Tulajdonképpen mi is az a lélek? És hogy különböztethető meg a személyiségtől?
Elsőre banális kérdésnek hangozhat, de ha belegondolunk, rájöhetünk, hogy azért nem teljesen tiszta a dolog.
A 'lélek' fogalmát a legtöbben axiómaszerűen kezelik, avagy van, és kész. Csak olyanokat írnak róla, hogy ezt csinálja, azt csinálja, ilyen, olyan amolyan. De hogy mi?... Magától értetődő, nem? Nem. Fontos meghatározni, mert így több tudáshoz juthatunk.
Felmerülhet az a népszerű tündérmese-hoax, miszerint a lélek súlya 21 gramm, mert ennyivel csökkent az emberek súlya a halálukkor. Namármost ez több szempontból is problémás: történelmileg, jogilag és fizikailag..
Történelmileg: az orvosbácsi, aki ezt kitalálta 1905-ben végezte el a kísérletét, mindösszesen 6 darab emberen, és ezek közül egyetlenegyen tapasztalta ezt a súlyváltozást. Volt, akin például súlynövekedést észlelt.
Jogilag: mit nevezünk pontosan a halál pillanatának? Agyhalál? Szívmegállás? Visszafordíthatatlan károsodás? Ezeknek nem ugyanaz az időpontja.
Fizikailag: népszerű kép szerint ilyenkor a lélek elszáll a magasba. Ez azt kell, hogy jelentse, hogy könnyebb, mint a levegő, és ha egy levegőnél könnyebb anyag eltávozik a testből, akkor levegő jön a helyére, ami nehezebb, mint az elszállt anyag, ergo a testnek pont hogy nehezebbnek kéne lennie! Hacsak nincs a léleknek beépített motorja... Ha meg csak úgy eltűnik a testből a semmibe, az meg kb minden létező megmaradási törvényt megszegne, ami nem szép dolog. Mondjuk úgy, lehetetlen.
De ehhez elég lenne egy kicsit gondolkodni, és bárki rájöhetne magától.
Aztán ott vannak a köznyelvben használt kifejezések, amik tartalmazzák a lelket, lásd jólelkű, lelketlen, beleadja szívét-lelkét. Csakhogy ezek mind-mind személyiséget, érzéseket jellemző kifejezések, ezek pedig kimutathatóan kémiai és elektromágneses eredetűek. Nem hiszed? Akkor vegyél be pár (sok) köbcentit az 1-hidroxietán nevű szerves molekula valamilyen ízesített oldatából, amit árulnak tonnaszámra, és figyeld meg a hatást. Részegségnek hívják, az anyag köznapi nevén meg alkohol. És ott van a többi tudatmódosító szer, amit akármennyire is csűrünk-csavarunk, végsősoron unalmas fizikai, anyagi, tárgyi dolgok. Meg ott vannak pl. az elektromágneses terek, azoknak is szép hatásuk van ránk, és ugyancsak unalmas fizikai dolgok. Az ilyen meg hogy lehet hatással egy hiperszuper nem evilági entitásra? Talán úgy, hogy a minket meghatározó cuccok is unalmas fizikai dolgok? Hmm…
Na de hát hogy lehet lealacsonyítani idáig minket?! Hát hogy alkothat pár nyomi kis atom egy ilyen csodás dolgot, mint a lélek?! Nézd meg a számítógéped, szilícium, fémek meg elektromosság. Meg egy kis bináris kód, ami ugye a híres 01011001. Nem tűnik túlságosan magasztosnak, mégis összehozzák a gyikhut, a Need for Speedet meg akármelyik sorozatod a Megavideón. Az ember hasonlóan működhet, csak épp sokkal-sokkal bonyolultabbul, meg azért egy kicsit máshogy, hiszen nem fém-, hanem szerves alapúak vagyunk. Érdekes gondolat, hogy vajon fémalapú aggyal milyen eredményeket lehetne elérni, hatalmas irodalma van, robotok címszó alatt kell keresni őket.
