Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért akarják görcsösen ledegradálni a diploma értékét azok, akiknek nincs? Azt hiszik, hogy így több esélyük lesz a menő, diplomás cicababánál/pasinál? Okosnak fogják őket hinni?
Nyilván vannak nehéz szakok, de vannak olyanok is, amik tényleg csak ilyen tingli tangli, pl a bölcsész, vagy az ilyen gender studies meg hasonló áltudományok. Vagy egy jó indikátor, aki csak végigbulizta az egyetemi éveket, és 3 év csúszással meglett neki a valahogy a kutyamosó diplomája.
Nyilván van aki keményen küzd, meg ahol van követelmény, ott le a kalappal.
Illetve még az játszik szerepet, hogy az ilyen gazdasági, meg jogi szakok nagyon népszerűek, és túltelített a piac, ezért is gondolják sokat, hogy "na ez is gazdaság akármi, mint a másik három"
Nem sok jogász ismerősöm van, de azok el tudtak helyezkedni, igaz nem a legmagasabb fizetéssel.
Viszont több gazdasági szakon végzett ismerősöm van, menedzsment, pénzügy, számvitel, kereskedelem, nemzetközi gazdálkodás stb.
Mindegyiknek lett jó munkája, túltelítettséget sehol sem látok.
A bölcsész sem büfészak. Vagy mindenkinek lazán könnyen megy az ógörög, latin, filozófia, logika? Attól, hogy nem piacképes diploma, még ugyanúgy sokat kell rá tanulni, olvasni.
A tanárszakokra és főleg a nyelv szakra meg pláne. Az egy dolog, hogy sosem fognak annyi pénzt keresni mint egy orvos vagy jogász, nem is azért csinálják, hanem mert azt tanulják ami érdekli őket.
Hány és hány itteni kérdésnél, illetve az életben is tapasztaltam, hogy sok diplomás ember milyen nagyra tartja magát. Egy végzettség mindig ér valamit és bizonyára ha megvan a diploma, ért is az adott területhez. Én csak az elitizmust vetem meg. A diplomát nem. Találkoztam persze normális emberekkel is, ez esetben valóban felnézek rá, hiszen ha mellette szerény marad és nem gondolja magát valami félistennek, akkor az tiszteletet ébreszt.
Az attitűd a nem mindegy. Amennyire engem érdekel, a diploma megléte annyit jelent: jól ért a szakterületéhez. Jobb esetben. Ettől a szememben még nem lesz elit.
Tehát: attitűd, attitűd, attitűd! Ezen áll minden!
Én elvégeztem, nem volt egy könnyű szak, de még így is azt gondolom, hogy manapság nincs túl sok súlya egy diplomának. Jog tényleg nem egy egyszerű történet, de azért egy közgáz előtt azért ne kelljen letérdelni :D
Csak, hogy lásd a különbséget, programozó vagyok, gondolhatod, hogy nem keresek rosszul, na a párom majdnem háromszor annyit keres, pedig csak egy szaros OKJ végzettsége van. Nem, nem igazán van súlya a diplomának. A tudásnak van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!