Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A barátom sokkal műveltebb és okosabb nálam. Bármilyen tanács?
Sziasztok!
Mindketten huszonévesek vagyunk, ő idősebb nálam. Bármiről el tudunk beszélgetni, sokat hülyéskedünk, de: a lexikális tudásom az övéhez képest nulla. Alap dolgokkal nem vagyok tisztában, sosem érdekelt sem a földrajz sem a történelem sem a politika, ezekben ő viszont hatalmas májer. Engem mindig baromságok érdekeltek, neki meg mindenre van rálátása, naprakész, nagyon otthonosan mozog sok témában.
Azon kaptam magam, hogy megalázottnak, kiszolgáltatottnak és totál egyszerűnek érzem magam ha olyan témák jönnek szóba a társaságban amik nálam a se kép se hang kategória. (Szeretnék is pont emiatt fejlődni bennük viszont ez nem fog egyik napról a másikra menni.)
Összegegve, a probléma: nyilván neki is feltűnt már mennyire hiányos a tudásom, plusz már mondtam neki, hogy hülyének érzem magam. Szorongok, rossz kedvem lesz ha megint olyat kérdez ami tök alap mégsem tudom, mert nem akarom, hogy butának tartson Ő, vagy a családja vagy a társasága, vagy hogy lenézzék amiatt, hogy egy "ilyennel" van. Azt mondták világ életemben hogy talpraesett vagyok, mégis elmegy az életkedvem amint azon gondolkozom mennyi minden van amit nem tudok.
Plusz azt sem értem (és ez is rengeteg agyalást és stresszelést okoz) hogy vajon mit akarhat ő tőlem, mikor körülbelül az intelligenciánk abban az arányban van, hogy ő a római Colosseum én meg a Stonehenge...
Mit tudtok tanácsolni? Éreztetek már hasonlót? Annyira lehangol ez az egész, nem tudom mit csináljak, vagy hogy hol kezdjem...
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Nem lehangolni szeretnélek, de eddig 4 páromból egyetlen egy tudta ezt kezelni. Ő viszont kétségek vagy rossz érzés nélkül már az elejétől. Ő simán csak elfogadta, hogy én ezekben jobb vagyok, ő meg másban jobb. Persze neki is van sok lexikális tudása is, és az átlagnál sokkal intelligensebb. Igazából annyi kell ehhez, hogy az embernek rendben legyen az önbecsülése. Sajnos nagyon kevés férfi van aki el tudja azt fogadni, hogy a párja okosabb, vagy jobb, vagy műveltebb nála, vagy bármiben "felette" áll.
Nem azt mondom, hogy ne próbáld meg ezt magadban helyre tenni, csak azt, hogy nekem ezzel eddig a férjem előtt minden párom elcseszte a kapcsolatot. Végül feladták. Elkezdtek nem törődni velem, lehúzni a tudásomat, lekicsinylően beszélni ha valamit jobban tudtam. A 3-ból ketten végül maguk vetettek véget a kapcsolatnak, mert látták, hogy nem vagyok így boldog és jobbat érdemelnék. Pedig soha egyikőjükkel sem éreztettem, hogy több lennék, direkt mindig ügyeltem arra, hogy véletlenül se érezzék úgy, mintha lenézném őket. Én csak annyit tudok tanácsolni, hogy az önbecsüléseddel kezdd a folyamatot, mert amiatt érzed leginkább rosszul magad.
Politika,történelem,földrajz témakörökben egyébként fejlődhetsz te is ,ha érdekel .:)
Amúgy mindenki másban jó,az írásodból már lejön,hogy egy értelmes ,intelligens lány vagy . Amúgy érdekes,én kifejezetten szeretem ha a férfi "okosabb" nálam ,de megértem azt is ha valakinek frusztráló . Mindenesetre azt fejezd be ,hogy lenézed magad . Ha a barátod összejött veled,akkor így szeret,a politikai okfejtéseid nélkül ,nyilván vannak témák amikben te vagy a járatosabb. Másrészről egy ember értéket nem a lexikális tudása határozza meg,ezer más dolog van ,logika,kreativitás,EQ ,humor stb
"egy értelmes csaj vagyok": Nem fonákosan akarod feltekerni a gumit a farkára
"tetszik neki a hozzáállásom a dolgokhoz": Szereted állva is csinálni.
///////////////////////////////////////////////
Nyugi nyugi, csak vicceltem.
///////////////////////////////////////////////
Figyu. Ki nem fossa le, hogy jó történelemben, vagy politikában?? Mi az, te? A wikipédián bármit kikeresek az okostelefonommal 1 perc alatt.
"Szeretnék is pont emiatt fejlődni bennük" Ezt felejtsd el! Soha nem érsz a nyomába, és ha miatta akarsz fejlődni az ultraciki. A behódolás jele. Te miben vagy jó, kérdező? Inkább arra koncentrálj ;-)
De ne csapjon át semmi féle versengésbe. Nem az eszéért szereted. Ugye? Valószínűleg ő sem azért szeret téged. Hanem azért, aki vagy. Legalábbis én azért szoktam szerelmes lenni valakibe mert tetszik a személyisége , meg a szeme, meg a feneke ^_^
Mellesleg nekem is volt egy barátnőm. Nagyon szerettük egymást, de ő mindig a fejemhez vágott dolgokat. Azért, mert rengeteg dologban sokkal okosabb voltam nála, feltűnően sok problémát meg tudtam oldani és a vitában is jól forgattam a szót. Ne foglalkozz vele. Butaság.
