Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi lehet ez? Szerelem, fellángolás, erős ragaszkodás esetleg sajnálat? Lent röviden a lényeg.
Bő 3 hónapja ismertem meg egy nálam 6 évvel idősebb, igen zűrös, hányatott életű fiút. Nincsenek szülei, a testvéreivel él egy szobában, soha nem volt még komoly kapcsolata. Állandóan bírósági tárgyalásokra kell járkálnia, nagyon sok szabálysértésből fakadó balhéja volt, éveken keresztül közmunkákat kellett, s kell (is) végeznie (mert pénze nincs, nem tudja kifizetni). Nincs munkája, előreláthatólag nem is lesz (állandó), alkalmi melókat vállal. A srác mindig büdös, van, hogy 4-7 napig is ugyanabba a ruhába járkál...A múltkor már azt is felajánlottam neki, hogy kimosom a ruháit..van, hogy kukázik, amikor nincs mit ennie...egyszóval, tényleg hányatott az élete. Kicsit furcsa a magatartása is, állandóan veszélyezteti (szándékosan) az életét, van, amikor agresszív, idegbeteg, van, amikor nagyon jólelkű, vagy éppen elzárkózott, magának való, van amikor meg könnyezik...
Én pedig 21 éves vagyok, egyetemista, komoly, határozott célokkal, teljesen normális családi, anyagi háttérrel. Egyszerűen nem tudom, mire véljem az érzéseimet...Elkezdett érdekelni a srác, valahogy elkezdtem hozzá "ragaszkodni", s nagyon szeretnék Neki mindenben segíteni, amiben csak tudok. Egy alkalommal, mikor 7 órát töltöttem Vele, nagyon jól éreztem magam, hogy Vele lehetek, ugyanakkor nagyon le is hangolt, mert folyamatosan a lelki problémáiról beszélt, illetve a múltbéli, jelenlegi élethelyzetéről, ami nem túl fényes...Úgy vettem észre, hogy sok mindent megoszt velem, még azt is engedte, hogy elolvassam a naplóját, ami tele van szomorú bejegyzésekkel. Nagyon sokat gondolok Rá, apám pedig teljesen megvan döbbenve, MIÉRT érdekel engem ennyire, s miért találkozgatok egy "ilyen" emberrel.. Akárhányszor beszélgetek ezzel a fiúval, valahogy mindig "lelkizik" velem..Azt állítja magáról, hogy egyéjszakás kalandos srác, mi azonban nem feküdtünk még le 1x sem, viszont találkozgatunk, beszélgetünk (részéről komoly témákról), programokat csinálunk...
Szóval, érdekes ez az ismerkedés/ kapcsolat, még én sem tudom, mi is ez pontosan/ mi lehet ebből...
Elég furán hangzik, de a szerelem ugyebár vak, tehát elítélni nem tudlak ezért...
Próbáld felemelni a srácot a nyomorból, nem lesz könnyű, de igazán nemes feladat.
Köszönöm...
A célom elsősorban ez is volna..! :)
Tényleg annyira megvisel, ha Ő bánatos, mint még talán soha senki más...
Szerintem ez inkább sajnálat.
Szép dolog, hogy segíteni szeretnél neki, de igazából csak annyit tehetsz, hogy utat mutatsz neki, megoldásokat javasolsz, aztán az, hogy ő él-e ezzel, vagy változtat, az már rajta múlik. Senki helyett nem élheted az életét, így ha ő nem akar változni, vagy nem tesz ezért semmit, akkor te sem tudsz vele mit csinálni. Maximum reménykedhetsz, hogy egyszer jó útra tér.
Kapcsolatba semmiképpen ne menj bele, mert hatalmas különbség van az értékrendetekben és a mindennapi életetekben, ez nem hinném, hogy áthidalható lenne.
Amúgy lehet, az is, hogy van valamilyen pszihciátriai betegsége is (mondjuk skizofrénia vagy ilyesmi esetleg kombinálva még személyiségzavarral), ami érthető valahol, ha nagyon gázos volt az élete eddig.
De ki nevelte fel őket? Egyébként vannak céljai?
Amúgy neki sem lehet könnyű, sajnos most gyakori a munkanélküliség és ha van is valakinek munkája az annyit kivesz belőle, hogy mellette nagyon nehéz tanulni, vagy továbblépni. Főleg, ha nincs semmilyen támasza.
Szeritem te érzelmileg elég intelligens vagy, ami jó dolog. Át tudod érezni, hogy mások mit élnek meg. Meg, hogy ennyi mindent megosztotok, ez közelebb hozza mindig az embereket. Ez a jó barátság és szerelemi kapcsolat alapja, meg a bizalom.
Csak vigyázz, nehogy esetleg az érzelmeidre hatva próbáljon manipulálni!
Szerintem, ha segítséget kér tőled abban, hogy előrébb tudjon lépni ebből az élethelyzetből, akkor támogathatod, ha ez nem vesz ki belőled túl sokat, vagy nem hoz hátrányos helyzetbe. De figyelj az egyensúlyra, nehogy esetleg a hatalmába kerítsen és kihasználjon.
