Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Egyéb kérdések » Autista/Aspergeres srácnál...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Autista/Aspergeres srácnál hogyan lehet észrevenni a vonzódást a másik felé, mik a jelei?

Figyelt kérdés
Van egy munkatársam, aki őrületesen, nagyon-nagyon tetszik, ilyen nagyjából 5-6 évente fordul elő velem. Viszont, Asperger-szindrómás. Néhány hónapja együtt dolgozunk, az első időszakban egyáltalán nem beszéltünk egymással, úgy másfél hónapja kezdeményezett ő kommunikációt, pár mondatot azóta beszélünk mindig. 2 hete vettem észre a viselkedésében változást, többször segített a munkában (előtte soha). Aztán, van egy hozzánk időnként bejáró férfi munkatárs, amikor pl. ő akart segíteni, akkor mindig otthagyta a munkáját és megelőzte. Aztán egyik nap megkért, hogy kössem be a védőköpenyét, illetve munka közben egyszer rátette a kezét az enyémre (úgy fél percig). Az én problémám viszont, hogy sokszor félreértelmezem a testbeszédet, nehezen tartok szemkontaktust, a kommunikáció sem zökkenőmentes (úgy általában az emberekkel). Most mégjobban zavarban vagyok, mivel alig merek ránézni (előtte többször elkaptam, hogy figyel, illetve hogy megegyezte a rutinom, melyik tárgyat hova pakolom, és mikor leeesett, ugyanoda visszatette). Ma sikerült ránéznem és talán kicsit tovább, mint azt illik, nem tudom, így kicsit felhúzta a szemöldökét, de utána zavarba jöttem és lenéztem a földre. Felém volt fordulva lábbal is és mozgatta a lábát (az idegességtől lehet?) Félek, hogy teljesen bolondot csináltam magamból, hogy talán megint félreértem a dolgokat, ahogy szoktam. Ilyenkor egyszerűen még jobban leblokkolok, ha tetszik valaki és most nem tudom, szerintetek mit jelent a viselkedése? Aki csak beszólna, az légyszíves inkább ignorálja a választ, így is rosszul érzem magam emiatt (hogy nem értem, ami másoknak olyan könnyen megy).

2022. febr. 4. 22:33
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Várj, most ő vagy te vagy az autista? no offense
2022. febr. 4. 22:47
 2/8 A kérdező kommentje:
Neki van diagnózisa (de esélyes, hogy én is az vagyok, csak sosem vizsgálták ki).
2022. febr. 4. 22:54
 3/8 anonim ***** válasza:

Biztos vagyok benne, hogy tetszel neki.

Tegyél neki megjegyzéseket, pl hogy szép a mosolyod, vagy szép a szemed stb. Ebből ő neki is egyértelmű lesz hogy tetszik neked, hogy ha nem lett volna benne ő sem biztos.

Az lenne a cél hogy magától elhívjon randizni, de ha viszonozza a bókokat és mégsem hív el, hívd el te!

2022. febr. 5. 12:08
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

En ismerkedtem aspergeressel. Gondold at nagyon, hogy egy autista partner lenne-e a hozzadillo partner. Nem akarok negativ lenni, de sok aldozattal fog jarni a reszedrol.

Egyebkent a legjobb tanacs, hogy legyel vele nagyon-nagyon direkt, jeleket nem fogja venni, es keves az esely, hogy o fog kezdemenyezni. Neked kellesz. Ha keresi a tarsasagodat, akkor tuti kedvel o is!

2022. febr. 5. 19:46
 5/8 anonim ***** válasza:

4-essel egyetértek.

Van olyan, hogy egy autista igazából szerelmet táplál valaki iránt a szó neurotipikus értelmében?

Egy autista leírhatná egyszer, mit érez, ha szerelmes.

Ez ellentmondás, nem?

