Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Most én hülyítem magam? Az...

Most én hülyítem magam? Az agyam vagyok, vagy nem?

Figyelt kérdés
Nem tudom elképzelni, hogy a tudomány valaha meg fogja tudni magyarázni, hogy az agy hogy képes előállítani szubjektív élményt. Azt gondolom, hogy ennek az az oka, hogy nem az agy állítja elő. Oké, van 80 milliárd neuronunk, ami felelős az egész testünk irányításáért az idegrendszeren belül, de ki az, aki átéli a tapasztalatokat, amiket az agy létrehoz? Miért én vagyok e test érzéseinek és élményeinek szemlélője, miért van egyáltalán szemlélője? Sok tudós félresöpri ezt a kérdést, de rengeteg kutatásom ellenére senki még a közelében sincs annak, hogy tudományosan el tudja magyarázni hogy valakit mi tesz önmagává. Sőt, még az egyszerűbb részét sem tudják megmagyarázni: hogy lesznek idegsejtek elektromos pulzálásából a “befogadó” számára színek, tárgyak, gondolatok, érzések, tulajdonképpen egy komplett mozifilm belső érzésekkel és képzetekkel? Hogy tudnak sejtek egy egész világot elém tárni? És ki az, aki elé tárják egyáltalán? Egyszerűen tényleg úgy érzem, hogy nem az agyam vagyok, de akkor mi? És hogyan jöhetek rá?Ha ezt felvetem valakinek, általában hülyének néznek, vagy megkapom, hogy csak bebeszélem magamnak, az egész csak biosz, kémia, meg fizika, az egész világegyetem és élet amúgy is a semmiből jött véletlenül, élettelen anyagból. De nekem ez már túl sok véletlen, és egyszerűen nem így érzem, egész életemben materialista voltam, úgy voltam vele, hogy “a tudomány úgyis meg tudja magyarázni”, de elérkeztem arra a pontra, hogy úgy érzem, hogy ez az egész élet nem véletlen, nem csupán egy rakás sejthalom vagyunk, és nagyon gyanús, hogy van valamiféle lelkünk... mit gondoltok? Ti mit hisztek a dologról, hol kerestek bizonyosságot? Vagy csak bebeszélem magamnak, baromság az egész?

2020. júl. 13. 20:12
1 2
 1/17 A kérdező kommentje:
Idegrendszer segítségével*
2020. júl. 13. 20:12
 2/17 anonim ***** válasza:
81%

Nem vagy az "agyad". Az én - nem azonos a testtel, a lélekkel, a szellemmel sem, az én = az énnel azonos. Bővebben és érthetőbben a nagy német idealisták olvasásával fogsz megismerkedni - Hegel, Fichte, Schelling ajánlott. Meg fogsz lepődni, milyen jól érezted a dolgokat. Vajon hány éves vagy? kezdetnek ezt ajánlom, nagyon jó:

[link]

2020. júl. 13. 21:08
 3/17 anonim ***** válasza:
42%

Tanulj meg programozni és rakj össze néhány komplexebb rendszert. Akkor majd meglátod, hogy egy bonyolult rendszer szinte varázslatosan képes működni, ha a részek ellátják a feladatukat.

Vegyél például egy miniatűr LED-et. Nem nagy élmény.

Vegyél 100 darab egyszínű LED-et, és kapsz egy pár szegmenses kijelzőt.

Vegyél 4000 darab többszínű LED-et, és kapsz egy 4K OLED TV-t.

Az élmény kulcsa a számosságban van. Épp azért kell ennyi neuron, hogy ezt a komplex élményt átélhesd. Egy egysejtűnek milliomodannyira komplex élményei vannak, mint neked.

Az objektum-szubjektum viszonyában szerintem nagyon egyszerű a válasz. Nem létezik szubjektum.

Inputok és outputok vannak, meg érzékelő, feldolgozó mechanizmusok. Az éned egy komplex mechanizmus és egy halom adat, olyan, mint egy program. Van végrehajtó része és van adathalmaz része. A végrehajtó részek összesége adja az öntudatot.

2020. júl. 13. 21:23
 4/17 A kérdező kommentje:

Szia, 23 éves srác vagyok. Köszi az ajánlást, szerintem elkezdem olvasni.

