Hogyan lesz egy angyalból bukott angyal?
Mit csinál amiert bukas jár?
Vagy csak simán mert megtagadja az engedelmeskedést?
Elég, ha nem engedelmeskedik, de a héber mitológiában mindig csináltak mást is emellé. Voltak akik emberi asszonyokkal háltak, és tanították az emberiséget mindenféle tudományokra(Noé történet), és voltak akik közelebb próbáltak kerülni istenhez, mint amilyen szerepet rendeltek nekik, és ezért űzték ki őket(Lucifer). Ezek olyan dolgok, amiket az isten tiltott az angyaloknak, ezért ezek is nevezhetők engedetlenségnek.
Vicces, de a héber felfogás szerint a sátán nem számít bukott angyalnak. Még úgy sem, hogy rengeteg borzalomért felel. Pusztán azért, mert ezt az isten parancsára teszi.
Elég magasak az elvárások odaát, ha már ennyi sem fér bele...
Yahweh, akinek a kultúrköréhez az angyalok tartoznak tökéletes engedelmességet vár el. Bármilyen kihágás súlyos büntetést von maga után. Ez az angyalaira fokozottan igaz, mivel ők a tényleges szolgái, amit rendel, azt ők hajtják végre. Amikor olvasod a bibliai csodákat, csak egy-két esetben történik olyan, hogy az isten(Yahweh) közvetlenül tesz valamit. Majdnem mindig egy, vagy több angyal végzi el azt, amit az isten határoz.
Yahweh kizárólagossága előtt a sémi népek többi istenének is voltak angyalai. Amikor a héber népesség uralkodóvá vált a térségben, az isteneket visszaminősítették démonoknak, csakúgy mint az angyalaikat.
Hát nemtom, a bibliai ujszövetség, es főleg az evabgeliumom nem ilyen istenről számolnak be. Hanem aki szereti a vilagot és maga a feltétel nélküli szeretet.
Ehhez képest az általad leírt Yahwe kicsit a diktátorokra hajaz...
Yahwe-val azért vannak fenntartásaim, nem is kicsik, mondjuk így...
Hatalmas logikai szakadék van az ó, és újszövetség között. Az ószövetség tisztán sémi hitvilágra alapoz, az újszövetségbe már belekeveredik sok keleti tan, főképp a zoroasztrianizmus.
Az ószövetségi isten(Yahweh) olyan, mint egy diktátor. Akit Jézus hirdet, teljesen másként tekint a világra is, és az emberre is. Nem is beszélve minden más teremtményről az emberen kívül.
Nem tudom, de ha valaminek örülök hogy megtörtént akkor az ez, mert a művtörinek nagyon jót tett 😂
Bocsánat de nem tudom megállni ha erről van szó
Köszi a linket, nagyon sokat mosolyogtam a válaszolon. De ez viszi a pálmát számomra:
"feels like I'm wearing, nothing at all"
Kérdező én úgy olvastam, igaz nem a Bibliában, hogy amikor Isten rájött, hogy hé lehet teremteni is nemcsak ülni/aludni a semmiben - void - akkor a többi Isten nem akart neki engedelmeskedni.
Legvégül beleegyeztek, de pl. Lucifer nem tette meg és így az alvilágba került.
Vagyis nem csak a mi "Istenünk" létezik és nemcsak ő vett részt a teremtésben. Az élet, halál, rend, káosz mind mind istenek.
Sőt a Földet se egyedül teremtette mert női energia vett benne részt a Gaia ha jól emlékszem a neve. A mi "Istenünk" az akinek a "fejéből" pattant ki az ötlet, de kb. ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!