Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Próbálok meditálni, de..?

Próbálok meditálni, de..?

Figyelt kérdés

Próbálok meditálni: a légzesemet figyelni, meg visszatérni a jelenbe, a figyelmemet a térre összpontosítani, amit látok, hallok, érzékelek magam körül.

Miért van az, hogy nekem konkrétan fáj, hogyha a realitásra figyelek?

Tehát az, amikor csak a jelen van és az adott pillanatban lévő hangok ízek illatok stb...meg a légzésem gondolataim érzéseim.

Befelé kicsit könnyebben megy, a gondoalti-érzelmi rész az nekem folyamatos film, de a külvilágra egyrészt akkora erőfeszítés hogy oda is figyeljek, másrészt fáj.

Nem fizikailag, nem érzelmileg, hanem maga az erőfeszítés vagy nem is tudom...Eleve pont hogy mindenem ugy működik, hogy innen el, minel messzebbre, gondolatban, képzeletben. Azt se értem mi van itt, aminek ennyire érdekesnek kéne lennie...

És valaki automatikusan így működik...Mi a titkuk? Ők hogy nem döglenek bele?

2024. júl. 12. 20:35
 1/9 A kérdező kommentje:

"Próbálok meditálni: a légzesemet figyelni, meg visszatérni a jelenbe, a figyelmemet a térre összpontosítani, amit látok, hallok, érzékelek magam körül."

És megtalálni azt aki bennem a megfigyelője mindezeknek...

2024. júl. 12. 20:36
 2/9 anonim ***** válasza:
49%

Ne erőltetve csináld. Van, hogy alkalmasabb rá a tudat, van, hogy kevésbé de olyan nincs, hogy nem lehetséges. A befelé figyelés és a külső tényezőkre való figyelés nem különbözik. Minden kívülről érkező információ az érzékszervek konvertálása útján csapódik le a tudatban, ha ezt értjük akkor világos az is, hogy a kié és befelé figyelés egyidejű és egylényegű.

Mindezen túl a "probléma" abban lehet, hogy a meditatív állapot megfigyelője nem matricázza fel a zavaró vagy kedvelt tapasztalásokat, csupán tudatos rájuk. Ha olyat tapasztalsz, hogy számodra a valóságban való jelenlét nehéz, akkor tudatosan figyelj erre az érzetre is de ne menj vele, ne ülj fel, csak hagyd, hogy tegye a dolgát. Tudatosan figyelj és gyakorolja tovább.

2024. júl. 12. 23:07
 3/9 anonim válasza:
49%
Nekem az segített, hogy csak a légzésemre koncentráltam és hagytam az elmémnek, hogy végezze a dolgát. A meditációval csak az a célom, elérjem a nyuglami állapotot, amiből aztán kiindulok.
2024. júl. 12. 23:12
 4/9 A kérdező kommentje:

"A befelé figyelés és a külső tényezőkre való figyelés nem különbözik."

Ha nem különbözik, akkor a tapasztalat hogyhogy más?

Mert különbséget teszek a 2 között? Nagyon nem tudom nem megkülönböztetni a kettőt...🙄

"tudatosan figyelj erre az érzetre is de ne menj vele, ne ülj fel, csak hagyd, hogy tegye a dolgát"

De akkor nem szűnök meg kifelé figyelni? Mert akkor már megint egy belső dologra figyelek, ami oké hogy a külsöre adott reakció, de ilyenkor nálam már "megszűnik" a külvilág

2024. júl. 12. 23:14
 5/9 anonim ***** válasza:
49%

Mert az elején minden erőfeszítés, csak később válik természetessé.

Pont azt kell gyakorolni ami nem megy.

Ha meg az egódat nézed, az mindig azt hárítja ami veszélyes neki.

Ő menekül a múltból a jövőbe, a jelent nem bírja elviselni.

