Mi lehet ez a folyamatosan fel-fel bukkanó "visszaigazolás/visszacsatolás" az élet (em) ben? Ilyen véletlen egybeesések, melyeket alább kifejtek. Itt most nem a "Deja vu" érzésre gondolok!
Mondok egy példát:
Az 1984 című könyvet határidőre el kellett olvasnom, és már csak két nap volt hátra a vizsgáig.
Nem nagyon törődtem vele, kb 1/3-ál tartottam, amikor is kimentem másnap a konyhába, és egy 1984-es hímzésű vászon konyharuha máris emlékeztetett feladatomra (tehát elolvastam a könyvet időre, amit amúgy nemhiszem, hogy megtettem volna, és akkor egy halom élményről maradtam le volna!).
És egy másikat, mely ma történt:
rákerestem az "Films you shouldn't watch" kifejezésre a gugli-ban. Kidobta Stanley Kubrick a Shining című filmjét. Rámentem a wikipédiára (már láttam amúgy a filmet), olvastam Stanley Kubrick filmrendező munkásságáról, majd a "The Shining" című filmről.
Ezután (minden racionálisabb ok nélkül) bepötyögtem az ebayt, és ráklikkeltem a books/könyvek/ szekcióra. A listát az ár sorrendjében határoztam meg, és ott volt az elsők között Stephen King a "The Shining" című regénye...
Még rengeteg ilyen "furcsa egybeesés" történt az életemben, amiket elkezdtem leírni egy text file-ba, mert általában pozitív töltetűek, illetve olyan dolgokban erősítenek/tanítanak meg, melyek a későbbiekben nagyon hasznosak voltak számomra.
Mi lehet ez a jelenség? Mi a tudományos/"parapszichológiai" kifejezés rá? Van-e egyáltalán (gondolom igen)?
Szinkronicitás, vagy mi? Kérlek segítsetek, mert angolul és magyarul is szeretnék jóval többet megtudni erről témáról, de jelenleg nem nagyon tudok így rákeresni!
Ez (is) lehet tán a neve egy kicsit más verzióban akkor?
Úgy is föl lehet fogni, hogy mikor az agyad 'be van hangolva' egy-egy témára, tudat alatt folyamatosan jelen van az aktuális kérdéskör, és akármivel is foglalkozol tudatosan, hamarabb észreveszed a tudatalattidban lappangó gondolatokhoz illeszkedő 'jeleket'.
Pl. mint mikor szakítás után mindenfelé boldog párokat látsz, holott korábban észre sem vetted őket. Akkor sem arról van szó, hogy hirtelen megszaporodtak a párocskák, hanem arról, hogy az észlelésed változott meg, másra fókuszál az agyad. (Bocs a depresszív példáért...)
Egyébként nem vetem el a szinkronicitást, bár Rhonda Bryne óta virágzó szemétezo-üzlet lett belőle, van ennek mélyebb, komolyabb ezoterikus alapja.
A jelenség neve szinkronicitás.
Elmélet nincs mögötte, hiszen a jelenség spontán lép fel, ezért igen nagy eséllyel a véletlen játékáról van szó, és az emberi elméről, amely folyton mintázatokat keres.
Ez persze semmit sem vesz el egy ilyen eset érdekességéből, sorsfordító mivoltából. De amikor hatmilliárd ember él a Földön, és napi szinten dől ránk a rengeteg információ, benyomás, gondolat, semmi meglepő nincs abban, ami egyébként meglepőnek tűnik.
Hát ilyen "őrzőkben, magasabb lényekben "hiszek" (tehát nem vetem el a lehetőségét annak, hogy léteznek például földönkívüliek, már csak azért sem, mert túlságosan erős a körülötte lévő fontoskodás és torzítás/hazudozás a világkormányok részéről).
"Spirituálisan" viszont még eléggé "képzetlen" vagyok, és alapvetően szkeptikusan állok ezekhez a dolgokhoz, például ilyen teleX-es dolgokban sajnos nem tudok addig hinni, amíg csak maximum spontán működtek nálam (telepátia), tényleges bizonyítékok pedig nem állnak mögöttük, mégha az USA kormánya (hivatalosan) 4 millió dollárt is áldoz katonai kutatásokra a témával kapcsolatban...
A kérdésre adott válaszokra visszatérve:
Alapvetően egyet is értenék azzal a logikai menettel amit itt előhoztatok, hogy csak egész egyszerűen "rááll az agyad, erre fókuszál", illetve csak emiatt a "megváltozott fókuszállapot" miatt látom másképp a dolgokat.
Viszont az én életemben volt olyan nap, amikor 4-5 ilyen dolog is előjött, és sok közülük nagyon jelentősen (néhány pedig ténylegesen POZITÍVAN) befolyásolta a további életemet. Úgy emlékszem, hogy egyszer sem bántam meg amikor ilyen "intuíciók" után mentem, maximum felesleges volt.
Csak pár konkrétumra emlékszem, és felesleges is lenne itt most belemenni, de azt tudom, hogy a valószínűsége annak, hogy egy nap 4-5 ilyen észlelés is történik hát bizony elég elenyésző.
Az utóbbi időben sajnos érezhetően alábbhagyott (de mint a példa is mutatja nem szűnt meg) a jelenség, lehet tehát, hogy "meggyógyultam" :D ?
Első vagyok. Azt írtad, hogy elkezdted txt-be leírni ezeket az élményeket. Ha ezt folytatod, és jobban figyelsz minden apróságra, akkor nemcsak visszatérnek, hanem megszaporodnak ezek a tapasztalatok. Vagyis egyre tudatosabban fogod majd észrevenni ezeket s 'jeleket', és valószínű, hogy még több, számodra pozitív változás is történik majd - jobban mondva te magad fogod tudni tudatosabban alakítani az eseményeket.
Amit tapasztalsz, az természetes, gyönyörű és egyáltalán nem ritka: a ritka az, hogy valaki észreveszi, figyel rá és felhasználja a saját fejlődése érdekében. De ahogy a szavaidból kiderül, te ezen az úton haladsz. :)
Szelektív észlelésnek hívják.
Pl ha új mobilt veszel sokkal jobban feltűnik hogy másnak olyan van mint előtte, pedig ugyanannyi embernek volt eddig is olyan telefonja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!