Aztán az is egy érdekes dolog, hogy a mi szuper agyunk elvileg soktrillió számítást képes végrehajtani másodpercek alatt, mégis sok embernek gondot okoz két egyjegyű szám összeadása. A matematikának van másik megjelenése bennünk: a kiszámíthatóság, játékelméleti kutatások kimutatták, hogy bizonyos helyzetekben az emberek jól előrejelezhető módon fognak viselkedni. Ha annyi különféle lélek van, miért ugyanolyanok mégis?
Egyes közkedvelt vallások szerint az embernek három része van: a test, a lélek és a szellem. Itt már az elméleti részt is kétfelé kell osztani, meg kell különböztetni a lelket a szellemtől, ami elég nehéz feladat, ha egyikről sem tudjuk, hogy micsoda. De ez a vallások követőit úgy látszik, nem zavarja.
Aztán ott van a reinkarnációnak nevezett szemfényvesztés, ahol még annyira sem tudja senki, hogy miről van szó, pláne, hogy miért. Azt mondják, a lélek dolga (?), hogy tanuljon (?) és fejlődjön (?), és akkor majd jó (?) lesz neki. A kérdőjelek a kifogásolható részeket jelölik.
Dolga? Ki szerint? Ki határozza meg? A lélek magától rájön, hogy mit kell tennie? Mi kényszeríti rá? Egy fizikai törvény? Ja, itt már kezd eretnekséggé válni…
Tanuljon? Mit? És ha felejt? És akkor mi van, ha valami az egyiknek tanulság, de a másiknak nem? Ez a híres „így kellett lennie”. A másik ember szempontjából meg nem.
Fejlődjön? Mi az a fejlődés? Gyakori hiba ez az evolúció megfogalmazásánál is, miszerint „az evolúció/állatok a fejlettségre törekszenek”. A francokat. Ha a fejlettség az, hogy minél több helyen és körülményben életben tud maradni, akkor a baktériumok a Föld legfejlettebb élőlényei. Ha a szaporodóképességet, ennélfogva a létszámot jelenti, akkor szintén. Százszámra vannak állatok, amik valamiben jobbak, mint az ember, mégis magunkat tartjuk a legfejlettebbnek. Na, most akkor mi van? Lám, ezért kell meghatározni még ilyen teljesen banális dolgokat is…
Jó? Na ez meg aztán végképp szubjektív, a világ működése meg minden, csak nem szubjektív.
Mindezeket összevetve aki hisz a reinkarnációban, annak szükségszerűen hinnie kell egy felsőbb személyi hatalomban is, aki szabályozza.
Én még egy lélekben hívőtől sem hallottam elfogadható definíciót a lélekre. Kezeljétek ezt úgy, hogy én nem hiszek a lélek létezésében, de érveljetek úgy, hogy belássam, hogy mégiscsak van.
Ja, és egy fontos dolog: az, hogy én nem hiszek a lélekben, nem azt jelenti, hogy korlátolt materialista pöts vagyok, akinek nincs más dolga egész nap, minthogy egyen, igyon, dugjon, és rombolja a környezetét. Nem csak ez a két véglet van. Elismerem, hogy az élet és a világ szép, érdekes, de nincs szükségem természetfeletti dolgokra (amik ugye nincsenek is, mivel minden, ami van, az természetes). Nem jelenti azt sem, hogy nem kutathatom az ismeretlent. Megszülettem, élek, meghalok, egy rakás (nagyon nagy rakás) buta atomból meg elektromos jelből vagyok, a testem majd elporlad, az Én meg megszűnik létezni. Nincs ezzel semmi baj, nem kell mindenáron megmenteni a világot. Nem mi vagyunk a világ közepe, nem kell mindennek végső értelem, ha meg eljön az időnk, adjuk át a helyünket másnak. Nincs megfelelési kényszer, ez békével tölt el, és tudok boldog lenni. Unalmas materialistaként.
***szabaddá és boldoggá válva, mert az egyén valójában ez az egyetlen Tudat/Elme/Szellem/Értelem, hiszen csak az létezik igazából...
***odaképzelünk a tapasztalaton túl még egy anyagi univerzumot...
üdv
26/F
LastOne.Left
Szia!