2022. febr. 5. 22:12
 6/8 A kérdező kommentje:
Milyen a szerelem a szó neurotipikus értelmében? Mármint, adott a szexuális vágy, vonzódás a másikhoz, ez stimmt. Nyilván ez fölött van az a szint, amikor kialakul a gyengébb-erősebb kötődés, megspékelve a hormonális dolgokkal. De mire gondolnak sokan, ha azt mondják, hogy szerelem? Honnan tudják, hogy az az érzés, amit éreznek, szerelem-e? (ezzel bajban vagyok, ugyanis sok érzés nálam nem tudatosul azonnal. Egy példa, hogy volt egy barátom, a szó eredeti értelmében (tehát nem szexpartner, hanem beszélgetőtárs). Aztán halálos beteg lett, nagyon gyors lefolyású betegsége volt, hetek alatt leépült és meghalt. Bennem csak az utolsó napokban tudatosult (tudtam, hogy menthetetlen), hogy mennyire kötődtem hozzá, egyszerűen a hiány, vagy amit szeretetnek mondunk. Előtte fél évig nem találkoztunk és nem konkretizálódott bennem a hiány többek között. Én tudok érezni, de nem tudom mit, nem tudom ezeket egymástól szétbontani, másokét nem tudom sokszor értelmezni, vagy rosszul. Ettől még vágyok a szeretetre, és érdekel, mások hogyan definiálják (a szeretetet), hátha az közelebb visz a megoldáshoz. Nekem a szeretet az, amikor valaki érti a vicceimet (nem szokták), amikor nem mondja azt, hogy fura vagyok, mert számára nem vagyok fura. Amikor mellém ül, és nem leszek rosszul, ha a könyöke hozzám ér, mert egyébként nem bírom elviselni mások érintését, de 1-2 ember kivétel. Amikor beszélgetek valakivel, és nem az órát nézem sőt, napszakot sem nézek, mert eltelhet így 6-7-8 óra is. Amikor Bármit, tényleg bármit mondhatok, mert tud követni (a gondolatmenetemet), és nem mondja azt, hogy különc, és otthagy, meg letilt, meg többet nem köszön.
2022. febr. 6. 00:23
 7/8 anonim ***** válasza:

Az autistak is lehetnek ugyanugy szerelmesek sztem. Bar azon is elgondolkodtam, h nem csak platoi-e naluk, de passz. Ok is erzo emberilenyek, csupan mashogy van az agyuk huzalozva. Emiatt az elteres miatt viszont az autistakra jellemzo, hogy nem tudjak a komplexebb erzelmeiket ugy ertelmezni,mint egy neurotipikus. Es csak az lesz meg, hogy az erzes az jo vagy rossz. Nekem ezt meselte, akit ismertem. Ezenkivul az erzelmi erettseguk is lemaradott a neurotipikus kortarsaikhoz kepest, ahogy tapasztaltam.

A legnagyobb gond azzal van, hogy keptelenek a nonverbalis jeleket ertelmezni. Egy autizmus spektrumon mozgo ember keptelen lesz olvasni, ertelmezni a masik szemely erzelmeit. Ami egy patkapcsolatban oda vezet, hogy nem kepes az autista fel megfelelo erzelmi tamogatast nyujtani, kielegiteni az igenyrket. Mindent kerni kell toluk, el kell magyarazni, amire sztem eleg nyitottak es ezt komolyan veszik. Az autista szemely nem rosszat akar, vagy elhanyagolja a masikat, szimplan csak keptelen ertelmezni a masikat, h pl. hogyan erzi epp magat, hogy mondjuk epp rosszul erzi magat a masik, vagy kinosan stb. Empatikus beleerzokepesseg hianya. Keptelen vagy teljesen felreertelmezi a masikat.

Ezenfelul az aspergerhez mas mentalis zavarok is tarsulhatnak, ami csak neheziti a kapcsolatokat.

Tovabba egy parkapcsolatban az autista felnek nincs szuksege olyan sok talira a masikkal.

Egyebkent neten vannak erre subredditek, ahol sokan leirjak a tapasztalataikat az aspi-neuro kapcsolatban eltek/elok.

2022. febr. 6. 03:23
 8/8 anonim ***** válasza:

#6 ha eljutottal addig, h ondiagnosztizaltad magadat autizmussal, akkor szerintem jobb lenne hivatalosan is.

Mert igy a kerdesedre a valasz is nagyon mas lehet, megfogalmazasaban meg direktebb sokkal.

2022. febr. 6. 03:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!