Mitől függ az, hogy a lélek mivé reinkarnálódik? Embernek születni dicsőség és jutalom lenne?
Azon gondolkodtam, hogy azok a lelkek, akik embernek születnek, tehát mi; megérdemeljük ezt a kiváltságot? Jó, tudom, sokan mondják, hogy embernek lenni nem jó, hasonlók, de összességében valljuk be, azért jobb, mint csigának, vagy szúnyognak, vagy fának születni. Nem? Gondolkodjunk most így. Akkor a lélek, ami embernek (emberré) reinkarnálódik azért van, mert megérdemli? Ez jutalom lenne?
A buddhizmus mit mond? Azt vegyük figyelembe, hogy egészséges emberként jönni világra. Tudom, vagy úgy hallottam, hogy a fogyatékos emberek - vagy azok akik halva születtek - büntetésből születtek úgy. Akkor ez kiváltság, vagy hogy van?
Azt is hallottam, hogy a macska a megvilágosodás "várószobája".
A kérdés nyilván azokhoz szól, akik nem szkeptikusok ezügyben és érdekli őket a téma. Esetleg értenek is hozzá.
18/F
"Embernek születni dicsőség és jutalom lenne?"
Milyen dicsőség és jutalom lenne egy pl. kenyai nyomorgónak
születni újjá?
.
A reinkarnáció hite nem egységes. Éppen ezért van olyan ága, ahol netán rovarnak/bogárnak születik újjá valaki.
(Hívei kis seprővel söprik maguk előtt az utat, nehogy valamelyik ősüket agyontapossák.)
"Milyen dicsőség és jutalom lenne egy pl. kenyai nyomorgónak
születni újjá?"
Nyilván nem erre gondoltam. És igen, a buddhizmus úgy tartja, hogy embernek születni jutalom. Nem véletlenül írtam ezt. Úgy tűnik nem voltam elég konkrét mikor ezt írtam; "Tudom, vagy úgy hallottam, hogy a fogyatékos emberek - vagy azok akik halva születtek - büntetésből születtek úgy. Akkor ez kiváltság, vagy hogy van? "
"És igen, a buddhizmus úgy tartja, hogy embernek születni jutalom." [#17]
"Csak az a baj, hogy annyi ága van, hogy követhetetlen számomra." [#18]
.
Már csak az a kérdés, "mihez képest"?
Jutalom akkor, ha már nem kell visszamennie a "rovari lét" állapotába. Az ott szerzett fejlődés jutalma.
Egyáltalán nem jutalom, hiszen minden újjászületés a fejlődési folyamatra KÉNYSZERÍTÉS része.
A már Megvilágosult nem születik újjá.
(Kevés kivétellel és csak akkor, ha Nagy Tanítói küldetése van.)
.
"A kérdés nyilván azokhoz szól, akik nem szkeptikusok ezügyben és érdekli őket a téma."
A szkeptikus sokszor jobban ismeri azt a témát, amit a hívő vakon elfogad!
Igen, ajándék embernek születni.. Nehéz, nehéz embernek lenni és embernek maradni. Olyan életet élni, hogy a végén visszanézve az látható, érdemes volt szenvedni, küzdeni. Ami például Kós Károly temetésén hangzott:
" Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam, végezetre eltétetett nekem az igazság koronája…"
Nehéz. És időnként elfárad az ember..
Radnóti:
"Hegy lettem volna, vagy növény, madár...
vigasztaló, pillangó gondolat,
tünő istenkedés. Ma már
az alkotás is rámszakad."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!