Létezhetnek más összetételű bolygók és élőlények?
Ugye a legtöbb bolygót kéreg, földköpeny, föld lemezek, mag, és kőzetek alkotják. A másik csoport a gázbolygók, hidrogénbolygók csoportja és ezzel le is zárul, létezhet olyan bolygó amit teljes mértékben fém vagy acél alkot?
és a lakói is ilyen anyagból épülnek fel? mint pl. a Transformersbe robot organizmusokra gondolok.
Miért gondolják a földönkívülieket olyan összetételűnek, kinézetűnek, mint az embereket? Előfordulhat, hogy nem hús és bőr lények, hanem robotok, vagy esetleg láthatatlan, testtelen lények.
Sajnálom hogy le kell törnöm az optimizmust,de nagyjából ennyi elem van.
Élet felépítésére csakis csak a 4. főcsoport kisebb rendszámú elemei alkalmasak.Ez a szén,a szilícium.Ennyi.Az ez alattiak már erősen fémes tulajdonságúak (pl:ólom).De mint ahogy láthattuk az előbb,egyedül a szén képes az élet számára használható molekulákat alkotni.Persze nem azt mondom hogy más nem lehet,de biztos hogy szén alapú a földön kívüli élet.Például más aminosavakat,fehérjéket,esetleg más enzimeket még mindig használhat,de ez nem rettentően nagy másság.
Illetve egy kicsit a nukleáris fizika vizeire kalandozva:Léteznek-e még nem ismert elemek,esetleg még több száz ilyen elem?
A válasz:Nem.
Ugyanis ha megnézzük atomfizikai szempontok szerint mi szükséges egy hosszú életű elemhez (mondjuk 1 millárd évig maradjon meg.) akkor rájövünk hogy a periódusos rendszer végén ez már nem teljesül sok esetben,az atomok tulajdonságai miatt.ehhez ismermi kell a poeriódusos rendszer felépüllését.
A sorokat periódusoknak hívjuk.Ezek azt jelzik hány héja van az adott periódusban szereplő elemnek,amin az elektronok elektronpályákra (s,p,d,f) korlátozódnak.
Az oszlopokat fősorozatoknak illetve mellékcsoportoknak hívjuk.(itt ez bonyolult,ugyanis energetikai szempontból a 3d alhély később épül ki mint a 4p).
Ezért inkább csak vizsgáljuk a főcsoportokat.Itt a főcsoportok növekedése egyenlő azzal hogy mindig egyel több elektronja van az adott elemnek.
H=1 elektron
He=2 elektron
Li=3 elektron és így tovább.
Ez azt is jelenti hogy mindig egy protonnal többje lesz a adott elemnek.Szóval a periódusos rendszer vége felé eljutunk a 116-os elemhez,amely a most ismert legnehezebb elem.
De akkor miért 92-t mondanak a legtöbb helyen?Nos azért mert a 92 természetes elemen túl,már csak mesterségesen lehet létrehozni,atomreaktorokban a maradék elemeket,melyek annyira radioaktívak,hogy pár szekundum alatt szétesnek alacsonyabb elemekké.
Elméletileg esetleg létezhet még talán pár 117,118,119-es és így tovább,rendszámú elem,de ezek már másodperc után szétesnek.Szóval ezekből nem jöhet létre élet.
Szóval nem a válasz.Az elemeket gyakorlatilag mind ismerjük,és sajnos hiába ez a rengeteg elem,egyedül a szén az élethez használható elem.
Mobiusz-szalag:
En nem vagyok expert a temaban. Michio Kaku nem tudom mekkora nevnek szamit szakmajanak koreiben, de az alabbi dolgokat az o Parhuzamos vilagok c. konyveben olvastam:
"Alapos kísérletek ezreinek elvégzése után arra következtettek, hogy az Univerzum
alapvetően úgy százféle atomból áll, amelyek egy szabályos periódusos rendszerbe
szervezhetők, kezdve a legegyszerűbb hidrogénnel.
Ez az alapja a modern kémiának, és minden középiskolában tanítják. A WMAP megdöntötte
ezt a képet.
