A szellemek szerintetek mik? Személyek itt ragadt lelke vagy valamelyik dimenzió surlódik a miénkel és azt látjuk egy pillanatra, hogy "ottani személy" villan épp be? Normális válaszadókat kérek.
Adamski viszont érdekes kérdést vetett fel.
Hogyan is lehetne bizonyítani a szellemek létét?
Az addig nyilvánvaló, hogy a szellemek is fizikai entitások, mivel érzékeljük őket. Ha mi érzékeljük őket, nyilván a műszerek is érzékelik őket. A kérdés itt az, mi van egy műszer tényleg érzékel valamit, de a sok kamu "szellembizonyíték" miatt senki nem foglalkozna vele.
Szerintem itt csak úgy lehetne megoldani a dolgot, ha egy komoly szakembergárda, alapos vizsgálatnak veti alá a szellemet és hitelesnek mondják. Ha egy bizonyos helyen elég sokan észlelnek szellemeket (és vannak ilyen helyek), akkor különféle eszközökkel ki kellene mutatni, hogy van ott valami eddig ismeretlen létforma. De mivel az ilyen vizsgálódások eredménye nem igazán pozitív a szellemek javára, nyugodtan mondhatjuk, hogyha léteznek is szellemek, annyira ritkák, annyira elenyésző a jelenlétük hatása, hogy szinte értelmetlen és lehetetlen foglalkozni velük.
Kedves Világvége,
Sceptic a válaszában határozott állásponttal állt elő. Határozott állásponton akkor lehetünk egy adott témában, ha az tudományosan bizonyított illetve érveket tudunk felhozni a cáfolatára. Mivel sarkalatos választ adott, azért kértem Tőle hiteles forrásokat. Amennyiben nincsenek tudományos kutatások a témában (ha a parapszichológiai megfigyeléseket nem számítjuk ide), akkor az ilyen sarkalatos válaszok, jobb esetben is hitrendszerek. Tehát Sceptic válasza hitrendszer alapú, amely nélkülözi a témához kapcsolódó információgyűjtést, rendszerezést, összegzést és tapasztalatokat. Ily módon a válaszadást úgy illene megfogalmazni, hogy „véleményem szerint”, „én úgy gondolom, hogy” Eszembe jut Madách tollából származó idézet, amit Lucifer szájába adott: „Hol a tagadás lábát megveti, világodat meg fogja dönteni”
Kedves Sceptic,
annyiban lenne helytelen a hozzád intézett kérésem, hogyha egy fiktív dolognak a cáfolatát kértem volna Tőled. Retorikai szempontból hiba, ha egy hiteles források által alá nem támasztott dologgal kapcsolatban pro vagy kontra állítunk fel érveket, hiszen rossz premisszából csak is téves következtetést vonhatunk le. Én nem követtem el ezt a hibát, pusztán figyelmen kívül hagysz néhány hiteles forrást e kérdéskörben, aminek az állításait cáfolnod kellene.
A mi kultúrkörünkben a Biblia evidenciaként kezeli a nem anyagi síkokon létező entitások létezését. Vagy Isten küldötteiről ír (angyalok) vagy megszálló szellemlényekről. Krisztus tanítványai is egyben exorcisták voltak.
A Biblia leírásainál komolyabb forrásokra is találunk, ha a judaizmus titkos tanításait keressük fel. A Kabbalában egy komplett rendszert találhatunk magasabb dimenziójú lények hierarchiájáról, feladatköreikről.
A keresztény hagyományok titkos tanításainál, a Gnózisban szintén pontos információkra bukkanhatunk nem anyagi létezésű entitások leírásáról, s velük való kapcsolatba lépés módjairól.
Ha keletre nézünk, a védikus szentiratok (pl. Bhágavata-purána) is evidenciaként kezelik a nem fizikai testtel rendelkező lények létezését. S ezek fajtáját szépen lajstromba is szedik. (A védikus szentiratokról tudni kell, hogy tudományos munkának minősülnek, maga a véda szó is „tudást” jelent. Pl. a Szthápatja-véda, ami az építészetről szól. Olyan mérnöki ismeretekről, mellyel a hatalmas indiai templomokat építették, s olyan mértani arányosságok alapján, amelyek összhangban vannak a természettel, Isten teremtő munkájával. (szakrális-geometria). Ezt azért írom, hogy vmi képet tudjatok alkotni a védikus szentiratok precizitásáról.)
