Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi a valoszinűsége annak hogy...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mi a valoszinűsége annak hogy 2 heterozigóta barnaszemű szülő kapcsolatából kékszemű lány legyen? És mi annak a valószinüsége hogy a második is lány?

Figyelt kérdés
ezt hogy kell megoldani?
2013. okt. 30. 19:38
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

most pont ezt tanuljuk. 25% esély van arra hogy a gyerek kék szenű lesz, de még nem biztos hogy lány.

hogy fiú vagy lány lesz arra 50-50% esély van.

ez már az én feltételezésem de javítsatok ki ha tévedek de ez alapján szerintem 12,5 % esély van arra hogy a két heterozigóta szülőnek kékszemű lánya legyen. szerintem

2013. okt. 30. 19:46
 12/16 anonim ***** válasza:
Viszont, a barna szeműek adhatnak tovább kék gént, így ha két barna szemű szülő két kék gént ad, akkor a gyerek is kék szemű lesz. Így ebben az esetben már csak 50 % az esély arra, hogy kék szemű legyen az utód.
2013. okt. 30. 19:47
 13/16 anonim ***** válasza:

A barna szemért felelős allél (gén) legyen A, a kék szemért felelős a. Így a szülők alléljai: Aa

Jön a Punett-tábla:

anya/apa A a

A Aa Aa

a Aa aa

Azaz a hasadás 1:3. Tehát 15% eséllyel lesz barna szemű gyermek, és ennek 50%-a az esély a leány gyermekre.

A második gyermek szintúgy 50%-os eséllyel lesz leány.

2013. okt. 30. 19:49
 14/16 anonim ***** válasza:
50-50% igen vagy nem
2013. okt. 30. 19:50
 15/16 anonim ***** válasza:

2 heterozigóta barna szemű szülőtől Mendel heterozigóta öröklődésmenetének törvénye értelmében, 25% eséllyel lesz kék szemű a gyereke (A,a x A,a= AA,Aa,Aa,aa (az "A" itt a barna szemet kódoló domináns gént, az "a" a kék szemet kódoló recesszív gént jelenti, táblázatosan is levezetheted, csak itt olyat én nem tudok), ergo, 75% eséllyel barna, 25% eséllyel kék szemű utóduk lesz.)

Hogy a második-harmadik-x-edik gyerek milyen nemű lesz, azt az előző gyerek semmiképpen sem befolyásolja. Ugyanakkora az esélye lánynak és fiúnak születnie akár a 10. alkalommal is, mint első gyermek esetében is. Ez teljességgel a véletlen műve, mondhatnánk, hogy 50-50%, vagy lány, vagy nem lány. Ennyi.

Remélem, tudtam segíteni. Mellesleg, ez tényleg gimnáziumi anyag. Még a biosz érettségiben is vannak ilyen "nehézségű" kérdések.

2013. okt. 30. 19:52
 16/16 anonim ***** válasza:
A szüleim szeme kék, az enyém zöld! bármi lehetséges!
2013. okt. 30. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!