2024. júl. 13. 01:12
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes válaszok:D

Kérdező mintha magamat hallanám.. évekig szenvedtem ezzel ugyanígy.

A helyzet:

Mikor leülsz meditálni és figyeled a lélegzeted, mi okból csinálsz mit? A fejedben ez zajlik mindeközben: Valaki azt mondta nekem hogy a meditálástól boldog leszek. Oké, hogy meditáljak figyeljem a lélegzetem. Oké. Akkor figyelem a lélegzetem... figyelem a lélegzetem.. Ahj dehát nem történik semmi.. biztos kitartóbbnak kell lennem.. figyelem a lélegzetem...

És máris az idő csapdájába estél hogy majd x idő múlva majd talán történik valami. Pl. majd ha ezt reggel 30 percig csinálom a nap folyamán nyugottabb leszek valamivel.. aztán ha már évekig csinálom majd valami szuper egzotikus élményben lesz részem és végre boldog lehetek onnantól..

Tehát megmondva a tutit aki teknikázik az lényegében várja a sült galambot a szájába ami amúgy nemfog eljönni sose ilyen módon.

Akkor mit is csinálj?

Logikázz, "figyelem a lélegzetem". Avagy használom az érzékszerveimet hogy megtapasztaljam a légzést. Ez erőfeszítést igényel. Erőtfeszítek. Szükséges-e ez az erőfeszítés? Ha abbahagyom az erőfeszítést egy pár másodpercig relaxációt érzek. Mi okozza a relaxot? Az okozza hogy elengedem ezt a gondolatot "figyelem a lélegzetem" ami impulzust küld ki a testedbe és miután ezt a gondolatot elengedem mi marad egy bizonyos ideig ami a relaxációt oka? Ami marad az a tiszta "én" gondolat ami 0 erőfeszítést igényel. Mindig ott van.. Találd meg és maradj is ott. Bár ha megtalálod nehéz onnantól nem ott maradni:) Ezt hívjuk megvilágosodásnak, boldogságnak, létnek, isten tudatnak.

Magyarul a valódi meditáció az pont az ellentetje annak amit legtöbben csinálnak placebo hatásként:D

Remélem tudtam segíteni=)

2024. júl. 13. 03:37
 7/9 anonim ***** válasza:
79%

Na figyú!

Amit magadra erőltetsz az nem lehet tartós.

Az igazi csend és a meditatív állapot magától ébred és marad fenn anélkül, hogy erőltetned kellene.

Ha ez még nincs meg, arra az esetre alkalmazta OSHO a dinamikus meditációit. Azaz, hogy intenzív mozgás, pl. tánc után végeztetett meditációs gyakorlatokat. Persze nem muszáj tánc, lehet úszás, futás vagy bármi. Neked kell kitapasztalni, hogy mi a legjobb a te esetedben. Nincs recept. Van akinek a szauna utáni pezsgőfürdő jött be legjobban.

Másrészt valódi mély, csendben eggyé vált meditáció csak magas energiaszinten érhető el. Ehhez adott esetben kellhetnek technikák.

Harmadrészt a meditatív állapot ébredésének legnagyobb gátjai a spirituális problémák, amelyeket a lelki problémák megoldásával lehet felszabadítani. (legalábbis valahogy így) Erre is vannak terápiás módszerek...

Szóval van min dolgozni

2024. júl. 13. 08:34
 8/9 anonim ***** válasza:
Inkább jógázz
2024. júl. 13. 15:56
 9/9 anonim ***** válasza:
49%

Te is befelé figyelő személyiségű ember vagy ,mint én.

Habár nekem nem volt fájdalmam emiatt.

De nekem is kellett 1év aktív rendszeres gyakorlás ahhoz ,hogy tudjak meditálni.

Ezzel nincs baj.

A fájdalomba nem fogsz belehalni.

Gyakorold tovább ,majd menni fog fájdalom nélkül is.

2024. júl. 14. 18:36

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!