Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » LMBT emberek milyen szót...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

LMBT emberek milyen szót használtok magatokra?

Figyelt kérdés

A homoszexuális kifejezés sokak számára olyan orvosi, de sokan használják a hétköznapokban. Vannak akik tudatosan b,uziznak egymás közt is, hogy a szó elveszítse a negatív felhangját.

Leszbi vagy leszbikus? Melyik a jobb?

2010. máj. 3. 22:57
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

1) Mások nevében nem tudok nyilatkozni!!!

2) Nagy ívben sz@rok a címkékre. Minek? Már volt annyi, hogy elegem van belőle. És főleg mások aggatják rám, nem én. Pár dolgot azért muszáj meghagynom, mert buta embereket címkékkel lehet meggyőzni, de magamtól, saját elhatározásból egyet sem fogok használni - ember vagyok, első-, másod- és harmadlagosan is.

3) Nyilván elismerem, hogy minimális címkére szükség van ahhoz, hogy eligazodjunk a világban, hogy közösen fel tudjunk lépni valamiért, valami mellett. Hogy ne legyünk magányosak, ne érezzük magunkat tökegyedül a világban. De akkor is... magunkat címkézzük fel, ne másokat!

Hogy ki vagyok?

Most erre varrj gombot/ragassz címkét:

Női testbe születtem, de nem érzem magam nőnek. Többnyire fiúnak érzem magam, az esetek 90%-ban - "a T-szekciót bővítem". Ezt mondják transzszexuális férfinak. Egyszerűsítés kedvéért ezt használom, ez a korrekt, ha az utamat nézzük.

Azonban néha megélem a semlegességet, nemen kívüliséget. Mivel nem binárisan gondolkodom, mint a transzszexuálisok, inkább a szélesebb transznemű ernyőben foglalok helyet. (Maga a T betű ezt jelöli a szóösszetételben. Bárkit, aki a születési nemével _valamiféleképpen_ nem azonosul. Ezen belül vannak a transzszexuálisok meg még nagyon sokféle ember, pl. én.)

Namármost, ettől független a szexuális orientációm (az identitás és az orientáció egymás mellett áll, ez két egymástól független dolog! nagyon fontosak egymás mellett, de nem feltételezik egymást stb.).

Konkrétan a nőkhöz, a nőies lélekhez, nőies vonásokhoz vonzódom. Eddig azt mondtam, hogy hát akkor heteroszexuális vagyok, mert fiúként a lányokhoz vonzódom, pont. Na de ez így közel sem fed le... Hiszen megtetszett már feminin fiú is. Akkor biszexuális vagyok? Az sem, mert alapvetően a férfiakhoz nem vonzódom, csak feltételekkel. De pl. fiús lányok bejönnek. Na most akkor, mi van? :DDD

- A homoszexuális szót és társait egyáltalán nem használom. Nem vagyok az, bocs. :D

- Igen, szoktam tudatosan buz.izni én is. Magamra is használom, másokra is. Van egy kis közösség, ott oda-vissza bu.zizok, az, hogy ez sértő-e, a körülményektől, a hangsúlytól függ. Tudom mondani úgy, hogy vesébe markol, annyira sértő, de úgy is, hogy poénos, de még úgy is, hogy maró gúny, irónia érződik belőle. A (hátsó) szándék a fontos, de jelzem is, mi az.

- Jó darabig próbálkoztam, és amíg nem tudtam megfogalmazni, hogy férfi agyam van, férfi vagyok, addig azt mondtam, hogy "meleg lány". Így persze az ember rákényszerült a "leszbikus" címkére, ami nem volt igaz. A "leszbi" szót mindig is lekezelőnek tartottam, régen is és most is.

- Ha sz@rrá faggatnak, akkor én vagyok a "biszex/hetero transzszexuális srác". Ha valakinek fogalma sincs a dolgokról, akkor ezzel operálok, de közben folyton pontosítok.

- Aki "transzinak" mer nevezni, agyoncsapom. Számomra ez egy lekezelő, kívülállónak tekintő valami. Izé. Olyan, mint angolban a "tranny" - bocs, nem az, hogy nem túl kedves: nincs benne minimális tisztelet sem.

- Néha hátradőlök, és azt mondom QUEER, mert számomra ez egy nagyon-nagyon általános ernyőfogalom. (Ha gondolod, és nem olyan régi ez a kérdésed és élsz még - akkor elmagyarázom, hogy értem. XDDD) Akkor meg megint magyarázkodnom kell, új címkéket kell gyártanom, hogy megértsék mások. Eeeh.