Számomra nagyon érdekes és észerű a fenti érvelésed. Mondjuk mivel én se nagyon hiszek az ilyen ezotérikus látásmodokban. Kivéve a lélekkel vagyok egy egész különös látásmodóm.
Nem tudom, hogy ez mással is így van vagy csak velem, de kb. ahol a szívem található, de nem pont ott én néha érzek egy egészen különös érzést és én ezt tekintem léleknek. Mert nem fájdalom, meg ilyesmi érzés, és olyan mintha gondolnák/tudnák valamit, de nem jut eszembe.
Lehet. hogy hülyeségnek hangzik, sőt!
Igazából ezt így hallva valakitől azt mondanám, hogy nem normális.
A lélek irányítja a tested.
Pár példa:
- hardver-szoftver
- Mátrixban becsatlakoznak és minden más, ha érted a lényeget, akkor kapisgálod.
Amúgy van test, lélek és szellem. A szellem van a legmagasabb szinten.
A lélek főleg az érzelmi síkon mozog.
A probléma ott van ennek a kérdésnek megválaszolására, hogy az életet , mint mozgás, gondolkodás, önszaporodás képessége amellyel a passzív anyag nem rendelkezik csak a biológiai-anyag,- az ember beleérző képességével ennek okát a léleknek nevezett fogalommal igyekezett. Ami jó is a probléma ott van, hogy a korai tudás kevés volt és a vallások pedig agyon misztifikálták, s így vallási fogalommá lett.
Holott a lélek amely valóban létező, de nem misztikum hanem egy természetes elektromágneses fizikai létező.
CSak gondold végig; az mondja az orvos tudomány, hogy az agyban elektromosság kering amely az idegszálakban is tovafut behálózva a testet. Ha viszont valaki ismeri az elektromosságot, akkor az tudja, hogy ez nem lehet igaz. Mert az elektromosság két pólusa legfeljebb csak okkal érintkezhet pillanatokra. Tehát hol van a másik töltése az embert mozgásba hozó energiának?
Nagyon ritka képesség a testelhagyás képessége lélekfazonban. Ez a képesség az amely látni" képes önmagát illetve ráébredni mi a lélek.Ezért misztifikálták agyon ezt a fogalmat, mert régen kevés volt ehhez a tudás.
Ha a lélek kilép a testből, gondolkodik.
Vagy is nem az agyban születik a gondolat, hanem a lélekszálon. Az agy csak memória és egy vezérlő egység. Aminek a töltései pozitív töltések és egy (szelvényezettséget követve) rezgőkört alkotnak a testben. Erre a elektromos pozitív töltésű rezgőkörre ellenkező irányban alkotja rezgő köreit a negatív töltésű mint a gondolat energia, másképpen lélek.
A megtermékenyítés nem más mint a pozitív energia orientált him megtermékenyíti a negatív töltés orientált nőnemű sejtjét. Ez az elektromos élet szikra nem más mint minden születő életnek a lélek kezdeménye, amely az élet során tökéletesen kifejlődik, majd a halállal visszatér a földi teremtő energiához. Vagy is nem igaz a reinkarnáció.
S tulajdonképpen két lelke van a testnek, egy érzelmekkel telített gondolati lélek, amely fehér energia és egy memóriát hordozó, fekete testes energia. A halállal először a fehér hagyja el a testet és tér vissza a földi eredendő Fehér-energiához amit az ember Istennek nevezett el s tulajdonképpen nagyon jól ráéreztek a régi különleges képességű emberek.
Amikor viszont az idegszálak szigetelő rétege felbomlik, -akkor távozik a belőle a fekete lélek energia és szintén visszatér a földi, de már Fekete energiához. A probléma szintén fenn áll, hogy hol van a földben a nagy Fekete energia?
