A nagy számok alapján szinte biztos, hogy létezik sok intelligens civilizáció?
10 - Így van, lehet több is, kevesebb is, sajnos a rendelkezésre álló információnk kevés.
Van még egy fontos tényező: a fénysebesség nem átléphető. Ez azt jelenti, hogy ha esetleg találnánk egy felett civilizációt egy tőlünk 3000 fényévre lévő bolygón, akkor is gyakorlatilag lehetetlen lenne velük kapcsolatba lépni, ugyanis fénysebességgel utazva is 3000 évig tartana, míg bármilyen információt eljuttatnánk hozzájuk. Ha valaki 3000 fényév távolságból nézné a Földet, az jelenleg időszámításunk előtti 977-es év eseményeit látná.
Tehát ha mi kapcsolatba akarnánk velük lépni, akkor még fénysebességgel utazva is 3000 évig tartana, míg odaérne az üzenet, a válaszuk pedig szintén 3000 évig utazna felénk, én pedig egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy 6000 év múlva még egyáltalán lesz ember a Földön. Szóval lehet, hogy a válaszuk üres postaládába érkezik :)
(Bár tudom, hogy a kérdésedben nem arra tértél ki, hogy mennyi az esély, hogy valaha is kapcsolatban leszünk egy másik civilizációval, ezt csak kiegészítésképp osztottam meg).
12 - Én az életet sem tartom olyan nagy csodának, mint ahogy a legtöbben teszik. Hiszen az élet is csak olyan biológiai, kémiai, fizikai folyamatok eredménye, melyekre passzol az ember által létrehozott "élet" fogalom. Pl. a vírus nem élőlény, mert nincs anyagcseréje. Sokkal inkább csupán egy kémiai folyamat, mely reprodukálja önmagát. Ezzel szemben viszont a baktérium élőlény, mert az megfelel minden "előírásnak", ami szükséges ahhoz, hogy az ember életnek nevezze.
Szerintem maga a tudat, vagy az öntudat sokkal érdekesebb, mint pusztán az élet.
Szerintem hibás a számítás.
Nem tudjuk, hogy minden galaxisban van egy fejlett civilizáció.
Megbukott a matekod.
De ezt szintén nem tudod xd
Szánalmas, mutasd meg nekem, hogy 1000 galaxisonként muszáj, hogy legyen egy intelligens civilizáció.
Tudok várni.
"SZERINTEM"
Az a baj, hogy ezt mire tudod alapozni?
Semmire.
Tehát könnyen lehet, hogy 10000 galaxisban sincsen egyetlen élet sem.
És erre esélyeket sem tudunk latolgatni. Nem, a számok alapján SEM.
Ha mégis elkezded, az - jelenleg - nem tudomány, hanem ezotéria.
A nagy számokról annyit, hogy amikor létrejött a Földön az élet, utána KETTŐ MILLIÁRD évig csak egysejtűek léteztek.
Pedig a nagy számok alapján legalább néha kellett volna többsejtű is - de mégse volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!