Létezik tényleg a "túlvilâg"?
Nem tudom. Mellette nincsen bizonyíték, és definíció szerint nem is lehet, szóval a kérdés gyakorlatilag irreleváns.
@1: Az élet akkor is pusztán kémiai reakciók rendszere, akár tetszik, akár nem. Az életem értelmét pedig én szabom meg.
Gondoltam, hogy egy kis gondolatébresztő!
Kezdjük ott, hogy erre nem tudsz bizonyítékot szerezni. De itt nem is az a lényeg, hogy láthatsz e, érzékelhetsz e valamit, amit túlvilágnak neveznél. Mert az ember hite formálja a világát, és nem fordítva. Az ember tudata, nem kamera, ami észleli a külvilágot, hanem vetítőgép, ami a belső felfogását vetíti ki a külvilágra. A világ nem kívül létezik, hanem az ember fejében.
De az is lehet hogy nem is az amire először gondolnál. Hallottam valahonnan erre a "macska-hasonlatot". Állsz egy falnál, amin van egy lyuk, és te ezen a lyukon át nézed mi van túloldalt. Ez előtt a lyuk előtt elmegy egy macska. De csak annyit látsz, hogy először megjelenik egy orr, utána valami test, aztán egy farok. "Tehát akkor ez úgy működik, hogy orr-test-farok". Ezután a macska megfordul, és a másik irányból is elmegy a lyuk előtt, és újra először az orra jelenik meg, ezután valami test, és a farok. "Óh, tehát a másik irányból is orr-test-farok. De mi lehet ez?" És az ember elkezd agyalni. De csak azt kéne megérteni, hogy ez nem valami túlkombinált valami. Ez csak egy macska.
Sőt ha ezt továbbgondolod, akkor írd fel a falra, hogy "Fontosság". Megint benézel a lyukon, és már kicsit messzebb van az a macska. Mivel messzebb van, így már simán kiveszed, hogy "Jé, csak egy macska". És onnantól nem fog annyira érdekelni, mert tudod hogy mi az, és mivel a falra felírtad, hogy "Fontosság", így a macska most már messzebb került a te személyes fontossági sorrendedtől.
Vélemények?
A tudományos parapszichológia által vizsgált médiumi jelenségek alapján ugyan feltételezhető valamilyen túlvilág, de Occam borotvája elvén mindezek az élőlény és környezete közötti ismeretlen fizikájú kölcsönhatásokkal (extra szenzoriális percepció és pszichokinézis) is magyarázhatók.
Szóval a parapszichológia sem ad nyilvánvaló bizonyítékot a túlvilág létezésére.
Ettől függetlenül persze létezhet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!