Meg, ahogy valaki már írta, segíteni csak azon lehet, aki tenni akar magáért, te nem tudod helyette elintézni a dolgokat. Szerintem csak akkor érdemes foglalkozni vele, ha látod, hogy tesz a saját jövőjéért és nem csak sajnáltatja magát.
Ha tesz erőfeszítéseket, hogy megoldja a problémáit és te kitartasz mellette, akkor akár még egy jó párkapcsolat is kialakulhat ebből!
Csak őrizd meg mindig a józan gondolkodásod!
Huu, köszönöm szépen az értelmes válaszokat, mindenkinek ment a zöld kéz! :)
Azt kell mondjam, van, amit tök jól láttok, esélyes, hogy rá is tapintottatok most valamire, ami nem kizárt. Ez pedig az a jelenség, ami arra utal, hogy lehetséges nála egyfajta pszichiátriai betegség is, legyen az bipolaritás, skizofrénia, személyiségzavar...Tudjátok, nagyon sokszor fordul elő, hogy megjegyzést tesz nekem, amit 5-10 perccel később (számára teljesen észrevétlenül, nem tudatosan)megcáfol. Az egyik pillanatban még én vagyok a "depis, segítségreszoruló lány", akin segítenie kell Neki, a követezőben meg azt firtatja, mennyire okosnak, és pozitívnak tart. Örül nekem, megölel, 10 perc múlva ellök, elzárkózik, üveges szemekkel néz maga elé...
A hangulata nagyon ingadozik. Viszont eddig úgy vettem észre, hogy nem akar kihasználni. Legalábbis, eddig még Ő maga is sokszor mondta, hogy nem szeretne kihasználni, ne költsek rá, stb, pedig tudtam, hogy éhes, nincs mit ennie, Ő pedig nem fog (mert nem tud) magának kaját venni. A múltkor például meghívtam őt egy pizzára (eleinte nem ezt sem akarta elfogadni, de azért kicsit sem kellett "erőszakosnak" lennem, hogy végül elfogadja..). Nemrég átjött hozzám, iszonyat 'lepukkant' volt szegény..Mondta, hogy 3 napja ugyanabba a ruhában van, mert otthon nem járt, haverjánál töltötte a hétvégét.
Továbbra is úgy érzem, hogy tudok Rá hatni, legutóbb például (ismét) kikérte a véleményem az egyik "balhéjáról", sőt, még tanácsot is tőlem kért...Szóval, nem tudom, hogyan tekinthet Ő rám. Egyáltalán nem mondhatom, hogy úgy érzem, kihasznál. Viszont úgy látom, velem őszinte, elfogadja a segítségem, meghallgatja a véleményem és el is gondolkodik (úgy tűnik). Szeretnék Neki segíteni...csak néha iszonyú makacs is, és görcsösen ragaszkodik egy terápiához is, amit az interneten talált, és ha ezt naponta csinálja, viszont ha egy kicsit is eltér tőle, vagy nincs ideje mindent végigcsinálni, konkrétan idegbeteg lesz, nem egyszer volt szerencsém ezt is megtapasztalni...Olyankor teljesen kikel magából..Lehet, hogy tényleg támaszra van szüksége..? és ez elsősorban egy általa hatásosnak vélt terápia volna..? Aztán én?
Időnként úgy érzem, akkora káosz van a fejében, hogy maga se tudja, mit akar, vagy mit nem. De kedves Válaszoló, a kérdésedre válaszolva, nincsenek egyelőre céljai.. Annyiszor kérdeztem már erről is, miből akar megélni, de mindig leültet azzal a szöveggel, hogy "majd lesz az is". És nem néz a szemembe, amikor ezt mondja. Mint mikor azt állítja, ugyanolyan családos emberré fog válni, mint bárki más, de egyszer meg azt is mondta, lehet, fél év múlva börtönbe kerül, lebénul, stb...Össze-vissza tud beszélni. Tanácsoltam neki, hogy talán elkéne kezdenie valamit tanulni, hiszen csak egyetlen érettségije van és 27 lesz mindjárt, de nem, hagyjam Őt ezzel, mert ez "átlagos duma", amit mindenki mond. De akkor mégis mit vár, mit mondjak, mit tanácsolja, hogyan segítsek neki?
Nehéz kiigazodni ezen az emberen, de nagyon megszerettem és biztos vagyok benne, hogy nem tudnám végignézni, ha Ő szenvedne.
Jaj Miquel! Ez egyáltalán nem törvényszerű! Miért ne segíthetne miközben építi a jövőjét, ha ezzel az ő eredményei nem csorbulnak?
Tudod inkább az a baj, hogy sokan így gondolkodnak, mint te, hogy taposd a másikat! De ezek az emberek maguk alatt vágják a fát, mert valami olyat nem kapnak meg végül, amit pénzen nem lehet megvenni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!