Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Vannak itt rajtam kívül katolikus melegek?
29-es:
Szerintem nem jó, ha az ember olyanért kér bocsánatot, amihez semmi köze, illetve nem tehet róla. Tévútra vezethet. A bocsánatkérőben felesleges rossz érzést és hamis bűntudatot kelthet. A hamis bűntudat megbetegíthet.
És tévképzeteket kelthet abban is, akitől bocsánatot kérsz.
Imádkozni meg eddig is imádkoztam.
30-as. Igazad van.
De éppen az a baj, hogy minden bajom és nehézségem ellenére hiszek az egyházban, és valamennyire az egyháznak is. Olyan titokzatos és erős módon kötődöm hozzá, hogy belehalnék, ha nem tartozhatnék oda, nem járulhatnék szentségekhez.
Ha nem így lenne, akkor leszarnám az egészet, és keresnék egy pasit. Vagy többet.
Egyébként van pap, akivel tudok erről beszélni. Van lelkivezetőm és állandó gyóntatóm.
Mindezek ellenére ami nehéz, az nehéz, ami nehezen érthető, az nehezen érthető.
Egyébként én csak azt akartam eredetileg tudni, hogy vannak-e mások hasonló cipőben
"A dogmatizált, tévedhetetlen tanítás pedig egy elég jól felépített és hosszú ideje működő rendszer. A dogmákkal én nem állnék le kötözködni, persze másnak ne tilos."
Már elnézést, de az ahol egy bizonyos réteg mondja meg másoknak mit hogy szabad csinálni az valóban jól felépített, azonban messze nem tévedhetetlen. Régóta működik, de hogyan? Ha szükség volt újra akkor létrehoztak, ha valami nagyon elavult volt változtattak.. Lényegében nincsenek régről fennmaradt dogmák, amennyit változtattak folyton. Az a baj hogy az egyházban annyi az ellentmondás.. Például mikor megemlítik a hibákat, a súlyos dolgokat amiket elkövettek akkor arra fogják hogy emberek tették, és az emberek tévedhetnek.. Máskor meg persze a pápákat isten meg a szentlélek vezeti tehát tévedhetetlenek. A szenteknek meg attól független hogy az egyház nevezte ki őket, nem feltétlen van közük a katolicizmushoz. Sajnos az egyház legalább annyi rosszat tett az emberiségnek mint amennyi jót. Ez persze nem csak erre az egyházra igaz.
Megjegyzem még csak nagyon fölényesen kritizálom az egyházat, igazából szívesen megkérdőjeleztetném benned a vallásod, de ezt úgy sem érném el, tehát nem lenne értelme.:) Egyébként így utolsó mondatnak, az egyház leginkább az államra (püspökök - politikusokra) hasonlítanak, csak annyi a különbség hogy az állam az életben büntet, az egyház meg az élet utáni büntetéssel áltatja a népet.
Tényleg az Egyház tett rosszat az emberiséggel? Nem lehet, hogy az Egyháztól régebben nehezen elválasztható világi állam(ok)? Esetleg olyan személyek, akiket nem is az Egyház küldött, csak ők állították, hogy az Egyházat képviselik?
A katolikus hívő embernek minden egyházi kijelentést kötelessége hittel és tisztelettel fogadni, de az Egyházban csak az tévedhetetlen, ami dogmaként van kijelentve. És a dogmák az Egyházban 2ezer év óta nem változtak. Volt, hogy kiegészítettek dogmát, volt, hogy részletezték, de soha nem változtatták meg. Az Egyháznak nem minden kijelentése dogma.
Lehet, hogy megmondják mások, hogy mit csináljunk, de ez csak akkor érvényes rám kötelezően, ha én elfogadom. Ha elfogadom, hogy az Egyháznak van joga és isteni ereje arra, hogy megmondja nekem a frankót. Ha nem tetszik, kiszállhatok az Egyházból. Persze válogatni nincs lehetősségem. Vagy kérek mindent, vagy nem kérek semmit. A csomag nem felbontható.
Az egyébként miért lenne érdeked, hogy megingasd a hitemet?
A katolikus egyház csak olyanokat avathat szentté, akik katolikusok voltak. Hozzájuk talán van köze az egyháznak.
Hm utolsó dologban lehet igazad van, mert arról nem tudok sokat kit avattak szentté, elnézést kérek ha nem volt igazam.:)
Azért mert átlátok nagyjából az egyházon, és tudom hogy valamilyen szinten jót is tesz, de elég sok rosszat is.
Egyszerű példa: mivel katolikus vagy, egész életedet azzal fogod eltölteni hogy elnyomod a saját éned egy részét.
Én csak nem szeretem ha megvezetik az embereket. Ahogy az egyház és az állam is csinálja már sok éve.
Még hozzátenném, hogy sajnos nagyon a legtöbb keresztény igenis felbontja a csomagot. Vagyis nem tudom te kit tekintesz kereszténynek, de a legtöbb ember csak azért jár templomba hogy meggyónja bűneit, ami után nem tesz ellene hogy újra el ne kövesse, és hogy istennek "tetszelőgjön" úgymond.:D Én még nem nagyon találkoztam olyan keresztényekkel akik komolyan hittek az egyház minden kijelentésébe, dogmájában és a szerint is éltek. Igaz mostanság egyáltalán nem keresem ilyen emberek társaságát, de régebben jártam templomba.