A problémám az, hogy megbizonyosodni gondolom sose lehet, mindig kételyek fognak gyötörni, ha meg igaza van a materializmusnak és tényleg csak egy rakás sejthalom vagyok és az élet meg az univerzum csak egy hatalmas véletlen, akkor még halálom után sem fog kiderülni az igazság. Valójában, ha igaza van a materializmusnak, az azt jelenti, hogy senki életének semmi értelme, mivel egy idő után az egész élővilág (ön)feledésbe merül. Viszont nekem az élővilág és a világegyetem működése rettentően intelligensnek tűnik, és egyszerűen úgy tűnik, hogy értelme van, továbbá az is felmerült bennem, hogyha nem lenne élet, mely érzékelné a környezetét/univerzumot, akkor az környezet/univerzum értelmetlen lenne, mert nem lenne tudat/befogadó, amiben megjelenhet a képe, ezáltal olyan lenne, mintha nem létezne. Mert ha senki/semmi számára nem létezik, az kicsit olyan, mintha nem is létezne. Nem tudom jobban elmagyarázni, de ez az érzés nagyon erősen bennem van, de kételkedek is benne... mindenesetre köszi a választ

2020. júl. 13. 21:26
 5/17 A kérdező kommentje:
3- köszi a választ. Azt hiszem értem mire gondolsz, és én eddig sem vontam kétségbe, hogy az agy rendkívül komplex, és ennek köszönhetem a részletgazdag felfogásom. Azonban az agy nem magyarázza meg azt, hogy mitől lesz önmaga az ember, mitől lesz “éntudata”. Miért nem én vagyok az az egysejtű? Csak mert egy egész organizmus vagyok trilliónyi sejttel, de mégis egy vagyok, mintha egy pontba sűrűsödne az énérzetem. Miért kell egy jól működő mechanizmusnak, hogy belső élményt nyújtson “valakinek”? Ha pedig az agy csinálja mindezt, akkor az agy -mint egy mechanikus számítógép biomasszából- miért keltené magában az illúziót, hogy ő egy érző lény, egy “én”? Azt hiszem elbeszélünk egymás mellet, bocsi ha félreértettem.
2020. júl. 13. 21:31
 6/17 anonim ***** válasza:

3 valóban csodálatos - és mindig, mindez egy szubjektum hozza létre - magától minden az elbomlás felé halad.

*

örülök, ha elolvasod, Kérdező. Segítő lesz elindulni a létszemléleti utadon.

Most gondoljuk el a tapasztalás folyamatát:

A tapasztaló alany - a tapasztalás folyamata - a tapasztalás tárgya

- mindig egyszerre keletkezik ez a három. A materialista tudomány hajlamos az alanyról - mint valami szükségtelen dologról- megfeledkezni. Noha soha senki nem tapasztalt máshogy, mint ahogy fent írtam. Tehát az egy absztrakt elképzelés, és mindennek ellentmond.

*

2020. júl. 13. 21:37
 7/17 anonim ***** válasza:

Fizikálisan is magyarázható minden. Szellemileg is.

Ezek a rétegek mind együtt dolgoznak, de ha csak az egyik lenne, úgyanúgy nézne ki minden. Az agy egy adóvevő, de önmagában is képes minderre. Azért összpontosúl a tudat, mert kapcsoaltban vannak egymással, amikor valaki lsdzik, és energetikailag kapcsolatba kerül a környezetével, úgy érzi, hogy az is ő, vagy éppen ő a saját lelke. Megnő a tudat, mert több minden van a rendszerben.

Amúgy meg mindenre rá fogsz jönni magad is pár száz év múlva.

