Hogy válhatok vérfarkassá?
Azért találhatóak meg minden kultúrában, mert:
1 - régen az emberek még egy csomó dolgot nem tudtak a környezetükről, a furcsa éjszakai neszeket, a szokatlan állatokat (pl. torzszülöttek) misztikus bestiáknak vélték, a szóbeszéd meg felfújta a már eleve fantáziától túlfűtött beszámolókat az ilyen találkozásokról, észlelésekről (az emberek mindig is hajlamosak voltak alternatívan emlékezni, pláne ha ijesztő eseményről van szó, az emberi agy imád színezni utólag)
2 - likantrópia, ez egy létező mentális betegség, olvass utána, semmi természetfeletti nincs benne, a betegek azt hiszik, hogy állattá változtak, és úgy is viselkednek, fokozott szexualitás és agresszió, de nem változnak semmivé természetesen.
3 - totemisztikus - animisztikus vallásokban az azonosulás a totemmel egy fontos, szimbolikus folyamat volt, egyfajta spirituális átváltozás kb "felveszem a farkas bőrét - felöltöm a farkas erejét".
Az a vérfarkas, amire te gondolsz, nem létezik. A korai vérfarkasfilmekben és könyvekben a farkasember motívum az emberekben lakozó állatias gonoszságot hivatott szimbolizálni.
1 - régen az emberek még egy csomó dolgot nem tudtak a környezetükről, a furcsa éjszakai neszeket, a szokatlan állatokat (pl. torzszülöttek) misztikus bestiáknak vélték,
Igazad van régen mikor az ember igazán a természettel összhangban élt, nem tudta eldönteni milyen a környezete. Állítom többet tudott a természetről mint most te.
A sámánok. Nem értem miért van benne az indián legendákba, hogy a sámán farkassá, bölénnyé,illetve medvévé alakult. Hazudni akartak az elkövetkező generációnak? Baromság, lehet hogy békepipáztak, de ugye nem gondolod hogy mindenki beképzelte hogy átalakult.
Egyébként ott a Bray road beast, vagy a michigan dogman, olvass utána ez nem kamu.
A másik meg, a sötét középkorba ugye iszonyat buták voltak az emberek. De azért a sok feljegyzés ami ránk maradt, nem lehet mind képzelgés. Nem egyszer látták hogy a farkas emberré alakult miután megsebezték, biztos mindenki be volt mindig lőve azért láttak ilyeneket... Hogy miként képes a tested átalakulni, én se értem de biztos vagyok benne hogy léteznek, és rengeteg alfaja van.
Wyrm:
hú de sz*rrágó vagy, ember. Tessék, ha ennyire bántja a szemed a "nem létezik" kifejezés, akkor átfogalmazom: a filmekben szereplő vérfarkasok létezése igen erősen valószínűtlen, és emellett az ég világon semmi nem is támasztja alá.
Kérdező:
"régen mikor az ember igazán a természettel összhangban élt, nem tudta eldönteni milyen a környezete. Állítom többet tudott a természetről mint most te."
Az biztos, hogy jobban és bensőségesebben ismerte a természetet, mint én vagy az átlag mai ember, nem is állítottam az ellenkezőjét. Az őt körbevevő jelenségek magyarázatáról viszont szinte semmit sem tudott, és itt lép be a fantázia, és a kollektív tudattalan archetípusai.
De rendben van, mivel széles körben elterjedt, ősrégi folklórelem a bőreváltó (Dél-Amerikában jaguár, Afrikában hiéna, Japánban róka, macska és tanuki...), ám legyen, hiszel benne. Akkor hiszel ugye abban is, hogy a torzan születő gyerekek a tündérek, boszorkányok, szépasszonyok rút fattyai, akiket otthagynak az elrabolt szép embergyerek helyébe, vagy épp mind varázshatalmú sámánok? És abban, hogy a villámlás és mennydörgés nem egyéb, mint az istenek haragja? Vagy abban, hogy a lázbetegség vagy az epilepszia csupán az ártó szellemek hatása? Vagy hogy a mocsárláng az egy gonosz lidérc, aki utazókat akar tévútra vinni? A sárkányok, koboldok, gnómok, élőholtak, trollok, sellők is mind-mind valósak kell, hogy legyenek, csak mert sok ősi kultúrában felbukkannak valamilyen formában? A magyarázatot rögtön a természetfelettiben kell keresni, a kultúrantropológia, néprajz és pszichológia az smafu?
Nézd, abban hiszel, ami jól esik, megjegyzem, én sem vagyok egy kőkemény materialista. De te most halál komolyan azt gondoltad, hogy egy tapasztalt, gyk-látogató vérfarkas majd leírja neked a vérfarkasság hathatós receptjét?
Mire alapozod azt hogy léteznek? Honnan gondolod, hogy pont TE lennél az aki találna egyet, olyanból amin eddig más nem is törte magát hogy meglelje, mert egy mesebeli élőlény. E miatt a két Helyes válasz:
A való világra vonatkozó:
Sehogy, mert nincsenek vérfarkasok és nem lehetséges más élőlénnyé válni.
Illetve a gyermekmesék alternatív világára vonatkozó:
Az lesz vérfarkas, akit megharap egy vérfarkas. Ez esetben ha rávilágít a hold akkor átalakul.
Nem csak az indián sámánoknál van állattá alakulás, az eurázsiai sámánoknál is előfordul, lényegében a törzsi totemmel való azonosulás vagy a saját totemmel való azonosulás a célja, ami lehet akár a gyógyítás, akár a szellemutazás, akár a gonosz szellemekkel való küzdelem miatt.
Nem félrevezetésről szól, de gyakran nem a fizikai hanem az asztrális síkon történik átváltozás.
Az ártó boszorkány és varázslópraktikák közt is előfordul: a bűbájos nem saját alakjában valamilyen módon ártalmára lesz a "rendes" embereknek: megtámadja őket vagy állataikat, ellop valamit.
A farkas csak egy a számtalan felvehető alakjuk közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!