(Mert ott van, de még a tudomány is keresgéli. az persze egy csöppet se zavarja, hogy akkor milyen erő teremtette meg a gravitációt? Igaz meghatározta méréssel de mi okozza arról fogalma sincs. Mint ahogy fogalma sincs arról, hogy milyen erő az, amely valamit tömörít és formába kényszerít...Vagy is amíg a tudomány is sertepertél a téma körül, addig a lélek fogalma marad a misztikumok és a babonaságok témaköre.-)
A lényeg a lélek fehér energiatöltések alkotta szálak rajzolata, mint életnagyságú ember fazon, amely gondolkodik érzékel és látni képes A látás az egy kicsit más mint a valóságban. De ugyan így a gondolkodás is. Semmit nem felejt, minden ott van mint gondolat a szálain feszültség hullámok formájában. DE nincs IDŐ. Nincs múlt és nincs jövő. A gondolat csak a látott", érzékelt" valamivel kapcsolatosan születik, és nem képes eltérni tőle. Amig viszont a agyban van a két energia együtt és az agysejtek memóriája által születik a gondolkodásban az idő a múlt a jelen és jövő a fantázia.Ez a létezés fantasztikuma amit bővebben elmeséltem miképp éltem át én annak idején, egy nagyon ritka képességgel.
Igaz elhallgattam, mert muszáj volt a politika és a tudomány elől amely viszont a politika által korrupt. Nem akartam kísérleti egérré válni egy ruszki laborban.
Az se jó válasz, hogy van a test a lélek és szellem.
Az a helyes hogy van a test+agy és a két lélek energia.
Az érzelem az csak a feszültségek színezete, így a gondolati és külön a memória színezete.
Amikor a vallások misztifikálták és azt mesélték régi elmesélések nyomán, hogy halál szelleme vagy ördög szelleme--- tulajdonképpen szembesültek ezzel a hatalmas energia kicsinyített megjelenésével, kivetítésével, mert elég kotnyeles--viszont nem ördög és nem rosszindulatú. De érzelemmel telített, és képek sugárzásával kommunikál ezt élhették át régen különleges képességű emberek és innen származik a médium, vagy fekete mágia elnevezés. A probléma szintén az, hogy valóban félelmetes szembesülni vele, főleg kevés tudással -ugyanakkor veszélyes is mert olyan erős a kisugárzása.
A másik energia amely Fehér amit az ember Istennek nevezett, szintén érzelmekkel színezett de csak gondolat kisugárzással kommunikál és nagyon ritkán közelit meg embert, és csak okkal és csak olyat aki kilépett a testéből már, különben az erejének hatása egyenlő a halállal, ezért élő embert soha nem közelit meg, csak olyat akinek a lelke fellazult a kilépésektől és kirántható raportra" okkal.
ahogy az emberi testnek két lelke van fehér és fekete energia fazonok" épp így a bolygónknak két gigantikus Lélek-energiája van amelyek tulajdonképpen az isteni teremtő Erők, és ahová visszatér minden holttá vált testből a két lélek energia.
Mindennek mag van a maga törvénye a maga helye a természetben van a valóság a kézzel fogható és van az eredendő a valóságot megalkotó és azt körbe ölelő energetikai világlét. A kettőt szükségtelen összekutyulni, mert teljesen más. Ezért nem igaz a menny és pokol, a tébláboló holt lelkek, na és a reinkarnáció.
A valóság világának az a dolga hogy energiákat szabadítson fel és újat teremtsen. Az energia-létezőknek pedig az, hogy újra formába kényszerítse az energiákat egy csipetnyi semleges porszemmel. Ez már viszont univerzumi törvény és ez alá tartozik a bolygónk is a Föld
mami:
jaj mamám...
Szóval. Miféle "biológiai anyag"? A szerves kémiára gondolsz? Aminosavak, fehérjék, zsír, olaj? El kell, hogy keserítselek: nincs "biológiai anyag". Ugyanolyan hétköznapi unalmas atomokból állnak, mint bármi, amit magad körül látsz. Nincs "életerő". Cirka 200 éve cáfolta meg gy Wöhler nevű bácsi, amikor oxálsavat és karbamidot állított elő szervetlen anyagokból. Kicsit le vagy maradva.
a reakcióegyenletek:
NC-CN + 4 H2O -> HOOC-COOH + 2 NH3
KCNIO + NH4Cl -> [KCl + NH4CNO] -> KCl + NH2-CO-NH2
Elektromosság: elektrokémia. Galváncellák, koncentrációs elemek. Az elektromos áram elektronok vagy ionok áramlása, nem kell két klasszikus pólus, elég koncentrációkülönbség, ezután az "autodiffúzió" egyik formája teszi a dolgát. Így működik a hétköznapi ceruzaelem is.