- EMBER vagyok!!!

Ahogy mostanában látom, Twitteren és Tumblr-en, Facebookon olvasom:

Labels are for (soup) cans, not people. (~ A címkék konzervdobozokra valók, nem emberekre.)

2012. aug. 6. 10:31
 12/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ kedves utolsó.

Én is az egyik csoporton belülről beszélek, olvastam már jópár tanulmányt ezzel kapcsolatban, innen jött a kérdés. Gondoltam megkérdezem szélesebb körben is, hogy árnyaltabb legyen a kép.

Az aszexuálisokat elfelejtettem betegelni, de hozzájuk is szól a kérdés.

2012. aug. 8. 22:56
 13/23 FDra ***** válasza:
100%

Szia!

Nos, én a b*zi szót gyűlölöm. Megtanítottam az ismeretségi körömnek, hogy az egy igen durva szitokszó. Tudom, hogy vannak, akik szerint egymás közt "bizalmasan" is lehet használni, de én nem tudok rá így tekinteni.

A homoszexuális szó megfelel, csak a mindennapokra túl kacifántos :) Ezért használom én és a barátaim általában (az esetek 90%-ban) a meleg szót. Emellett a búza még elmegy, mert abban van kreativitás és aki mondta nekem, az tudom, hogy nem rossz szándékkal tette. A homi, homokos is használható, ha nem érzem mögötte a negatív felhangot :)

18/F

2012. aug. 8. 23:13
 14/23 anonim ***** válasza:
100%
Nyilvánosan meleg, esetleg homokos. Bizalmasan meleg, b*zi, homokos, homár, homi, "szintén zenész", k*csög, ami akad :)
2012. aug. 8. 23:58
 15/23 anonim ***** válasza:
100%

Én nem szeretem annyira a "leszbi" szót, inkább a "leszbikus"t, a baráti körünkben is ezt a szót használjuk. A "meleg" kifejezést is szoktuk használni, ha poénkodunk, akkor jönnek a kicsit viccesebb szinonimák (forró, nyalópajti, stb)

Fiúhaverok (nálunk) leginkább a "b*zi" kifejezést alkalmazzák magukra, meg a "meleg"et, de én például a "b*zi" szót sértőnek és visszataszítónak találom, így nem is mondom senkire (a srácok poénkodnak még a "f*szrágó" kifejezéssel is maguk között).

17/L

2012. aug. 9. 18:35
 16/23 anonim ***** válasza:
A meleg a leggyakoribb. A b*zit és társait leginkább csak más melegektől viselem el. Ha közeli (heteró) jóbarátom mondja, akkor még elmegy, de nem szoktam neki örülni.
2012. aug. 10. 01:21
 17/23 anonim ***** válasza:

A meleget szeretem használni, mert jó lenne, ha nem különülne el ennyire a női és férfi homoszexualitás. (Utóbbi túl hivatalos a hétköznapokra.) Ugyanakkor a leszbikussal sincs bajom, végül is igaz, csak kevésbé érzem a magaménak, a leszbitől viszont kiráz a hideg. Szívesen használom a kvírt is, mert sokkal több mindenkit magába foglal, és erősíti a közösségi érzést.:)

Fiúkra biztos nem merném a b*zit használni, pedig amúgy nagyon jó kezdeményezés. A homokost tuti nem, az béna, eufemisztikus kifacsarása egy orvosi kifejezésnek, pláne ha belevesszük Dantét. Szerintem sértőbb, mint a b*zi.

És ez kicsit off lesz, de ha már LMBT szóhasználatnál járunk: a szerelmemre/barátnőmre/csajomra ne mondják, hogy párom/partnerem/társam, mert az is eufemizmus. 17/L

2012. okt. 8. 17:39
 18/23 anonim ***** válasza:
53%
Amúgy figyelitek, hogy a b*zinál máris kiakad a rendszer!... Témánál vagyunk.
2012. okt. 8. 17:42
 19/23 anonim ***** válasza:

Én a meleget használom. Valamint ha már LGB_T_ akkor transznemű, transzszexuális, genderqueer transz srác (saját esetben).

- Moon Eyes

2012. dec. 18. 13:35
 20/23 anonim ***** válasza:
a "párom" az miért eufeizmus?
2012. dec. 18. 13:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!