2020. júl. 13. 21:56
 8/17 ádehoyg ***** válasza:
100%

Érdekes kérdéseket vetsz föl kérdező. Erre mindenkinek magának kell megadnia a választ. Valaki a vallásokat választja, mert úgy véli az összetettség túlmutat a materialista elképzeléseken. Van, aki úgy tekint a világra, mint a 21:23-as kommentelő, megjegyzem nagyon is ésszerű magyarázattal szolgálva s az összetett folyamatokat egyszerű folyamatok összességének látja. Van aki nem kutatja a miérteket, mert számára nem fontos. Nincs egyetemes igazság, minden relatív, azaz nézőpont kérdése. Az, hogy melyik számodra a kedvezőbb, az attól függ, milyen nézeteket vallasz, miben hiszel, mi az amit tudsz/ismersz és mi az ami felfoghatatlan számodra. Hívhatjuk ezeket szűrőknek is. A szűrőkön átszivárgott esszencia az amiből mindenki levonja a saját igazságát. Pah, így utána olvasva magam eléggé spirituális maszlagnak tűnhet amit írtam, pedig nem annak szántam. Próbáltam objektívan állni a kérdéshez és ezek alapján megválaszolni azt. Nem szeretnék egyik oldalra sem állni, nem szeretnék senkit sem úgy beállítani, hogy nincs igaza, de mint mindenki másnak, nekem is van egy elképzelésem a világról.

Váleményem szerint nem beszélsz ostobaságot. A kétely a legjobb dolog ami veled történhetett. Ha valmit megkérdőjelezel és igaz, az a 100. alkalomkor is igaznak fog bizonyulni. Viszont egy hamis állításról hamar kiderülhet, hogy nem fedi a valóságot, így csak biztatni tudlak, kérdőjelezz meg nyugodtan bármit.

2020. júl. 14. 01:52
 9/17 anonim ***** válasza:

Teljes bizonyossággal nem fog tudni senki sem válaszolni a kérdéseidre (egyelőre - talán majd egyszer).

"Miért nem én vagyok az az egysejtű?"

Vonatkoztass el egy kicsit magadtól, és nézd meg, mi az az éntudat (vagy öntudat, ahogy neked tetszik). Az éntudat annak tudomása, hogy létezel ("én létezem"). Tehát én létezem, mint egyéni, elkülönült, szubjektív és objektív identitás.

Minőségileg nincs különbség az én éntudatom és a te éntudatot között, ezért nincs értelme azt kérdezni, hogy miért nem én vagyok te, vagy miért nem valaki más vagy. Érted? Az éntudat mindenkiben azonos. Ha valaki más lennél, ugyanezzel az éntudattal bírnál.

Az éntudat maga egyébként több összetevő eredménye. Szerepe van benne az emlékezetnek, az észlelésnek, érzékelésnek, a gondolkodásnak, stb.

"Miért kell egy jól működő mechanizmusnak, hogy belső élményt nyújtson “valakinek”?"

Szerintem, mivel nincsen szubjektum, így nincsenek szubjektív belső élmények sem. Amiket belső élményeknek tapasztalunk, azok egyszerűen visszacsatolások a szervezetünk többi részeitől. A számítógép is meg tudja mutatni, mennyi a processzor hőmérséklete, vissza tudja olvasni a merevlemezen tárolt adatokat, és le tud játszani egy mp3-at, bár élvezni nem fogja a hangzásvilágot, de azért le tudja játszani. Neki ezek a belső élményei, a maga fejletlen módján. Én szerintem a belső élmények nem többek, mint szimpla biokémiai jelek a részegységek közt.

"Ha pedig az agy csinálja mindezt, akkor az agy -mint egy mechanikus számítógép biomasszából- miért keltené magában az illúziót, hogy ő egy érző lény, egy “én”?"

Lehetne-e ez másképp?

Egy olyan lény, ami nem képes egységes identitásként, céltudatosan működni, valószínűleg már az evolúció legelején elveszett volna. Kell egy minimális önazonos egységtudat ahhoz, hogy egyáltalán létezi tudj.

2020. júl. 14. 16:31
 10/17 anonim ***** válasza:

"Neki [a gépnek] ezek a belső élményei, a maga fejletlen módján."

Mindezt egy énlény egy alany egy szubjektum alakította ki a gép esetében.

Tedd fel a kérdést: "Ki vagyok én?" - a választ meghallod... Elsősorban az, aki kérdez. (ez egy buddhista tudati gyakorlat - csak a kérdés: "Ki vagyok én? " - nem kell racionálisan megválaszolni, mert szupraracionális)

2020. júl. 14. 17:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!