A többit sajnos nem tudom értelmezni.
15:32
Lény? Milyen lény? Szaporodása, keringése, szülői, táplálkozása, kiválasztása van-e? Honnan ered? Hogy alakult ki? Mi a formája? Hol létezik? Milyen "szint"? Gondolom bizonyára tudod ezeket...
A mami válasza hosszú, de érdemes végigolvasni. Ott a lényeg. Nem mellesleg valóban az élet a csoda, a többi csak magyarázat a középkorból és néha a jelenből is. A jobb agyfélteke és a bal más funkcióra van kitalálva, az érző fél időtlen,határtalan és globális látásmódú, a másik szériális és gondolkodó. Az érzőt lehet léleknek nevezni a gondolkodót a működtető szovtvernek. Nincsenek szellemek, nincs reinkarnáció csak képzelet és vallási vagy ezo (bele)magyarázások.
A titokzatosság magában élet létezésében van, a többi tudomány és ismert is bármennyire unalmas és érdektelen.
Azért nem hallottál eddig érdemben helyes választ és nem is olvashattál sehol, mert igen ritka képesség kell ahhoz hogy a lélek"fazont valaki meglátni legyen képes. ritkán születik ilyen képességgel ember vagy is csak a régi korokban történhetett meg, amikor viszont kevés volt a tudása.
Pedig mióta van EKG, EEG készülék az orvostudomány tudja, hogy egy energia kör átszövi a szervezetet, az idegszálakban futva --egyébként ez az energia a TEST-LÉLEK
aztán van még egy energia rendszer, amit ó-kori kínai orvos érzékelt és azóta is szurkálja a gyógyászat, az orvosok is ismerik, de eddig csak tapogatják" placebó nem placebó. holott valójában ez a TUDAT-LELKE az embernek és minden életnek.
bővebben és illusztrációkkal amit én készítettem úgy ahogy megtapasztaltam ha érdekel gyertek, sok tanáccsal
A létezés fantasztikuma --fejezetekben van írva sorban
Tehát van a sejt kupac, mint test
van az idegi-- mint TEST-LÉLEK
és a jin-jang-- A TUDATI- LÉLEK ezen születik az érzelmi feszültséggel a gondolat és ezen futkos éjjel nappal. Ez a lélek távozik az isteni Fényhez amely a földi MAGMA és soha nem tér vissza.
Amikor egyik válaszoló azt írta a szívénél érzi a lelkiismeretét is. Az csak részben igaz, csalóka érzés s pszichoszomatikus.
A Tudat energia szála lefércelődve vannak a bőrünk felszínén és bármilyen gondolat születik rajta, az végső soron ha erősebb érzelmi töltésű akkor befordul a lefércelődéseknél a test-csatornába, és igy okoz pszichoszomatikus változást a testben. mivel az érzelmek kihatással vannak a vérnyomásra--az a erek feszességére--a kettő együtt a sziv ritmusára== azt hisszük a szívünkkel szeretünk. NEM
De igy képes valaki a gondolattal önmagát gyógyítani, vagy épp ellenkezőleg megbetegíteni.
Azt írta még a válaszoló--LELKIISMERETÜNK ez a lélek-HALK SZAVA,- FIGYELMEZTETŐ GONDOLAT
amikor a belső hang azt mondja ne hazudj --az Én még is hazudik vagy is az eredeti gondolatot letakarja egy feszültség hullámmal azzal amit helyette kimond-tulajdonképpen árt a saját lelkének, ha túl sokat a hazugság és szégyellni takarni való akkor az egészségének is de a saját halhatatlanság elérésének is
A test-lélek és a tudat lélek együtt teremti meg az Én-t az alap személyiséget---amit az élettel nagyon ellehet torzitani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!