Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mennyire fontos, hogy beleszólj a születendő gyermeked nevébe? Vagy inkább a párodra bízod? Illetve számít a név jelentése is, vagy csupán tetszés alapján választotok?
Azért kérdezem, mert egy lány név kicsi korom óta bennem van, hogy úgy fogják hívni majd a lányom! :)
Régebben jellemző volt, hogy a Férfiak döntöttek. Egy időben viszont, azt lehetett hallani / látni, hogy az Anyuka szava a mérvadó!
Őszintén szólva, annak ellenére, hogy a lánynév úgymond bennem van, örülnék ha a majdani páromnak is tetszene. Esetleg két rövidebb nevet kapna, amit Ő választ.
Fiúnál szintén.
Fontos, hogy neki is tetszen, ne legyen minden második gyereknek az a neve és Számomra a jelentése is ( bármekkora hülyeségnek tűnhet. )
Ti, hogy vagytok ezzel ?? :) :D
43%-os: érdekes és egyedi a szelekciód... csak kiragadott példa: sokkal több "nyugdíjas" Szilviát ismerek, mint mondjuk Sárát, egy időben nagy divat volt ez a név, és elég elhasználttá vált (ahogy mondjuk a Krisztina, vagy a Judit is).
A Matild nevet tetszetősnek ítéled, de az azzal szinte "egyenértékű" Magdolnát, vagy Margitot már nem.
Na mindegy, csak feltűnt, hogy mennyire szubjektív a válogatásod. :)
"hogy a név a sorsot is magában foglalja"
Remélem nem, bár én úgyis megváltozatni készülöm. Bár lehet egyúttal a vezetéknevet is kellene (utálom apám) de inkább mégse, mert végül is magyar és annyira nem is tucatnév, mint a Kis(s)-Kovács-Balog(h)-Nagy-Szabó szentötösség, de még a Top 100 magyar vezetéknévben sincs, ha jól tudom 8000 van belőle. Ami végül is sok, de azt hinnénk több van.
A Matild becézve Tilda ami szép név. A Margitot nem is lehet, és nekem azonnal a Maaaaargit ugrana be, a Magdiról mag Magdinéni.
Itt nagyon sok nyugdíjas Sára, Sári néniből van vagy 4, Szilviből inkább gyerekkorom "kora huszas" csajai voltak ezért is tetszik talán...
De ami extrém rossz az a Mária meg a József. Bazzeg! Anyám melóhelyén annyi a Mária, hogy mindet vezetéknevén hívják (10 biztos van).
Szép név még pl. a Töhötöm, Bálint, Ignác, Szabolcs, Miklós, Ottó, Lili, Tímea, Flóra, Gedeon, Petronella, Kornélia stb.
De még ami lemaradt a prolinevknél az a Géza, Paula, Zsuzsa
És még pár nyugdíjasnév: Pál, Gyula, Júlia, Julianna
Cigóknál: Rómeó, Dzsenifer, Fatima
Mi kozosen dontottunk a ferjemmel, es valamilyen veletlen folytan pont ugyanazt javasoltuk mindketten. 5 perc alatt dolt el a neve.
Amugy pl a nevek divatja is valtozik. Szuleimek annak idejen azert adtak nekunk az adott neveket, mert egyaltalan nem voltak nepszeruek. Ma az en nevem az egyik leggyakoribb lanynev, az egyik ocseme meg a leggyakoribb fiunev...
Vagy peldaul az Ilona : otthon nem ismerek fiatal lanyt vagy gyereket akit igy hivnak, Franciaorszagban pedig pont most nagyon meno gyereknev, a kislanyom osztalyaban ketto is van belole...
43%-os, nem érzed, hogy mennyire sértő néhol a kategorizálásod? :/ Értem én, hogy mire gondolsz, de azért nyugdíjas meg proli meg cigányos jelzőkkel illetni a neveket... háááát...
(Jó, még a legutolsó kategóriádat értem, míg a nagyonkülföldi, ámde fonetikusan leírt neveket érted ide, de borzasztó pejoratív a megfogalmazásod összességében, minden téren.)
#10 Cseppet sem "gáz" az azonos név olyan értelemben, ahogy te gondolod. Ez egy régebbi hagyomány, főleg fiúgyermekek körében - hogy vigye tovább az apja nevét -, amely mostanra már kezd kimenni a divatból, illetve főleg vidéken tartják még.
Annak ellenére, hogy én szeretnék "saját" nevet a gyermekemnek, nem tartom sem gagyinak, főleg nem prosztónak azt, aki tartja a hagyományt. A saját családomban is van ilyen (nagyapám, nagybátyám azonos néven van - unokatestvérem már csak második névként kapta meg az apjáét, nem használja). Nem fantáziátlanságra utal, meg hogy nem akartak gondolkodni, hanem ez is a családi összetartozás egyik jele volt régen.
(Szerintem az sokkal gázabb ennél, amit pl. párom születése körüli időkben csináltak, hogy azért volt minden(!) környékbeli gyermek János, mert úgy hívták a szülésorvost, és hát bókolni kell neki. Párom apja szerencsére kellően bunkó volt ahhoz, hogy ne engedjen a nyomásnak. :D)
#12 Természetesen nem szó szerint kell venni, bár az is tény, hogy sokszor passzol a név az ember személyiségéhez - nomen est omen :). Legjobban itt talán a fent említett apa-fia egy név dologgal tudnám szemléltetni a hasonlatot. Vagy még inkább saját példával: párom édesanyja - klasszikusan - Kiss Jánosné. Mikor párom elvett, én kifejezetten más formátumban (Kissné Tóth Mária) vettem fel a nevét, bár ő szívesebben vette volna a klasszikus formát. Egyszerűen azért, mert Kiss Jánosné az anyja, és én nem ő vagyok. Nem is akarok.
Na, valahogy hasonlóan érzek a keresztnevekkel kapcsolatban is, ezt fejeztem ki bután sorsként: a gyerek ne legyen senki más utánzata, követője, akármije, hanem legyen olyan, ami még nem volt. :)
Bennem is bennem volt egy lanynev 9eves korom ota.Egy konyvben olvastam a karakterrol es elhataroztam h a lanyom ilyen lenne ha lenne lanyom.
Aztan jott a ferjem akinek ugyan passzolt a vezeteknevehez,o nem szerette volna.Igy az elso lanyomnak millio meg egy variacio,szammisztika,jelentes,hozza kepzelt szemelyisegtarsitas,kulfoldon is ertsek es forditva is jol hangozzon a vezeteknevvel,ne legyen negativ jelentese stb egy kozosen valasztott neve lett.
A masodik terhessegem alatt is atragtam millio meg egy variaciot,dobtam be ujabb,modernebb,kulonlegesebb neveket,megfuttattam itt a gyakorin,sok fujolast kaptam erte de csak nem hagyott nyugodni es azt adtuk/adtam neki.Apukanak azzal erveltel h az elso az inkabb az lett amit o szeretett volna,es ez szamomra megadatott h meg egyszer lanyom legyen,ennek igy kell lennie.Azota sem banom.
Raadasul ami 2011ben ciki nev volt 10en+valaszolo szerint,jelenleg mindenkinek nagyon tetszik:)))a nevdivatok jonnek mennek,helyen kell kezelni.
Á kis Noelkínek szíp mádárn nává lett
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!