Van lelkünk, vagy nincs?
Lehetetlen elképzelnem, hogy csak az agyunk vagyunk, hiába rettenetesen komplex szerv, a szubjektív énélményt, azaz a qualiat nem tudja megmagyarázni. Hiszem, hogy a meterializmus nem tudja megmagyarázni, hogy ki az a személy/énérzet, aki tudatában van a gondolataimnak, és mindannak az életélménynek, amit az érzékszerveim által, az agyammal felfogok.
Ugyanakkor azt is lehetetlen elképzelnem, hogyha kikapcsol az agyunk (halál), és az összes érzékszerünk megszűnik működni, akkor bármi is legyen. Ha megnézünk egy demens embert, ahogy romlik az agya, úgy épül is le a személyisége.
Nekem ez nagyon bonyolult, nem tudom mi az igazság, és idegesít.
Vélemények?
Hát, én az utóbbi időben úgy vagyok vele, hogy hit kérdése az egész, egy részét bizonyítani tudja a materializmus s ami késik nem múlik.
De én hiszek benne, hogy van valami + ami behálózza az anyagot, valami láthatatlan erő ami körülvesz, s jelenleg nem megmagyarázható...
Mikor anyu meghalt, akkor akadtam rá erre a könyvre. Nagyon jó volt elolvasni (3 részes). Nézz utána, ha még nem olvastad!
Szia
Igen van, .. ha például valami jót teszünk vagy tervezünk tenni akkor belül boldogak vagyunk-leszünk pl. ha valakit megmosolyogtatunk.
Viszont ha valami bűnt követtünk el akkor belül nyomasztó és üresnek tűnik nem leírhatóan, például lopás-erőszak elkövetése után.
Az ember tudja mi a jó és mi a rossz, mert a lelkiismerete belül "szól" neki ezzel kapcsolatban. Isten így teremtette az embert...
Mióta ember az ember, a személyiség egy fontos, jelentős része az embernek, de csak egy része, méghozzá a mulandó része. Lássuk csak miből áll a személyiség?
Származás, hírnév, neveltetés, jellem, fizikai megjelenés, diplomák, statusz szimbólum, vagyon, stb., stb., egytől egyig mulandó dolgok. De az ember ennél több, mert van az aki tud, aki tudja, hogy van, az Én Vagyok tudat, vagy az amit a vallások léleknek neveznek. Ez utóbbi szerintem az amit a vallások léleknek neveznek, az ember isteni kiléte. Míg a halál alkalmával majdndm minden tönkre megy, az én- vagy ön-tudat nem halandó.
És van még egy jelenség ami az embert a születésétől a halálig elkiséri, ez az ego, egy 'árnyék' személyiség kinek feladata hogy védelmezze és támogassa az embert, de valójában isteni kilének helyét bitorolja mindaddg míg az Én Vagyok nem elég szilárd, hogy jogszerű helyét elfoglalja.
Az ego efféle viselkedése néha annyira elfajúl, elhatalmasodik, hogy a személyiség és az Én Vagyok ellen fordul, gondolok itt az öngyilkos merénylőkre. És van a fizikai testünk amit nagyjából ismerünk.
A test, a személyiség, az ego az ember múlandó részei, míg az Én Vagyok tudat vagy lélek halhatatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!