Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Milyen "sokk"/lecke/buntetes kell ahhoz, h vki tanuljon a hibaibol, es ne masokat hibaztasson a Sajat hibajaert, hanem vallalja a felelosseget?
Ez inkább egyéni dolog. Valakinek egy pofára esés is elég ahhoz, hogy megtanulja a leckét, másoknak semmi sem elég.
Nem hiszem, hogy külső ember tudna erre hatni, talán egy pszichológus max.
Ez teljesen személyiségfüggő. Például a nárcisztikus személyiségek (nagyon sok van!) énképe kicsi kortól kezdve úgy épül fel, hogy másokban keressék a hibát. Ők például még sokk hatására sem igazán tudnak változtatni.
Másoknak jóval kevesebb is elég, hogy szembenézzenek önmagukkal. Sőt, vannak, akik akkor is magukat hibáztatják, ha ez teljesen indokolatlan.
Én a magam részéről azt a "taktikát" alakítottam ki, hogy szigorúan három lépés távolságot tartok azokkal az emberekkel, akik mindig másokban látják a hibát, önmagukban pedig nem.
Jó kérdés! Nálam több kisebb lecke együttes hatása kellett. Illetve, meg kellett érnem arra, hogy belássam a dolgokat... De jó érzés most már, hogy túlvagyok a belátáson és már inkább a javításon szorgoskodom.
Vannak akiknél semmilyen lecke nem elég erős. Ők azok akik "sosem tanulnak". De ez csak egy szűk réteg, a többségnél eljön a nap amikor belátják a dolgokat és befejezik a meddő küzdelmeket és értelmetlen ellenállásokat és elkezdenek felnőni. Tényleg jó érzés. Könnyebb a szív és tisztább a fej :)
Remélem neked is sikerült - vagy sikerülni fog - ezt elérni. Bár a kérdés megléte feltételezi, hogy Te is túl vagy már ezen. Sok sikert az életben, mindenesetre :)
# 6: Egy cipőben járunk.
A "vicces" az, hogy az exemnek lett új kapcsolata, és ugyanazok a gondok jönnek elő, amik köztünk voltak.
Én ezúttal teljesen más személyiségű társat választottam, harmonikus párkapcsolatom lett.
És az exemnek még ennek alapján sem esett le, hogy esetleg az ő készülékében van a hiba...
"szigorúan három lépés távolságot tartok azokkal az emberekkel, akik mindig másokban látják a hibát, önmagukban pedig nem."
honnan tudod, hogy nem te gondolod rosszul azt, hogy ők másokban látják a hibát magukban pedig nem?
ennyi erővel te is a másikban keresed a hibát, hisz azt állítod nekik nincs igazuk, ellenben neked igazad van, vagyis te "átlátod a helyzetet"
tehát semmi garancia nincs arra, hogy a te véleményed lenne a helyes.
ez túl szubjektív dolog, csak így hasra ütés szerűen bárkiről is kijelenteni azt, hogy másokban keresi a hibát nem magában.
# 8: Van összehasonlítási alapom, mert vannak olyan emberek is a környezetemben (szerencsére), akik elismerik, ha hibáznak és keresik a változás lehetőségét. Velük jól érzem magam, tőlük szívesen veszem azt is, ha engem szembesítenek a hibáimmal, mert azt érzem, hogy tényleg jobbító szándékkal teszik, nem pedig azért, hogy ők jobban érezzék magukat a bőrükben.
Ezzel szemben vannak olyanok, akik tényleg mindig csak másokat hibáztatnak, és ha valaki (bárki) szembesíteni próbálja őket a saját hibáikkal, akkor is csak ellenségeskedéssel reagálnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!