Miért viselnek a szellemek lepedőt?
Ha ilyesztegetni akarnak, sokkal félelmetesebb ha nem/alig látszanak.
Csak huhognak.
Tárgyakat mozgatnak.
Nem azért, mert az a fehér lepedő a szemfedője az elhunytnak? Azt hiszem, ebből eredt ez a régi ábrázolása a kísértetnek.
Mostanra már nem ijesztő, de volt egy film, Whistle and I'll Come To You, annak a 2010-es változatában lepedős kísértet riogatta a főszereplőt, de az nagyon para volt!!
A szabályzat szerint valóban a kérdésre kell válaszolni, de attól még lehet látni az előzményeket is. Ez már le volt írva (halotti lepel / lepedő).
A kórházi hullaházakban még ma szabványos öltözék a lepedő.
Így lehet lepedőpartikat is rendezni.
Semmi gond, ha kötekedés a cél, akkor nyilván kötekedni kell.
-------------------------------
Idézet a szabályzatból:
Ha választ írsz, kérjük, vedd figyelembe be a következőket:
- Ha már valaki megfogalmazta előtted, amit te szerettél volna, ne írd le még egyszer ugyanazt, csak egészítsd ki az újabb információkkal! Ha egyetértesz egy korábbi véleménnyel, értékeld az ikonok segítségével!
------------------
De most ezt miért írod, amikor te kezdtél el kötekedni? A szabályzat ide nem érvényes, mert te (pontosabban a Chat GPT) nem írt a szemfedőről, hanem arról a lepelről, amibe a halottat belecsavarták. A szemfedő nem ugyanaz, hanem az egy fehér, általában drágább anyagból készült lepedő, amit vagy a felöltöztetett halott fölé terítettek a koporsófedél alá, vagy a koporsó tetejére. De nem belecsavarták a holtat, mint a középkorban.
Egyébként érdekesség, hogy a kereszténységben a kísértethit nem igazán létezett, mert abban hittek, hogy halál után a test is és a lélek is a feltámadást várja. A visszatérő holtakban viszont hittek, de az nem bolyongó lélek, hanem valódi halott, ami valami ördögi dolog miatt kikel a sírból és zargatja az élőket. Ezért vannak olyan feltárt sírok, ahol a holtakon utókezelést végeztek, mert úgy vélték, hogy kijönnek az élőkhöz. A 19. században a spiritizmus megjelenése hozta a szellemekben való hitet, hogy a lélek megidézhető és kommunikálni lehet vele, vagy akaratunk ellenére is megjelenik nálunk. Ez egybeesett azzal, hogy díszesebbek lettek a temetkezések és elterjedt lett a szemfedő, ami a test nélküli lélek megjelenítése is lett a kísértetekről szóló történetekben.
- Semmi kötekedés nem volt, csak normális stílusban megjegyeztem valamit.
- Nem használtam a ChatGPT, mást használtam, többi csak a szavakon való felesleges tipródás, azt meg én nem olvasom el.
Nem. Egyszerűen csak bambán jött ki:
- Nem azért, mert az a fehér lepedő a szemfedője az elhunytnak?
Mint aki most ébredt fel hirtelen, holott már ki lett vesézve. Mellékes, hogy szavakon lovagol valaki, a lényeg már szerepelt.
Wikipédia / AI, nem a forrás a lényeg, hanem a tartalom.
Itt volt a példa, amikor egy magyar nyelvű kérdésre az AI magyar "boszorkányok" írásait használta forrásnak.
Ugyanarra a kérdésre angolul már rendes, számomra is vállalható választ adott.
Azt kell nézni, hogy a válasz vállalható és mondjuk helyettem összefoglalja ugyanazt, vagy kvázi ez én véleményem támasztja alá, mert én is ugyanazt írtam volna.
Ezzel pedig nincs semmi gond. Mintha ujjal mutogatnék: nahát, ez ugyanazt mondja, mint én, akkor csak lehet benne valami.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!