Megerősítve a korábbi mérési eredményeket, a WMAP megállapította, hogy a köröttünk lévő
látható anyag (beleértve a hegyeket, a bolygókat, a csillagokat és a galaxisokat) az Univerzum
teljes anyag- és energiatartalmának mindössze csekély négy százalékát teszi ki. (Ennek a
négy százaléknak a legnagyobb része hidrogén és hélium, és valószínűleg csak három
százalék esik az ennél nehezebb elemekre.) Az Univerzum túlnyomórészt rejtélyes,
láthatatlan anyagból áll, amelynek eredete teljesen ismeretlen. A számunkra ismerős kémiai
elemek, amelyek felépítik az ismert világot, csak az Univerzum kb. 3 százalékát teszik ki."
Csak erre alapozva gondoltam, h a kalkulalt, maradek 96%-ban talalhato olyan elem, amelybol akar ki is fejlodhetett mas alapu eletforma.
A sötét anyag elnevezést nem tudom kinek sikerült kieszelnie,de számíthatott volna rá hogy sokan félreértik majd.
A sötét anyag csak a nevében anyag,mint ahogy a koala mackó is csak névlegesen medve.
A sötét anyag egyfajta ragasztó,mely összetartja és gravitációs erőt kifejtve összehúzza az atomos anyagot.Ez nem a szokványos értelemben vett anyag,bár kétségtelenül igaz amit Michió ír.Valóban,a látható világegyetem nagy részét ez tölti ki.De a periódusos rendszerben ne keresd a Dm (darkmatter) vegyjelet.:D
Különben jól sejted,Michio Kaku valóban nagyon nagy nevű elméleti fizikus,és igen olvasmányosan,szórakoztatóan képes komoly dolgokról írni.
"...a fizikusok azzal a ténnyel viaskodnak,
hogy az Univerzum legtöbb alkotóelemei teljesen új, ismeretlen anyag- és energiaformák."
"...A WMAP eredményei szerint az Univerzum 23%-a... sötét anyag..."
"...Noha láthatatlan, ezt a különös sötét anyagot a csillagászok közvetett úton
mégiscsak észlelik: elhajlítja a csillagfényt, mintha csak üvegből készült lencse lenne, és ezért
mennyisége megbecsülhető abból, hogy mennyire hajlítja meg csillagfény útját..." >> Itt alaposan osszezavarodtam, mert eddig arrol olvastam, hogy a fenyt a nagy tomegu testek gravitacios vonzasa hajlitja el.
"...De talán a WMAP adatokból származó legnagyobb meglepetés, amelyről a tudományos
közvélemény értesült, az, hogy az Univerzum maradék 73%-a, azaz a legnagyobb része egy
sötét energiának nevezett, tökéletesen ismeretlen összetevőből áll, amely az űrt kitöltő
vákuumban rejlik. Maga Einstein vezette be 1917-ben ezt a tagot egyenleteibe...
...Jelenleg senkinek nincs semmilyen elképzelése arról, hogy „a semmi energiája” honnan
származik...."
"...Ha vesszük a szubatomi részecskék legújabb elméletét és megpróbáljuk kiszámolni, hogy
mekkora is ez a sötét energia, az így kapott érték 10120-szorosa a ténylegesnek (azaz az
egyest még 120 nulla követi). Ez az eltérés elmélet és tapasztalat között messze a
legnagyobb a tudomány történetében. Rettenetesen kínos, hogy a legjobb elméletünk sem
képes az egész Univerzum legnagyobb energiaforrását kiszámítani. Bizonyos, hogy Nobel-díj-
eső vár azokra a vállalkozó kedvűekre, akik megpróbálják feltárni a sötét anyag és a sötét
energia titkait."
Na, szoval itt az a pont, ahol teljesen osszezavarodok. Most akkor maximum meg egy-ket eddig ismeretlen elem letezhet, amibol az egesz sotet-anyag mennyiseg all, es/vagy adja a sotet-energia "egyfajta antigravitacios mezejet"?
Tenyleg igaz, hogy minel tobbet tud meg az ember, annal inkabb rajon, hogy semmit sem tud.
Bocs a valoszinusitheto OFF-ert, kerdezo!
Lehet, hogy ennek a beszelgetesnek mar a csillagaszat temakorben lenne a helye...
Koszi szepen! Azt hiszem en itt tobb infohoz jutottam abban a temaban, ami engem erdekel (beleertve a privit is), mint a kerdezo az UFO temaban. :) :) :)
Bocsi, kerdezo! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!