Ha valaki elhiszi, hogy meg ég akkor a test is meg sérül?
Figyelt kérdés
XD még mindig röhögök kicsit. Haverom azt mesélte, hogy voltak akik drogoztak, és ugye halucinaltak és a kepzeleteikben megegtek és az agy annyira elhiszi ezt, hogy a testükon égés sérülés keletkezett... XD
Ezt nevezik hipnózisnak, pontosabban ebben az esetben önhipnózisnak.
SZóval tényleg van ilyen.
2013. dec. 1. 21:44
2/10 anonim válasza:
Ilyen természetesen nincs. Magától nem keletkezik senkin égési sérülés. Ha rajtuk volt, akkor az azért volt, mert megégették magukat valamivel amire a drog hatása miatt később nem emlékeztek. Olyan egész biztosan nincs, hogy azt képzeled hogy megégtél és ettől valójában is megégsz.
2013. dec. 1. 22:41
3/10 anonim válasza:
Ilyen nincs, legyen szó hipnózisról vagy bármi másról. Az ember nem képes olyan testműködést produkálni, ami égési sebeket eredményez. Úgyhogy a haverod vagy kamuzik, vagy máshogy égett meg.
2013. dec. 2. 00:03
4/10 anonim válasza:
Én olyan esetről hallottam, hogy rabokon végeztek egy kísérletet, amiben elhitették velük egy vas csőről, hogy tűz forró (pedig valójában nem volt az) és a rabok valóban égési sérüléseket szereztek. De ezt már rég hallottam, nem tudom, hogy van-e ilyen. Eltudom képzelni.
2013. dec. 2. 16:11
5/10 anonim válasza:
Ilyen nincs, hogy külső fizikai hatás éri a tested csak mert te azt elképzeled vagy elhiteted magaddal.
Ahogy írta a négyes a vascsöves példát én erősen kételkedem benne. Inkább csak az valószínű, hogy maguk a rabok elhitték, hogy tényleg forró a cső és elhitették magukkal hogy fáj és az agyuk ezt dolgozta fel így valóságként élték meg. De hogy seb is lett volna tőle erősen kétlem.
Ez olyan mintha azt mondanád hogy megsérültél és magától összehúzódik a seb, mert te arra gondoltál... tehát abszolút lehetetlen.
Kb. ahoz tudnám hasonlítani, mikor fáj a fogad elmész fogorvoshoz és pont ott hiteted el magaddal, hogy "jajj már nem is fáj" és tényleg nem érzed csak akkor, de ettől függetlenül a fogad még ugyanúgy rossz marad.
2013. dec. 2. 18:03
6/10 anonim válasza:
Ennek analógiájára, ha én azt képzelem magamról, hogy én vagyok Jézus, akkor stigmáim lesznek? Na ne!
2013. dec. 12. 17:06
7/10 anonim válasza:
"ha én azt képzelem magamról, hogy én vagyok Jézus, akkor stigmáim lesznek"
Igen, söt több "szentté avatás" is olyan indokkal történt, hoyg az illetön megjelentek a szent sebek - és vannak orvosilag igazolt esetek is, amikor az önhipnózis okozott ilyeneket.
2013. dec. 12. 19:20
8/10 anonim válasza:
>és vannak orvosilag igazolt esetek is, amikor az önhipnózis okozott ilyeneket
Nos, nem. Nincsenek.
2013. dec. 13. 00:22
9/10 anonim válasza:
A magam részéről szkeptikus vagyo az ilyesmikkel szemben, de azért a rend kedvéért: az égési "seb" nagyrésze a szervezet reakciója, pl. a hólyagképződés, stb. ha valamilyen módon ingerületbe hoznánk a hőreceptorokat az efféle válaszreakció megjelenhetne "magától" is. Nem teljesen ismeretlen dolog, pl. az allergén tünetek is olyanok hogy valami ellen küzd az immunrendszer ami ellen nem is kéne... hogy tudhat-e a központi idegrendszer égési védekezési mechanizmusok kialakítására utasítást adni bedrogozva... szerintem 99% hogy nem, de ettől még jó tisztázni hogy nem a fizikai behatás a kérdés - gondolom nem elszenesedett a kezük... a legvalószínűbb mégis az hogy a) kamu, b) jól összeégették magukat valamivel, csak már nem emlékeznek hogy valóban megtörtént, a kellemetlen élmények blokkolása amúgyis ismert, és gyakori jelenség az emlékezésben.
Kint németországban részt vettem egy kísérletben. (pénzért) 5-en voltunk egy szobába zárva. Azt hitették el velünk, hogy a szoba hőmérséklete csökken. Egészen -20 fokig. Nekem tüdőgyulladásom lett, de az egyik bentlévő rosszabbul járt. Le kellett vágni az egyik lábujját, mert "megfagyott". A szoba hőmérséklete végig 15 fok volt....
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!