Ha legközelebb lesz valakim, akkor benne sem a lexikonokat fogom keresni. Persze egy alap intelligenciát elvárok, de nem tanulható dolgokat.
Szeressétek egymást ameddig vagytok egymásnak.
Van olyan pasas is aki direkt kevésbé művelt lánnyal érzi jól magát. Mert így naponta érezheti, milyen művelt is ő.
De ami a lényeg, biztos szeret téged, ha veled van.
Én azt mondom, érezd jól magad, valószínű a barátodat is ki lehet "fektetni" avval, ha olyannal kerül össze, aki lényegesen nagyobb tudású, mint ő.
Létezik olyan is, hogy kultúrsznobizmus, nem tudom hogy beszél a barátod, de vannak tipikus emberek, akik belengetnek pár okosságot, ezáltal egy laikus szemében félistennek tűnnek. Aztán ha összekerül egy valóban szakmabelivel, jön a nagy lebőgés.
Szia, nalunk hasonlo a szitu, de mivel a parom nem dorgoli az orrom ala es egyebkent hetkoznapi dolgokban kozel egy szinten allunk, sot a magas iqjabol kifolyolag az eq-ja alacsony, ami szerintem nekem sokkal magasabb, remekul kibalanszirozzuk egymast.
Ket dolgon mehet szet ez a kapcsolat, ha te ostorozod magad es meg a figyelmebe is ajanlod mennyivel "kevesebb" vagy, hiszen kinek kell egy picsogo no aki folyton megerositest kovetel h "eleg jo".
Vagy ha o szall el magatol annyira es beszologat, megalaz.
Nem kell egyutt kvizt jatszani, egyebkent szepen le lehet elni egy eletet egymas mellett ugy h masban vagytok jok.
Fhú, hát nagyon köszönöm ezt a sok választ!
Utolsó: Egyébként nagyon jól elbeszélgetünk akármiről, csak ezeket a tényszerű dolgokat az én agyam sosem szívta magába, de szerencsére minden témához hozzá tudok szólni.
Engem a művészetek meg az emberi lélek izgattak világ életemben, versekről, festőkről vagy a pszichológiáról sokkal szívesebben beszélek.
Az érzelmi intelligenciám szerintem magasabb vagy csak simán kicsit olyan vagyok mint egy gyerek. Nagyon tudok szeretni, igénylem hogy a másik ezt érezze is, csillogó szemekkel figyelem bármit mond és nyitott vagyok az újdonságokra, szerezem fejleszteni magam
Ennek ellenére iszonyatosan meg tud ijeszteni, hogy ha mar fejlődésről beszélünk, ő hol tart, meg én hol tartok.
Pedig szeretem ha a másik okosabb nálam, fel tudok nézni rá és tanulni tőle, nem arról szól ez nálam, hogy nem tudom elviselni hogy többet tud. Egyszerűen nem akarom, hogy butának tartson, vagy műveletlen kis hülye p*csának. Nem vágná ezt a fejemhez amúgy, de félek, hogy nem leszek elég jó neki hosszú távon.
Nekem is volt olyan barátom, aki nem volt egy lángész és írta is valaki, hogy náluk egy idő után nem volt jó, hogy a poénokat sem értette és nem egyezett az érdeklődési kör. Nálunk is így volt, mindent én magyaráztam, a végén már meg sem próbáltam olyat felhozni amihez tudtam nem fog hozzáfűzni semmit. Így gyakorlatilag szinte sosem beszéltünk érdemben semmiről, kb az a kapcsolat egy szellemi leépülés volt számomra. Aztán éles váltás és itt ülök megkukulva, mert most meg pont fordított helyzetben vagyok. Talán ezért is feszélyez ennyire, mert engem is mindenki próbált anno az exemről lebeszélni azzal az érvvel, hogy hozzám sokkal intelligensebb srác illene (de nem ez volt amúgy a szakítás oka). Hát, megkaptam.
Írt valaki, hogy lehet kultúrsznob és direkt úgy beszél. Látszik rajta, hogy intelligens, nem akar ő vagánykodni azzal, hogy szakzsargonnal porigaláz, de használ sok idegen kifejezést amiket szerencsére én is ismerek. Inkánb csak nyilvánvalóan mindenki arról szeret legjobbaj beszélni, amiben jártas. Ő a végzettségéből adódóan is ezekben a politikai, történelmi témákban nagyon otthon van, míg én alap érettségi kérdéseken elbukok.
Azért is írtam ide a kérdést, mert nem neki szeretnék rinyálni, meg úgysem fogja azt mondani, hogy igen hülye vagy ezt es ezt csináld. Nagyon köszönöm a válaszokat, jöhetnek még! :)
Ha valamilyen témában nem vagy képben, kérd meg hogy meséljen neked a dologról! Utána rákereshetsz a neten vagy a könyvtárban és szerezhetsz további ismereteket.
Kisebbségi érzésed meg ne legyen, mert soha nem lesz egyenlő a lexikális tudásotok -valamelyikőtök mindig jobb lesz ebben.
Önmarcangolás helyett inkább pl. olvasd el a híreket és hasonlítsd össze mennyire különbözően tálalja ugyanazt az eseményt két különböző politikai beállítottságú médium.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!