Kezdőoldal » Ezotéria » Természetfeletti lények » Miért viselnek a szellemek...

Miért viselnek a szellemek lepedőt?

Figyelt kérdés

Ha ilyesztegetni akarnak, sokkal félelmetesebb ha nem/alig látszanak.

Csak huhognak.

Tárgyakat mozgatnak.

okt. 3. 06:42
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Nem azért, mert az a fehér lepedő a szemfedője az elhunytnak? Azt hiszem, ebből eredt ez a régi ábrázolása a kísértetnek.

Mostanra már nem ijesztő, de volt egy film, Whistle and I'll Come To You, annak a 2010-es változatában lepedős kísértet riogatta a főszereplőt, de az nagyon para volt!!

okt. 4. 11:07
 12/22 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

A szabályzat szerint valóban a kérdésre kell válaszolni, de attól még lehet látni az előzményeket is. Ez már le volt írva (halotti lepel / lepedő).

A kórházi hullaházakban még ma szabványos öltözék a lepedő.

Így lehet lepedőpartikat is rendezni.

okt. 4. 11:49
 13/22 anonim ***** válasza:
Szervizmérnök úr, én nem olvasok el semmit, amit Chat GPT-ből másoltak ki. Főleg nem akkor, ha egy kilométer hosszú. Amúgy a Chat GPT nem olvasta a Magyar Néprajzi Lexikont, amiben a szemfedő van, mert a te felsorolásodban nem az van. A szemfedő a koporsó tetejét takaró fehér lepedő, nem a halottat csavarták bele.
okt. 4. 11:59
 14/22 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

Semmi gond, ha kötekedés a cél, akkor nyilván kötekedni kell.

-------------------------------

Idézet a szabályzatból:

Ha választ írsz, kérjük, vedd figyelembe be a következőket:

- Ha már valaki megfogalmazta előtted, amit te szerettél volna, ne írd le még egyszer ugyanazt, csak egészítsd ki az újabb információkkal! Ha egyetértesz egy korábbi véleménnyel, értékeld az ikonok segítségével!

------------------

okt. 4. 12:10
 15/22 anonim ***** válasza:

De most ezt miért írod, amikor te kezdtél el kötekedni? A szabályzat ide nem érvényes, mert te (pontosabban a Chat GPT) nem írt a szemfedőről, hanem arról a lepelről, amibe a halottat belecsavarták. A szemfedő nem ugyanaz, hanem az egy fehér, általában drágább anyagból készült lepedő, amit vagy a felöltöztetett halott fölé terítettek a koporsófedél alá, vagy a koporsó tetejére. De nem belecsavarták a holtat, mint a középkorban.

Egyébként érdekesség, hogy a kereszténységben a kísértethit nem igazán létezett, mert abban hittek, hogy halál után a test is és a lélek is a feltámadást várja. A visszatérő holtakban viszont hittek, de az nem bolyongó lélek, hanem valódi halott, ami valami ördögi dolog miatt kikel a sírból és zargatja az élőket. Ezért vannak olyan feltárt sírok, ahol a holtakon utókezelést végeztek, mert úgy vélték, hogy kijönnek az élőkhöz. A 19. században a spiritizmus megjelenése hozta a szellemekben való hitet, hogy a lélek megidézhető és kommunikálni lehet vele, vagy akaratunk ellenére is megjelenik nálunk. Ez egybeesett azzal, hogy díszesebbek lettek a temetkezések és elterjedt lett a szemfedő, ami a test nélküli lélek megjelenítése is lett a kísértetekről szóló történetekben.

okt. 4. 12:49
 16/22 Szervizmérnök úr ***** válasza:
0%

- Semmi kötekedés nem volt, csak normális stílusban megjegyeztem valamit.

- Nem használtam a ChatGPT, mást használtam, többi csak a szavakon való felesleges tipródás, azt meg én nem olvasom el.

okt. 4. 12:59
 17/22 anonim ***** válasza:
Te most megsértődtél, mert mindenki ignorálta az AI generált hozzászólásodat. De a ChatGPT vagy AI által generált terjengős hozzászólások olyan igénytelenek, mint pl Wikipedia szócikket bemásolni. Ne csináld, ennél értelmesebb vagy.
okt. 4. 14:22
 18/22 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Nem. Egyszerűen csak bambán jött ki:

- Nem azért, mert az a fehér lepedő a szemfedője az elhunytnak?

Mint aki most ébredt fel hirtelen, holott már ki lett vesézve. Mellékes, hogy szavakon lovagol valaki, a lényeg már szerepelt.

Wikipédia / AI, nem a forrás a lényeg, hanem a tartalom.

Itt volt a példa, amikor egy magyar nyelvű kérdésre az AI magyar "boszorkányok" írásait használta forrásnak.

Ugyanarra a kérdésre angolul már rendes, számomra is vállalható választ adott.

Azt kell nézni, hogy a válasz vállalható és mondjuk helyettem összefoglalja ugyanazt, vagy kvázi ez én véleményem támasztja alá, mert én is ugyanazt írtam volna.

Ezzel pedig nincs semmi gond. Mintha ujjal mutogatnék: nahát, ez ugyanazt mondja, mint én, akkor csak lehet benne valami.

okt. 4. 15:17
 19/22 anonim ***** válasza:
Fázik a csori ilyen böszme hidegben
okt. 15. 01:39
 20/22 anonim ***** válasza:
Azért járnak lepedőben, mert valamit fel kell kapniuk mezitelen testükre és mivel éjszaka járnak, ami ilyenkor leginkább kéznél van és gyorsan felkapható, az a lepedő.
okt. 30. 20:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!