Ha Isten felfoghatatlan az ember számára, a próféták mi alapján gondolták, hogy tényleg ő szólt hozzájuk?
Én nem teljesen gondolnám, hogy felfoghatatlan
Egyébként nemtom, lehet, hogy ha Isten akarja, hogy megérezd, akkor egyértelművé akarja tenni, hogy ő szólt.
Egyébként erről ez jutott eszembe:
Négy pap vitatkozik egy teológiai kérdésről. Hárman képviselik az egyik álláspontot, egyiküknek más a véleménye. Mikor a renitens pap kifogy az érvekből, felkiált:
– Uram, tudom, hogy igazam van! Adja valami jelet, hogy így van!
Hirtelen mennydörög egyet az ég.
– Ugyan már, ez csak véletlen! – mondja a három másik.
– Uram, ha igazam van, adj egy nagyobb jelet, hogy a többiek is elhiggyék!
A derült égből lecsap egy villám.
– Ez csak véletlen! – hitetlenkednek a többiek.
– Uram, adj valamilyen félreérthetetlen jelet, hogy meggyőzd ezt a három hitetlent!
Az égből egy mély hang dörmögi:
– IGAZA VAN!
A három hitetlenkedő pap összenéz, majd az egyikük:
– Jól van, akkor most két vélemény áll hárommal szemben…
Forrás: rakoscsaba.plebania.hu/kedvencek/
Kedves Kérdező.
- Prófécia?.....Manipuláció?.........Skizofrénia?
- Ki tudja ezt megállapítani ekkora időtávlatból?!
- Ráadásul a legtöbb "prófécia" vagy alig érthető, vagy az adott kor intelligens, gondolkodó embere számára, az eljövendő események kikövetkeztethetőek lehettek.
- Kb. 8 évvel ezelőtt a miniszterelnök székfoglaló beszéde után elmondtam a barátaimnak, hogy milyen tipusú törvényeket fognak beiktatni a jövöben. Abban is biztos voltam, hogy nem engedhetik meg maguknak a vereséget a következő választáson. Minden megállapításom telitalálat volt!
- Jaj nekem!...Akkor most próféta vagyok?.....
Hát nem vagyok az. Egyszerű józan ész.
- A prófécia "magyarázók" mindig csak jóval később azonosítják be a "beteljesülést".
Így működik az ember mintázat kereső elméje.
- Lásd Nostradamus "próféciáit". Érthetetlenek! Rengetegen rá vannak kattanva, hogy belemagyarázzanak valamit.
- Mi értelme egy próféciának, ha nem tudom, hogy mire utal?!
- Hogy mondod?... A csodákra és a "beteljesült" proféciákra egyházat lehet építeni?
Tömegeket lehet beterelni velük az "akólba"? Majd újabb csodák reményében lehet munkára fogni, adóztatni, büntetni, szegregálni és háborúba küldeni őket?
- Igen, így van, a prófécia nagyon hasznos dolog lehet, föleg ha a te érdekeidet képviseli.
- Az pedig, hogy Isten felfogható vagy nem, lényegtelen.
Mindenki aki hinni akar benne, az "tudja" hogyan néz ki. Tudod,....arról a szakállas öreg bácsiról beszélek a képeken.
- Mit nem lehet azon felfogni? :D:D:D
Figyi az most hogy voltál annyira eszes hogy kikoveztesd hogy milyen törvények lesznek stb még nem leszel prófécia és igen mint mondtad a kora beli zsenik lehettek gondolom nem vagy te valamilyen tudomány Nobel-díjas vagy világon elismert kutató aki alapjaiban változtatja meg a világot
A legtöbb próféta ezt csinalta olyan nagy dolgokat tettek amik ki hatottak a világra kb mint a mai világban Albert Einstein mindenki tudja hogy ki volt és mit csinalt... sok halál is lett belőle de viszont nagyon kevesen tudjak ki is adta parancsba a találmánya használatát... lehet pár 100 év múlva ő lesz az egyik apokaliptikus próféta :D
De még a mai világban is van akik isteni lény ként kezelik az egyszerű embert lásd észak Korea az a diktátor olyan félelemmet tud kelteni hogy az ottani emberek szeretetként kezelik mert ő dont élet és halál közt a szavai akár a szent szöveg ami abszolut!
A próféták kapcsolódtak fűhöz-fához,
a törzsi géniusztól kezdve mindenhez,
ez a lényege mindennek.
A fontos elv:
“Gyümölcseikről” ismerjük meg mindezeket,
Persze az ítélet (mind mindig),
Itt is elfogult lehet.
Tanulság:
Óvatosan a prófétizmussal is, mert hajlamos mindig hazabeszélni.
A zsidó próféta egyébként is hazabeszél mindig, náluk ez beültetett és kondicionált alapvonás. 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!