A karmát felül lehet írni ilyen módon?
Tegyük fel, hogy valakinek az van benne a karmájába, hogy kirúgják egy olyan cégtől, ahol magas fizetése volt.
A férfi azonban nem keseredik el, hanem pozitívan áll az egészhez, képzi magát, és elmegy egy másik céghez, ahol sikert sikerre halmoz. Ezt látva, a régi cég elnézést kér, és visszahívja, az a férfit, mert rájön arra, hogy szükség van a munkájára, és dupla annyi fizetést kínál neki.
Ezt nevezem pozitív kimenetelnek.
Negatív kimenetel az lenne, ha a kirúgás után a férfi depresszióba zuhanna, és munkanélküliként tengetné a napjait, vagy beérné egy rosszabb munkával.
Mit gondoltok, a pozitív kimenetel a karma felülírása?
Én az gondolom, hogy a karma az egy eleve elrendeltetés, egy predetrminált eseménysorozat. Ami nem megváltoztatható.
Most dobjuk is félre a karma szó jelentését. Az ember napi szinten is hoz döntést (vagy hozzák meg helyette) de mindig csak egy utat jár be valójában a sok lehetőség közül. Lehet azt feszegetni hogy "mi lett volna ha". De ez nincs, nem az az útvonal lett bejárva. Csak egy. Minden útelágazás ellenére. És a bejárt út (vagyis ami be lesz járva) az a karma.
Ezért a példádban bár olyan mintha a férfi döntene a sorsa felöl, de valójában a neki karmikusan kiszabott utat járja be. Vagy a negatívat vagy a pozitívat.
Ha a negatív be is következhetett vola, de mégis a pozitív valósul meg, akkor az ő eleve elrendelt karmajában az volt megírva hogy pozitív lesz a kimenetel. Tehát valójában (bar úgy érzi Ő döntött) nem is volt soha számára más út mint a pozitív kimenetel. Így valójában nem írt felül semmit. Csak olyan "döntést" hozott ami a karmáját tekjesíti be. Maga a döntés kimenetele is előre determinált a karmában.
Én a karmát kb úgy képzelem el, mint egy film. Amit befűznek a vetitőgépbe. Ott is torténét lefutása megváltoztathatalan, bármennyire is szövevényes és sok elágazás lenne benne.
De megközelíthetem a jövőbe látás paradoxonával is.
Elmész egy jóshoz, aki feltételezzük 100% ban megbízható pontos. Elmondja mit lát. Azt, hogy másnap elüt a villamos. (Ez a karma, a sors, a jövő nevezzük aminek akarjuk) Szomorúan mész haza, és elgondolkodsz hogyan kerülhetnéd el. De rájössz sehogy.
Mert ha el tudnád kerülni, akkor a jósnőnek ezt a jövöt kellett volna látnia. Azt, hogy másnap félelmedben otthon gubbaaztasz mert azt hiszed elüt a villamos.
Most egy szerencsés karmaval rendelkező emberről írtál
Ez nem felülírás hanem jó karma
Akinek meg rossz az eleve nem kap jó munkát, hanem egyszerű melósként minimálbérért gürizik
Főleg ha pénzzel kapcsolatos a karma
Szerintem is eleve elrendeltetés
A saját életem is bizonyítja
A pénz karma ugyanígy előre szabott…
Ha az a karmád hogy gazdag légy az leszel ha meg rossz a pénz karmad akkor sosem
Az a durva, hogy amit leírtál, azt a természettudomány is felvetette. Eintein szerint létezik egy úgynevezett tömbuniverzum, amiben minden esemény benne van, és determinálva van minden.
A témáról Dávid Gyula, fizikus tartott előadást, és a kommentszekcióban írt arról, hogy a tömbuniverzum az egyetlen, ami összefér a kvantummechanikával és a relativitáselmélettel:
Mindez azt jelentené, hogy a döntéseink csak illúziók, és minden előre el van döntve.
Dávid Gyula is szomorúnak tartja ezt...
De tényleg ez lenne az igazság?
Nincs olyan lehetőség, hogy bár bizonyos események el vannak előre rendelve, de vegső soron nekünk is van beleszólásunk a dolgok menetébe?
Ellenkező esetben olyan, mintha előre beprogramozott bio-robotok lennénk, akik automatikusan teszik azt, amire programozták őket.
Én már régóta azt gondolom hogy egy játszótere vagyunk egy nálunk sokkal hatalmasabb fajnak
És valamiért én érzékenyebb vagyok erre meg durva, cifra az életem ezért olyan típus vagyok aki erre rájött részben
Dehát úgysem hisz nekem senki
A döntést mindig az egyén hozza meg az adott helyzet alapján. Vagy úgy dönt, hogy nem hoz döntést, hanem hagyja, hogy helyette döntsenek, és cselekedjenek, de ez is a saját döntése. Amikor a döntés önálló, akkor több befolyása van az események alakulására. A karmát tanító vallások, és filozófiai irányzatok ezért szorgalmazzák a tudatos döntést, és az "erényes" élet folytatását.
Ha a karma predeterminált lenne, nem karma lenne, hanem sors. A karma lényege a döntés, cselekvés, és következmény. Pont ezért egy változó tényező. A sors nem változik. Pont ez az oka, hogy a sors nem létezhet az emberi életben. Az emberi élet folyamatos változásból áll. Semmi sem lehet állandó, vagy teljesen meghatározott sem a jelenben, sem a jövőben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!