Ez nem bizonyíték. Van egy történet, aminek az egyetlen forrása ma már halott, és az Interneten levő minden más cikk csak ennek a halott forrásnak a történetét mondja el újra és újra. Simán lehet, hogy a kisfiú véletlenül talált rá egy holttestre, és heccből, vagy kényszeres fantáziálásból kitalálta ezt a sztorit. De szerintem még nagyobb valószínűségű, hogy az egész sztori kamu. A történetet még kamuszagúbbá teszi az, hogy az egy helyen levő anyajegyek eleve egy drúz babonának a tárgyai, ami valószínűbbé teszi az ilyen, egyébként minden valóságalapot nélkülöző mesék kialakulását.
A történet egyébként akkor se lenne bizonyíték a reinkarnációra, ha igaz lenne. Bizonyíték az lenne, ha egy hitelesen, több semleges megfigyelő által felügyelt, jól dokumentált kísérletet hajtanának végre, amely során az állítólagos reinkarnáltnak olyan dolgokat kéne elmondania, amelyet ő maga biztosan nem tudhatna, ha nem lenne reinkarnált. Másképpen: hitelt érdemlő módon ki kell zárni a kevésbé elképesztő, ezáltal eleve valószínűbb magyarázatokat (miszerint: kamu sztori, vagy fantáziahazugság).
Egyébként milyen érdekes, hogy olyan sokszor (értsd: gyakorlatilag mindig) fiatal, tipikusan 6 évnél nem idősebb gyerekekről szólnak ezek a reinkarnációs sztorik. Azokról, akik eleve sokat fantáziálnak, könnyen manipulálhatóak, és kisebb eséllyel fognak felszólalni, hogy hékás, de hát micsoda marhaságokat találtok itt ki rólam...
Több állítólagos történet, nem hiteles bizonyíték
helyett
Több állítólagos történet nem hiteles bizonyíték
Illetve
Mellesleg minden, - még egymásnak ellent is mondó - hitnek
helyett
Mellesleg minden - még egymásnak ellent is mondó - hitnek
Nem tudom hogy sikerült. :)
"Mellesleg minden, - még egymásnak ellent is mondó - hitnek vannak ilyen történetei, lásd pl. mennyország látása halál után."
Nem feltétlenül ellentmondás egyébként - a buddhisták is hisznek egyfajta "bardo" állapotban az életek között, amely szerintük 42 napig tart.
De a reinkarnációt megszabadítva a buddhista felfogástól, egyáltalán nem mond ellent a halálközeli élmény a reinkarnációnak, hiszen a legtöbb beszámoló szerint egyfajta köztes állapot van az inkarnációk között, és a reinkarnáció "ismerete" nagyon sok HKÉ-ben is jelen van.
Ami érdekes, bár magam nem folytam bele Stevenson kutatásaiba annak mélységeiben, de azt találtam, hogy a legtöbb ilyen gyerekbeszámoló hirtelen, erőszakos halált halt emberekre vezet vissza - gyilkosság, katasztrófa, háború áldozataira. Ebből annyit valószínűsítek, hogy a "befejezetlen" életpálya hamarabb folytatódik új inkarnációban, illetve annak emléke jobban megmarad.
"szkeptikus vagyok mindenben de a válaszolás nyíltsága és természetessége nem hagyott kétséget bennem."
Ja én meg a télapó vagyok és ugyanezen módon döntöm el hogy ajándékot vagy forgácsot adok a gyereknek. Elvégre szkeptikusság mindenek előtt! Legalább ne hazudnál arról hogy szkeptikus vagy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!