Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A barátom le akar szokni a cigiről, megkért h segítsek neki, de állandóan azon kapom, h titokban cigizett. Most azon gondolkozom h a bankkártyáját és a pénzét elzárnám hogy ne vehessen magának. Túlzás?
Nem hiszem, hogy ez a jó irány. Ha külső kényszereket alkalmazol rajta, akkor nem fog leszokni, mert nem szükséges semmiféle belső erőfeszítést tennie ahhoz, hogy ne cigizzen. Mihelyt lesz pénz nála megint, cigit fog venni. Úgyhogy az efféle külső korlátozások szerintem nem hatásosak.
Plusz a te szerepednek is másnak kéne lennie. Ha valóban azt szeretné, hogy segíts neki, akkor az az első, hogy előtted ne titkolózzon. Nagyon fontos, hogy elsősorban pozitv megerősítés legyen a szereped, ne a tiltás, a megszégyenítés, a felelősségrevonás. Szerintem az segít sokat, ha az apró sikereket együtt ünneplitek, minden helyes döntésénél ott vagy és megerősíted. Ha rosszul dönt és cigizik, akkor is jó, ha ott vagy, de nem azért, hogy leszidd, hanem hogy együttérezz vele és támogasd, megerősítsd a folytatásban.
Ki kéne dolgoznotok valamilyen taktikát arra, hogy ne kelljen titkolóznia. Én talán a következőt próbálnám meg: naponta (egyszer, kétszer, vagy ahogy érzitek) menjetek le együtt egy doboz cigivel, és ott, akkor döntse el, hogy rágyújt vagy sem. Ha nem gyújt rá, akkor könyveljetek el egy apró győzelmet, örüljetek együtt. Ha rágyújt, akkor ez van, majd legközelebb sikerül. Remélhetőleg az, hogy te is ott vagy, segít afelé tolni a döntéseit, hogy nem gyújt rá, és az, hogy ilyen rendszeresen és módszeresen megvan a lehetősége rágyújtani/dönteni, nem fogja úgy érezni, hogy titokban kell csinálnia.
Ez csak egy tipp tőlem, amit most találtam ki. Nálam szerintem működne. Remélem, nektek is segíthet, de persze nem tudhatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!