne idegesítsen ennyire, amit a férjem tesz? Hogy ne próbáljam megváltoztatni, hanem el tudjam fogadni, ahogy van?
Nyilván a kérdés csak a negatívumokat emeli ki, de amúgy jó a kapcsolatunk. A szokásos 3 helyett, 5 évig voltam halálosan szerelmes, ő is nagyon szeret, jó csapatot alkotunk, általában nagyon ügyesen kezeljük a problémákat. Szóval nem szakítani szeretnék hanem valahogy magamban elfogadni a helyzetet.
Családterapeuta szakember ötletei? (Legjobb szívvel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szociális munkásait ajánlanám.) Nekem KIVÁLÓAK a tapasztalataim ezen a területen.
Található-e a lakókörnyezetetekben a fent említett jószolgálati célokat megvalósító intézményrendszernek akárcsak egyetlenegy kihelyezett részlege? Lehet, hogy az lesz a megoldás!
Én a területileg illetékes családsegítő szolgálatnál CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az adósságkezeléssel vagyok nagyjából közepes mértékben elégedett - így azt nem ajánlanám. De azt is megpróbálhatjátok, családterápiás ülések igénybevételével. Természetesen hétköznap.
Szóba jöhet még talán az áldozatsegítés témaköre (áldozatvédelmi szolgálat, annak ingyenes telefonszáma) de hát kérdés, hogy Te valójában "áldozat"-nak tekinted-e magadat ebben az élethelyzetben? Esetleg a lelkisegély szolgálatok - főként a Délután Alapítvány, illetve a református lelkisegély az, amivel IGAZÁN ELÉGEDETT vagyok.
Legvégső megoldásként talán még az egyházi körökben is HITTAN VAGY BIBLIAÓRÁKON RÉSZT VÉVE kaphatsz választ egy-egy nyugtalanító kérdésre. Nekem is ilyen helyeken szoktak megérkezni a logikailag átlátható megoldások kilátástalannk tűnő élethelyzetekre!
(Persze, most a járványhelyzet miatt nincsenek megtartva csoportok, illetve nagyon kevés ilyen működő lehetőségről tudok.)
Ui: remélem, hogy egy kicsit azért tudtam segíteni néhány gondolatébresztő ötlettel. :)
Nálunk az segített, hogy lefektettük a szabályokat, ki milyen területen illetékes, ami nem azt jelenti, hogy a másik nem szólhat bele, hanem beláttuk, hogy melyikünk ért hozzá jobban. Egy higgadt, nyugodt, jó hangulatú fél órát szántunk erre. Nem egy vita végén, mikor nehéz belátni, hogy kinek nincs/van igaza.
Mondjuk pénzügyekben én döntök, pont azért, amit te is írtál, hogy a férfiak hajlamosabbak kockázatot vállalni. Műszaki cikk, autó stb. vásárlása esetén ő ért ezekhez, engem nem érdekel. Azt persze együtt döntjük el, hogy kell-e új kocsi/mosógép, én belövöm, mennyit tudunk szánni rá, ő kiválasztja, hogy melyiket.
De még egyszer, ez nem azt jelenti, hogy nem beszéljük meg, vagy a másiknak nincs beleszólása. Csak valahogy kevesebb a parttalan vita, mióta leosztottuk, hol ki a főnök. 😉
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!