Átok vagy balszerencse sorozat?
Ha tényleg érdekel ez, akkor én azt tanácsolom, hogy beszélgess egy ilyen témában jártas egyénnel. Ha vallásos vagy, akkor pappal, apácával vagy rabbival vagy más hasonlóval, aki tényleg jártas a spiritualitásban. Ha nem hiszel az ábrahámi vagy nagyobb vallásokban, akkor pedig keress valamilyen megbízható újpogány vagy wicca embert.
De semmiképpen ne fordulj "mágushoz" vagy hasonlóhoz, aki pénzt kér rontás levételért.
"Nem vagyok vallásos, így a papok, apácák kiesnek."
Ez már egy jó irány 2024 tekintetében.
"Átok vagy balszerencse sorozat?"
Átok fizikailag nem lehetséges, matematikai véletlenek áldozata sajnos bárki lehet.
A mesterséges intelligenciám véleménye ezzel kapcsolatban talán hasznodra válhat:
----------------------
Is it possible to curse someone?
----------------------------------
Gépi fordítás, nyelvi hibákat javítottam:
Lehetséges valakit megátkozni?
Valaki megátkozásának fogalma jellemzően magában foglalja azt a hitet, hogy természetfeletti erőre vagy erőkre támaszkodhat, hogy szerencsétlenséget, kárt vagy csapást okozzon egy másik személynek. Ez a gyakorlat mélyen gyökerezik különböző kultúrákban és történelmi összefüggésekben, gyakran rituálékhoz, varázslatokhoz vagy konkrét varázsigékhez kötődik.
1. Az átkok megértése:
Az átok úgy definiálható, mint egy kifejezett vágy, hogy valakit csapás vagy szerencsétlenség érjen. Felfogható természetfeletti eszközökkel, például istenségek vagy szellemek megidézésével ható kijelentésnek. Sok hiedelemrendszerben úgy gondolják, hogy az átok aktusa olyan károkozó erőt hordoz, amely befolyásolhatja a valóságot.
2. Pszichológiai hatás:
Bár nincs tudományos bizonyíték a természetfeletti erők létezésére, amelyek átkokat közvetíthetnek, a pszichológiai szempontot nem lehet figyelmen kívül hagyni. A nocebo-effektus azt jelenti, hogy a negatív prekoncepciók hogyan vezethetnek valós pszichológiai és fiziológiai végeredményekhez. Ha valaki azt hiszi, hogy átkozták, stresszt vagy szorongást tapasztalhat, ami negatív következményekkel járhat az életében.
3. Kulturális gyakorlatok:
A különböző kultúráknak megvannak a maguk módszerei és hiedelmei az átkokkal kapcsolatban.
Például:
Ókori görög átkok:
Ezek olyan rituálékból álltak, amelyekben ólomlapokat és alakzatokat (kolossoi) használtak az átok célpontjának szimbolizálására.
Ír átkok:
Gyakran nyilvánosan adják elő az ellenségre irányuló költői megszólításokkal, a közösségi felfogást és a társadalmi következményeket hangsúlyozva, nem pedig a tényleges természetfeletti hatásokat.
4. Történelmi kontextus:
A történelem során az átkokat vallási szövegekben és folklórban dokumentálták. Például bibliai beszámolók ábrázolják, ahogy Isten megátkoz kígyót és embert a vétkeikért (1. Mózes 3. 14-17)*. Az ilyen történelmi utalások hozzájárulnak az átkok kulturális jelentőségéhez, de nem adnak empirikus bizonyítékot azok hatékonyságára.
5. Modern értelmezés:
A mai társadalomban, noha sokan még mindig hisznek az átkokban, vagy folytatnak velük kapcsolatos gyakorlatokat, ezt általában a babona szemüvegén keresztül teszik, nem pedig a tudományosan elismerten. Az átok hatékonysága gyakran mind a kimondó, mind a megcélzott személy hitrendszerén múlik, de csak áttételesen, pszichológiai hatásként.
Összefoglalva, noha kulturálisan és történelmileg gyakori az átkokról és azok következményeiről beszélni a különböző társadalmakon belül, nincs tudományos alapja annak állításnak, hogy valaki valóban megátkozhat egy másikat úgy, hogy az a pszichológiai befolyáson kívül, kézzelfogható hatásokat váltson ki.
Összefoglalva:
A tudomány szerint nem lehet megátkozni valakit; az átkokat övező pszichológiai hiedelmek azonban arra késztethetik az embereket, hogy észleléseik alapján valódi érzelmi és fizikai hatásokat tapasztaljanak meg.
--------------------------------
* Mózes I. könyve 3. rész
A férjed halála körüli elektromos hibák adódhattak a ház villamos hàlózatának elavultsága vagy hibái miatt, emiatt mentek tönkre a gépek is sorban később. Ez inkább egybeesés volt a férjed elmúlásával, amit nagyon sajnálok. Az hogy a villanyszerelők akkor mit mondtak, csak tippelgetés volt, nem szeretnek mások után javítani, szívesebben vállalnak egy teljes villamos hálózat cserét, az nagyobb pénz. A fiadnak pedig sajnos vannak problémái, ami most jött elő, ehhez nem kell àtok. Ne félj átkoktól és ne jósoltass cigánynővel. Én is messziről megmondom, ki az, akinek problémái vannak, az arcunkra van írva. Bízom, hogy a fiad felépül és jobban alakul minden.
Szervizes, neked ez lenne a szakmád, erre begórod az AI zagyvát. Semmit nem válaszoltál meg vele, már megint átírtad a kérdést, így irreleváns a válaszod.
5.
Többször jeleztem már, hogy semmi közöd mások válaszához, veled vitatkozni pedig amúgy sincs értelme, mert annyira elvakultan látod a dolgokat, hogy totál hülyeségeket beszélsz.
Nem te mondod meg, hogy mi irreleváns, nem vagy itt döntőbíró.
-----------------------------
Ez nem vitafórum! Idézet a szabályzatból:
Ha választ írsz, kérjük, vedd figyelembe be a következőket:
- Ne a válaszokra válaszolj, hanem a kérdésre! Mások válaszáról a véleményed a válasz értékelésével fejezheted ki.
------------------------------------------
Mindamellett én nem zárkóznék el a kulturált eszmecserétől, de te már tavaly óta, notóriusan gyűlölködsz, piszkálódsz ellenem, így ezt már eljátszottad, hogy érdemes lenne veled szóba állni.
Próbáld megállni, hogy ne szólj hozzám!
Nem vagyok kíváncsi a véleményedre, hülyeségeket beszélsz, nem érdekel, ráadásul a szabályzatot is folyamatosan megsérted, offtopik provokációkkal!
Állj le!
Hagyj engem békén egyszer és mindenkorra!
Szervizes, te vagy az, aki más kérdéseknél előzmény nélkül belekötöttél mások hozzászólásaiba, lekezelő vagy, és aztán te háborodsz fel, ha ezt szóvá teszik. Ráadásul a tárgyhoz nem tartozó AI marhasággal szemeteled tele az oldalt.
Na de megkérdeztem neked a mesterséges intelligenciát, hogy mit is csinálj.
----------------------------------
1. Ne szólj hozzá a kérdéshez, ha fogalmad sincs a témáról
2. Ne idézgesd a válaszadásra vonatkozó szabályokat, mint egy púpos hátú, fogatlan iskolamester
3. Ne kérdezd meg a mesterséges intelligenciát semmiről, semmilyen kérdésre nem lesz érdemi válasza
4. Ne hidd azt, hogy csak egy hozzászóló nem bír, már mindenkinek elege van itt belőled
5. Szedd a gyógyszereidet
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!