Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha gyerekként szőke kékszemű voltam, a párom pedig fekete hajú és barna szemű, akkor lehetnek kékszemű gyerekeink?
Lehet kék szemű gyereked. Miért ne lehetne?
Édesanyám kék szemű, apám barna szemű.
Én kék szemű férfi vagyok. Sőt minden testvérem kék szemű lett.
Nem lesznek kék szeműek. Ha a párod felmenői közt sincs kék szemű (szülők!), akkor a párod barna-barna kromoszómapárt hoz. Ha te kék szemű vagy, akkor mindkét kromoszómapárod kék-kék. A kék ún. recessziv gén, ergo a barna a domináns. Tehát ha a paároddal gyereked lesz, ő kék-barna génpárt örököl. Mivel a barna domináns, ezért barna szemű lesz.
Forrás: középiskolai biológia könyv.
29n
Lehet kék szemű gyereked. De nem csak a szülők számítanak, hanem a nagyszülők is. Bizonyos tulajdonságok a gyereknél nem jelennek meg, de az unokánál igen.
Nálunk csak anyukám kék szemű. Mégis mindhárom gyereke kék szemű lett.
Ha utána olvasol, még olyan is lehet hogy két barna szemű embernek lesz kék szemű gyereke.
Ha a felmenői között lenne legalább 1 kékszemű, akkor lehetne, de így nem.
Leegyszerűsítve:
Neked két "kék" géned van (szemszínt illetően), neki két barna. A gyerek mindegyikőtöktől kap 1-et 1-et. A barna elnyomja a kéket, bármely variációban, így nem lehet.
Másik példa, saját családom. Apám kékszemű, igy van 2 db. "kék" génje, Anyámnak, pedig hiába barna szemű, van 1 db barna, és 1 db kék.
Én kékszemű lettem, így nekem, 2 db kék van. A húgom barna, így ő 1db kék és 1 db barnát örökölt.( A kisebb húgom pedig zöld szemű, de ebbe nem megyek bele)
Majd az unokák esetleg lehetnek kékszeműek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!