Kezdőoldal » Ezotéria » Mágia, okkultizmus » Vannak olyan kísérletek,...

Vannak olyan kísérletek, amelyeket bárki el tud végezni és bizonyítják a természetfeletti létezését?

Figyelt kérdés
Szkeptikusok NE írjanak, csak ezotériában hívők!

2015. jan. 12. 21:51
1 2
 11/13 mNoémi ***** válasza:
37%

Nem fogok egy szkeptikussal elkezdeni veszekedni, mert tudom, hogy úgysem fogom meggyőzni, úgy ahogy ő se tudna engem meggyőzni az ellenkezőjéről.:)

A kérdezőnek: Írj privátot, nyugodtan, ha szeretnél valamit kérdezni:))

2015. jan. 13. 20:58
 12/13 A kérdező kommentje:
Legutolsó válaszoló, írtam privit!
2015. jan. 14. 16:15
 13/13 anonim ***** válasza:

#7:

Persze, hallottam az ingáról. Megpróbálom egyszerűen összefoglalni, hogy miért nem bizonyíthatja ez az állítólagos hatás a természetfeletti létezését.

A magyarázat kedvéért tegyük fel, hogy az inga a „hozzáértő kezében” valóban értelems válaszokat, mérhető, megismételhető eredményeket ad, és ki lehet zárni minden más ismert jelenséget, ami egyébként okozhatná, vagy amivel lehetne magyarázni. Mi van ilyenkor, hol a természetfeletti? Sehol, mert csak annyit tudunk mondani, hogy van egy igazolhatóan létező hatásunk, aminek az okát, működését jelenleg nem ismerjük és nem értjük. Nem tudjuk azt mondani, hogy ez természetfeletti, csak azt, hogy jelenleg nem tudjuk, mi az. Nem lehetséges olyan minőséget mondani, ami a természetfelettiséget indokolná.

Amúgy természetesen az inga nem „működik”. Egyrészt az, aki a kezében tartja, szándékosan és nem tudatosan is befolyásolhatja az inga mozgását, másrészt az inga mozgásának értelmezése is az összes lehetséges emberi hibával terhelt. Korrekt módon nem igazán lehet tesztelni (a special pleading-típusú működési feltételek miatt), nincs feltételezett és hihető hatásmechanizmusa, és olyan súlyos feltételezések kellenek az elfogadásához (természetfeletti erő), amik miatt nincs értelme foglalkozni vele (Occam borotvája). Ráadásul, ahogy feljebb írtam, egyszerűen magyarázható szándékos vagy nem szándékos csalással és hibás gondolkodással.

2015. jan. 14. 16:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!