Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért szeretnek az emberek csukott szemmel járni? Olyan nehéz néha elszakadni a sztereotípiáktól?
Második vagyok.
Oké, de így elég nehéz hasznos választ adni.
A sztereotípiákat azért alakítja ki az ember, hogy el tudjon igazodni a világban. Ha a térképedet állandóan felül kell vizsgálnod és át kell rajzolnod akkor elég lassan és bizonytalanul jutsz előre. Persze vannak akiknek kevésbé és vannak akiknek jobban kell a "térkép". Mondjuk végig dolgoztad a napodat reggel 8-tól este fél 10-ig. Felülsz a szokásos buszodra, lecsukod a szemed (fizikailag és mentálisan is) és nem gondolkodsz semmit. Szóval néha nehéz. Ezért van, hogy valaki mond valamit és a másik egészen másnak értelmezi.
Konkrétabban? Vagy titok? :)
A sztereotípia -sajnos nem sajnos- evolúciós berögződés.
A rossz tapasztalatok megragadnak az emlékekben és akarva akaratlanul befolyásolják az ítélőképességünket. Nem feltétlen kell ennek személyes tapasztalatnak lenni, sok minden öröklődik és sok minden "belénk van magyarázva".
Pl. sosem támadt még rám oroszlán mégis tisztában vagyok vele, hogy veszélyes.
A sztereotípiák ennek a példának naaaaagyon sarkalatos verziói, de mindet vissza lehet vezetni egy kiinduló okra.
Az meg már egyéni intelligencia, empátia és döntés kérdése, hogy ki hogyan fogja fel a sztereotípiákat.
Én hiszem, hogy minden ember egyforma, egy levegőt lélegzünk, egy bolygón élünk és egy egyén tettei alapján nem szabad a hozzá bármi alapján hasonlóakat elítélni. De ez sajnos elég népszerűtlen vélemény manapság.
"miért jobb a könnyebb utat választani"
Talán azért, mert az a KÖNNYEBB!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!