Vannak olyan kísérletek, amelyeket bárki el tud végezni és bizonyítják a természetfeletti létezését?
Persze. Feldobod a talpad, szembetalálkozol Szent Péterrel (vagy nem), és ez teljesen egyértelmű bizonyíték.
Ráadásul ezt a kísérletet előbb-utóbb mindenki elvégzi. :-)
1. Eleve nem igazán van olyan teszt, amit bárki el tud végezni (előképzettségek nélkül) és bizonyító erejű. Egy korrekt teszt definiálása, végrehajtása és kiértékelése nagyon komoly feladat.
2. Az ezotériahívők nem fognak korrekt teszteket javasolni, mert nem tudnak. Eleve a "teszt" célja az, hogy a valótlant és a felesleges elválasszuk a valóditól és fontostól, és ehhez mindenképp szkeptikus/kritikus hozzáállás kell. Úgyhogy ha csak ezo-hívőket kérdezel, biztosan nem fogsz helyes választ kapni. Persze, ha te sem értesz a tesztekhez, akkor helyesnek tűnhet.
3. Eleve lehetetlen olyan tesztet létrehozni, ami "a természetfeletti" bizonyítására való. A természetfeletti egy nem kellőképp definiált fogalom, nem lehet olyan tulajdonságot vagy paramétert kitalálni, amivel a természetfeletti minőség mérhető vagy megállapítható. Mondanám azt, hogy próbáld meg elmagyarázni, hogy mitől természetfeletti valami és hogy ez mit jelent, de nem hiszem, hogy lenne értelme megpróbálni rávezetni, hogy mennyire hasontalan és buta fogalom ez. Ha érdekel, akkor persze megpróbálhatjuk.
agykontrollosok kedvence: [link]
Amúgy meg thai-chi, qigong-nál elég hamar érezni fogod az energiákat pl.
"Mondanám azt, hogy próbáld meg elmagyarázni, hogy mitől természetfeletti valami és hogy ez mit jelent, de nem hiszem, hogy lenne értelme megpróbálni rávezetni, hogy mennyire hasontalan és buta fogalom ez."
Írok egy példát: Nem tudom, hallottál-e az ingáról, de az állítólag, ha hozzáértő veszi kézbe, akkor értelmes válaszokat ad, amelyeket kilengésekkel jelez, az, hogy melyik kilengés milyen választ jelez, azt az inga tulajdonosa előre "megbeszéli" az ingával. Én nem tudom, hogy ez tényleg működik-e, de ha igen, akkor ez bizonyíthatja természetfeletti erő létezését.
"Én nem tudom, hogy ez tényleg működik-e, de ha igen, akkor ez bizonyíthatja természetfeletti erő létezését."
Valóban, ha ez tényleg működik, az bizonyítja.
A probléma csak ott van, hogy ez NEM MŰKÖDIK.
Innen meg miről is beszélünk? :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!