Kezdőoldal » Ezotéria » Parapszichológia » Van különbség a szellem és a...

Van különbség a szellem és a tudat között, vagy egy és ugyanaz?

Figyelt kérdés
Ha nem egyek, akkor mi a különbség, hogy kell őket felfogni?

2012. jún. 2. 19:18
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
81%

Sok felfogás létezik.

Ha nem akarjuk egyelőre elvontan kezelni a dolgot, akkor a legjobb az alapokból kiindulni.

Tudat:

Az ember az agyának fejlettsége miatt egy nagyon fejlett lény. A fejlettségének, a rengeteg agyi elektronikus kapcsolatainak köszönhetően kialakul az öntudat, aminek köszönhetően tudsz is magadról, gondolkodsz. Az öntudat tehát egy rendkívül erős intelligenciát jelent az élőlényeknél.

Szellem:

A szellem már inkább elvontabb téma, sok feltételezés és teória van, nekem is van egy nézőpontom. De ettől mentesen azt mondom, hogy egyedül onnan tudsz kiindulni a szellemet vizsgálva, hogy a sok milliárd élőlény öntudata közül miért éppen Te vagy az, aki Te vagy, és azt a testet irányítod. Ez a tény, illetve összevetve a fentivel szerintem elkülöníti a két fogalmat, tehát szerintem van különbség Tudat és Szellem között.

2012. jún. 2. 19:32
 2/21 anonim ***** válasza:
93%

"Megdőlt az az elképzelés, amely nem ismert el semmiféle anyagi világon túl létező láthatatlan valóságot. A materialista "tudomány" szerint az ember személyiségét, lelkét az agya termeli, ahogyan a nyálmirigyek nyálat termelnek. Ha az agy meghal, a lélek megszűnik, tehát nem létezik az anyagtól, az agytól független szellemi "én", szellemi-lelki személyiség.

Ezzel szemben két neves agykutató - Wilder Penfild és John Eccles - kutatásai szerint az agy egy leginkább komputerhez hasonlítható bonyolult gépezet, amely azonban nem öntevékeny. Ez azt jelenti, hogy önmagában nem tud gondolkodni, hanem egy láthatatlan központból irányítják. Ez a láthatatlan irányító-központ az ember "én"-je, a lelke vagy a személyisége. A szellemi-lelki "én "-ünk, akik mi valóban vagyunk, az agy, az agyunk segítségével gondolkozik, mint ahogy egy számítógép vagy zongora is akkor működik, ha valaki "játszik" a billentyűzeten. "

2012. jún. 2. 20:28
 3/21 anonim ***** válasza:
Kettes, ez érdekes. Van erről valahol magyarul valami?
2012. jún. 2. 20:53
 4/21 anonim ***** válasza:

Egyes vagyok.

Az első hsz-em mondanivalója ugyanaz, mint a kettesé, csak Ő más szavakkal írta le, lehet, hogy nem voltam érthető. :) Ezzel csak azt mondom, hogy ha simán ráguglizol egy nagyon jó kulcsszóra, rengeteg mindent találsz. Amit itt leírtunk, az mind csak a felszíne ezeknek a témáknak.

2012. jún. 2. 20:59
 5/21 anonim ***** válasza:
78%
Elvileg a szellem és a lélek ugyan az. A tudatos és tudat alatti részünk összessége. A lélek az ami ettől eltér, a tudat fölötti tartomány. A különbség csak annyi hogy a tudat/szellem halandó, a lélek nem. Legalábbis amit eddig olvastam, tanultam, abból ez vonható le következtetésként.
2012. jún. 3. 07:31
 6/21 anonim ***** válasza:
Nagyon érdekes amit leírtatok! Most hallom/olvasom ezt először, de szerintem is van benne valami, én is ráguglizok ezek után. :)
2012. jún. 3. 11:05
 7/21 anonim ***** válasza:

Kár tudományoskodni, a tudomány sose fogja ezeket megragadni. Nem is dolga. Közelíteni persze lehet a valósághoz.

Szellem = spiritus, ami lélek magyarul. Oszthatjuk 3 részre az embert: test, lélek, gondolkodás. Utóbbi lehet tudat is. Ez esetben te magad vagy a szellem, vagyis a lélek. A tested és a gondolkodásod ennek csak a fizikai megnyilvánulásai.

Viszont ez egy megtévesztő szóhasználat, a "szellemi", "szellemiség" kifejezéseket már csak gondolati dolgokra használjuk. Ennek érdemes lenne utánajárni, hogy miért alakult ki. Az is érdekes, hogy sokan az "ép testben ép lélek" mondatot úgy értelmezik, hogy ha sportolsz, jobban jár majd az agyad. Ami igaz, csakhogy a gondolkodás nem egyenlő a lélekkel. Jó esetben összhangban vannak, viszont ugyanúgy összhangban kell legyen a lélek a testtel is. Hiszen mindkettő fizikai megnyilvánulás. Végülis mégse hülyeség amit a tudományok mondanak, az agy is sejtekből épül fel és kémiai folyamatok zajlanak benne.

Na jól elfilozofálgattam, mindenesetre ebből látszik hogy a kettőt használhatjuk külön, és egy értelemben is.

2012. jún. 3. 11:26
 8/21 anonim ***** válasza:
Közben látom hogy elírtam:szellem és tudat ugyan az akart lenni. A lélek eltér.
2012. jún. 3. 13:46
 9/21 anonim ***** válasza:
Konkrétan Wilder Penfild és John Eccles kutatásaira lennék kíváncsi, hogy van e erről valami magyarul. Nem látom hol írna ezzel kapcsolatosan az egyes válaszoló.
2012. jún. 3. 15:06
 10/21 anonim ***** válasza:
Én vagyok az: Az egész hozzászólás abból a gondolkodásmódból indul ki. :) Valóban nem írtam, hogy található e magyarul róla anyag, mert mivel az egyes és kettes hsz is ugyanarról a tőről fakad, így rendkívül sok anyagot találsz róla, az ominózus kutatások megtalálása csak hab a tortán. Úgy éreztem, hogy nem fogtad fel az első írásom.
2012. jún. 3. 19:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!