Ezeket elfogadhatjuk hiteles forrásként, hiszen ezen kultúrák vizsgálták ezt a kérdéskört és a hétköznapjaik része volt a nem fizikai világgal való kapcsolattartás. Tehát kellő információjuk és tapasztalatuk is volt, van a téma a kapcsán.
Ezen diszciplínák (Kabbala, Gnózis, védák) leírásait, állításait tudná cáfolni az, aki ismeri ezen beavatási utak álláspontját, megvizsgálta őket, s tapasztalatokat szerzett az ott leírt módszerek kapcsán.
Kedves Kérdező,
a párhuzamos dimenziók létezéséről én személy szerint nem találtam egyetlen autentikus forrást sem.
Azt a végére még hozzáteszem, hogy az alig 300 éves tudományunk egyelőre nem alkalmas bizonyos érzékelési tartományon kívülre hangolni a műszereiket. Ez teljesen normális, hiszen az emberi érzékszervek tökéletlenek, s így tökéletlen műszereket tud alkotni. Az emberi érzékelés határait ki lehet tolni bizonyos módszerek, beavatási utak segítségével, s fel lehet emelni olyan szintre, melyen egykoron volt. (mind a keleti, mind a nyugati szentiratok között ua. olvashatjuk, hogy az emberiség magasabb kvalitásokkal rendelkezett a régmúlt időkben. -ezen korok hagyatékai pl. fizikai szinten a piramisok; szellemi szinten a magasabb szférákról szóló tudás, pl. védák)
Ami még nagyon fontos, hogy honnan gondolja, mondjuk egy természettudós, hogy tud olyan ontológiai kérdésekre válaszolni, hogy van-e lélek, van-e Isten stb. Vagy honnan veszi egy mérnök, hogy Ő tudja, hogy vannak-e nem fizikai testtel rendelkező entitások? Ez teljesen irreleváns. Ez olyan, mintha egy pék hinné azt, hogy ért az autószereléshez. Persze fogalmai lehetnek róla, de nyilván csak körvonalakban. Azon személyek részére, akik így gondolkoznak, ajánlom figyelmükbe Platóntól „Szókratész védőbeszédjét” [link]
Üdv, Csaba
Húúúhhh... Hááát, nehéz egy olyan személlyel vitába szállni bármiféle téren is, aki bizonyos szentírásokat (védákat) tudományosan megalapozott alapigazságokként fogad el és tart számon. Én azt hiszem, ehhez kevés vagyok. Én csak abból tudok kiindulni, ami a tudomány szempontjából van bizonyítva. Ezek azok a fizikai állandók, jelenségek, amelyeket számszerűsíteni tudtunk eddig, és ugyanazon körülmények között mindig ugyanazon módon viselkednek, ugyanazt az eredményt adják, a természetes hibatűrés határain belül. Ennyi a tudomány, ennyit képes felmutatni. De ezt legalább megtámadhatatlanul, biztos alapokon nyugvó ideológiaként tartjuk számon.
A védákkal ez nincs így, vagy legalábbis nem mindegyikkel. Amikor nem 'fizikai identitásokról', 'nem fizikai testtel rendelkező lényekről', 'szellemi entitásokról' esik szó, akkor a tudomány egyelőre tehetetlen, mert nem képes vizsgálni azokat, mivel csak az evilági, fizikai mérőműszerek állnak rendelkezésünkre, amikkel csak evilági, fizikai entitásokat vagy identitásokat lehet vizsgálni.
A mi világunkat alapvetően a fizikából megismert kölcsönhatások irányítják. Legalábbis a világunk működése gyönyörűen és hiba nélkül leírható pusztán fizikai kölcsönhatások sorozata és egymásra hatásaként. A csillagok termelik az energiát, ami különböző formációkban tárolódik el, és ezeket szabadítjuk fel mi, emberek, különböző céljaink megvalósítása érdekében. Ebben a folyamatban nincs helye a nem fizikai entitásoknak és egyéb lényeknek, hiába írja ezt bármilyen véda vagy tóra vagy akárminek nevezett dolog. Bizonyítsa be aki írta, hogy a fizikai elveken működő világunkban van helye nem fizikai entitásoknak és identitásoknak is. A bizonyítás természetesen fizikai legyen, minthogy világunk a fizika alapelvei szerint működik. Ha ez sikerül, én nem leszek rest elfogadni a nem fizikai "síkon" létező világot is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!