Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért alacsonyítja le a...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért alacsonyítja le a magyar nyelv a házasság nélküli szerelmet? Lesznek majd erre jobb szavaink később?

Figyelt kérdés

Felnőtt korban az elsődleges családtag az életünk szerelme, akár van papír, akár nincs. Egyre több a házasság nélküli együttélés, ezekből a kapcsolatokból is lehet gyerek, lehetnek új családok. Mégis olyan szavaink vannak rájuk, amik ledegradálják a szerelmüket.

- Barát, barátnő. Olyan mintha tényleg csak barátok lennének, vagy kamaszkori szerelmesek, akkor is, ha túl vannak a harmincon.

- Egy nőnek mondják, hogy van pasija, hapsija, egy férfinak, hogy van nője. Mintha állatként tartanák egymást. Rosszabb indulatú megjegyzések: Aktuális pasi, aktuális nő.

- A legjobb verzió még a párom/párja, bár ezt sokan nem szeretik használni, mert korábban inkább az állatokra használták. Ma is így mondjuk, hogy a kutyát macskát pároztatjuk, hogy legyen eladó kölykök.

- Élettárs. Ez egy jó kifejezés, de eléggé hivatalos. Hétköznapi beszélgetésben néha rosszul cseng. Pl. "bocsi, foglalt vagyok, élettársam van"

Jó lenne jobb szavakat találni. Mégiscsak az életünk legfontosabb részéről beszélünk :(

2017. aug. 31. 13:52
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
95%
9: A barát sem degradáló. Mivel a barátság is egy nagyon jó dolog. Tehát a "csak barát" kifejezés nekem fura. De gondolom, azért használod "csak"-kal, mert szerinted degradáló. Mivel nekem nem az, így párkapcsolatban sem találom rossznak a barát/barátnő megnevezést.
2017. aug. 31. 14:32
 12/29 anonim ***** válasza:
96%
Nem új szavak kellenek, hanem a meglévőket tartalommal megtölteni. Az új szótol semmi nem fog változni. A párom pl. Szerintem szép szó. Ennél szebbet magyarul nem lehet, ha valós érzelem van mögötte.
2017. aug. 31. 14:33
 13/29 anonim ***** válasza:
98%

"Egy kedvenc megjegyzés a sok közül: "párja a zokninak van" "

Erre azért érdemes visszakérdezni, hogy akkor a szerelmesPÁR, házasPÁR, jegyesPÁR szavakat a zoknik közé sorolja?

2017. aug. 31. 14:33
 14/29 anonim ***** válasza:
96%

A pár annyit jelent, hogy 2 db összetartozó.

Micsoda degradálás ezt mondani egy szerelmespárnak!

2017. aug. 31. 14:35
 15/29 anonim ***** válasza:
97%
Legyen az új szó a sírig tartó kapcsolatokra, hogy " gurlavi" most jobb? Több lesz egy szótol bármi is?
2017. aug. 31. 14:40
 16/29 anonim ***** válasza:
82%
Nekem se tetszik a párom, az óvodai, kisiskolás séták jutnak eszembe: "Fogd meg a párod kezét!":-) Valszeg azért, mert már kisgyerekként is utáltam random emberek kezét szorongatni az utcán. A magyarban egyébként van egy csodás szó, a társ. Benne van minden, ami egy komoly kapcsolat lényege, nem kell elétenni, hogy házas- vagy élettársról van szó. (Egyébként a férjem engem mindig a "nejem"-ként emlegetett, a "feleség" megnevezés egyikünknek se jött be. Ha belegondolsz, ez a kifejezés is mutatja, mennyire gazdag árnyalatokban a mi gyönyörű nyelvünk, ugyanabból a szóból egész más a "nőm" változat jelentéstartalma.:-))
2017. aug. 31. 14:40
 17/29 anonim ***** válasza:
76%
Én meg azokat nem fogom soha megérteni akik szerint a házasság "csak egy papír"...
2017. aug. 31. 14:53
 18/29 anonim ***** válasza:
97%

Már bocsi, de az élettárs pont annyira hivatalos megnevezés, mint a férj meg a feleség... az alapjelentése nagyon is szép. Amúgy meg a foglalt vagyok után miért is tenném oda, mim van? :D. Azért érezzük hivatalosnak, mert hivatalosan is ezt használjuk, ill. mert most nem azért, de aki élettárs, az is azért érzi így, hogy nem elég szép ez a szó, mert tudja, hogy nincs mögötte olyan tartalom, mint a férj/feleség mögött, a tudható okok miatt.

Egyébként a párom nem értem, miért olyan zavaró sokaknak. A pár azt jelenti nekem, hogy kettő alkot egy egészet. Ha az idősek ezt sérelmezik... hát számomra ezerszer szebb, mint az, hogy az uram meg az asszony.

2017. aug. 31. 14:57
 19/29 anonim ***** válasza:

Semmi lealacsonyítót nem látok a fentiekben. Az élettárs mélg szép is lenne, ha nem az lenne, hogy szinte a bíróságokon és a bűnügyeknél használják, emiatt nekem is nagyon merev s negatív dolgokra asszociális, sosem használnám. Pedig mennyire szép, életünk társa... Nem baj, annyi jó szó van :)

Barát/barátnő. Remek, ha valóban barátok is, viszont annyi szó van, főleg más nyelvekben, de akad a magyarban is, ami többjelentésű. A környezetből sokszor kitűnik, miről is van szó konkrétan.

A pasi szót valamiért rühellem, de a nő miért lenne állatias, még ha birtokos esetben alanyként használva kissé durva is, ezt sem használnám akkor, ha igen pozitívan akarnék megjelölni valakit, nemcsak tényszerűen, hogy hozzá tartozik, szeretője meg ilyenek.

A párom az, amit én alkalmazom, egyeseket irritál, de az nem az én problémám. Eszembe se jutnának az állatok és a zoknik, de ahogy valaki szépen összeszedte, máskor is előfordul a pár, ezen még a házasságkötés sem segít :D. Elvégre két összetartozó valamit/valakit jelent.

A fentieken kívül is vannak még szavak. Másik felem (az angolban ott az SO, significant other, amiben az is jó, hogy nem kell elárulni a nemét, akárcsak a pár vagy házasság esetén a hitves esetében. persze ha pont el akarjuk árulni, akkor hátrány), a már mások által írt kedvesem (ez néhol szeretőt jelent, A Monte Christo grófjában azzal volt ekvivalens), szerelmem, biztos van még rengeteg. Én nemakarom változatosan mondani, így án mindig a nevét mondom, ha ismerik, vagy azt, hogy párom. Az ismerőseim nemes egyszerűséggel a férjemként emlegetik, ami nekem megfelel, rugalmas vagyok ebben. Épp csak a legkevésbé fontos kis flanc elem, maga a házasságkötés hiányzik, de az nekem tökmindegy, van-e.

Attól még kereshetsz, kreálhatsz jobb szót, de nehéz lesz elterjeszteni.

2017. aug. 31. 15:01
 20/29 anonim ***** válasza:
94%

"-Te, xy-nak mióta van meg az a lotyója?

-Nem tudom, mikor szedte fel ez a strici..."

Inkább ezek a lealacsonyítóak.

2017. aug. 31. 15:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!