Egyébként ha te tényleg képes vagy minden szabályt betartani, aki le a kalappal előtted (még ha szerintem nagy része hülyeség), mert erre nagyon kevesen törekednek.
Nagypénteken nem szabad, a többi pénteken pedig nem illik húst enni. De semmilyen pénteken sem kell azt állítanom, hogy nem szeretem a húst. Nagy pénteken is megmondhatom, hogy ha tehetném, húst ennék. De nem eszem akkor húst, mert vallásos módon lemondok róla önként.
Ha nem élem ki a melegségem, és elmegyek agglegénynek, házasnak, vagy papnak, akkor sem fogom azt mondani, hogy nem vagyok meleg, és nem vágyom arra, hogy f*sz legyen a seggemben. Ha letagadnám a vágyaimat, akkor az tényleg elnyomás lenne, abba tényleg belebetegedhetnék. És úgy tényleg nem tudnék egy életen át semmilyen fogalmat megtartani.
Tudom, hogy sokan tényleg elnyomják a vágyaikat, érzéseiket. Érzések puszta létét tartják sokan bűnnek. Ők nem is látszanak egészséges, boldog embernek.
Tudom, hogy sokan felbontják a csomagot. Az ember már csak ilyen. Ez ügyben mindenki helyzetét egyénileg kell megvizsgálni, és az ítéletet a Jóistenre bízni.
Azt is tudom, hogy attól, hogy valaki formailag nem katolikus, attól még lehet jó ember, és még üdvözülhet is. Ennek ellenére nekem mindenkit arra kell biztatnom, hogy legyen katolikus. De inkább jó és szeretettel teli ember legyen, mint katolikus, ha már választani kell. De ne kelljen.
Nem kell letagadnod, viszont el kell nyomnod, mivel az ilyen gondolat is bún. Gondolat nélkül pedig nehezen lehet vágyakozni. Ha már annyira keresztény szeretnél maradni, legalább gondold végig, hogy Isten/Jézus miért akarná hogy te szenvedj az életed során? Vagy szerinted ha eleget próbálkozol el fog múlni? Hidd el nem fog.
Megértheted miért akarlak meggyőzni. Ahogy a te vallásod is arra buzdít hogy másokat arra a hitre téríts, így én magam is próbálok másokat letéríteni róla, mert én ezt gondolom helyesnek. Nem szeretném hogy szenvedj egy életen át, aztán meg idős korodban rájöjj hogy mennyi lehetőséget szalasztottál el az életedben.
Szerintem egy jónak beállított isten sem szeretné hogy szenvedjen a kiskedvence egy magasztosabb cél érdekében..
31. Az a baj, pont a lényeg nem jött át neked abból, amit írtam. Nem embertől kell bocsánatot kérni, hanem Istentől. Istennek nem mész az agyára ezzel, embernek esetleg igen. Ha olyanért kérsz bocsánatot, amiről nem tehetsz, azért sem fog Isten megharagudni rád. És a bocsánatkérés pont nem a bűntudatébresztést szolgálja! Pont az ellenkezője a célja! Az a célja, h te is elfeledd a bűnödet. mert meg van írva a Bibliában: hű és igaz Ő (Isten), hogy ha megvalljuk bűneinket megbocsásson nekünk és megtisztítson minden hamisságtól. Szóval ha bocsánatot kérsz Istentől, akkor Isten abban a pillanatban eltörli a bűnödet és onnantól kezdve el is felejtheted a bűnödet! mert az is benne van a Bibliában, h amilyen távol van a napkelet a napnyugattól, olyan messze veti el tőlünk bűneinket! tehát a bűneidért a bocsánatkérés célja éppen nem a bűntudatkeltés, hanem a feloldozás! ha Isten elfelejti a te bűnödet, nem emlékezik meg róla többé, akkor miért kéne miatta neked bűntudatodnak lennie?
a másik: oké h imádkozol, de nem mindegy h kihez. Jézus Krisztushoz imádkozz! mert csak Ő tud megszabadítani téged is és mindenkit. minden embernek szüksége van Rá, a szabadulásra, nincs abban semmi ha Hozzá imádkozol, kéred Őt, erre lenne szüksége minden embernek.
még valami. Ne az egyházban higgyél, hanem Jézus Krisztusban, aki a megváltó, aki minden ember bűnéért meghalt a kereszten, magára vette minden ember bűnét és elszenvedte a bűnökért a büntetést. csak fogadd el h az összes bűnödért meghalt és add neki át ezt az egészet. inkább nevezz minden dolgot bűnnek, ami nem tiszta előtted, mert csak így tudja elvenni tőled azt, amit el kell. ha vmit bűnnek nevezel, pedig nem az, akkor abból nem lesz baj. ha meg tényleg bűn, akkor megszabadít tőle. vagy nevezd, aminek akarod, csak add át Neki h amit akar, azt vegyen el belőled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!