Kezdőoldal » Ezotéria » Mágia, okkultizmus » Lehet valami hasonlóság a...

The Lizah Reloading kérdése:

Lehet valami hasonlóság a Sámán és Sátán szavunk között kialakulásában?

Figyelt kérdés

Nagyon hasonló a 2 szó, lehet egymásból keletkeztek ?

A Sámán transzban látta a Sátánt ezért lett a Sátán szó vagy

A Sátánt látó ember a Sámán, mert LSDzve a Sátánnal tudott beszélni, mint ma is.

Valamelyik eset szerintem valós. de melyik?

2013. szept. 8. 16:04
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
és még egy fontos dolog: egy fordított viszony is van. igaz, hogy a sámán idézi meg a sátánt, tehát úgy tűnhet ő az aktív fél, aki csinálja a dolgokat. de a sámán, már nem lehetett volna az ami, ha ne lett volna a még nem materializálódott "sátán", aki megadta neki az erőket ahhoz, hogy megalkothassa őt a földi síkon. szóval van egy fajta körkörös viszony. mint a saját farkába harapó Uroborosz kígyó.
2013. szept. 8. 16:47
 12/23 A kérdező kommentje:

Hát ez az, hogy van aki nem talált kereszténység előtti sátán eredetű szót, míg mások igen. de lehet az nem sátánt jelöli, hanem a sámán ősi jelentése, hiszen ezek a szavak nagyon hasonlóak és így rokon is. Lehet volt a Sámán és a Sátá között egy másik hasonló jelentésű és alakú szó és ezzel tévesztik össze Sátán ősi használatát. ezt nem tudom, aki tudja nyugodtan írja le.

A SÁTÁN ÉS SÁMÁN szavak nem 3 betűsek, amit leírtál, hanem 5 betűs szavak így sztem van rokonság, de vajh mi?

2013. szept. 8. 18:10
 13/23 anonim ***** válasza:
100%

A Sátán szó héber eredetű, eredetileg kisbetűvel írták, és olyan angyalokat értettek rajta, akik úgymond, Isten véleményével szemben léptek fel, foglaltak állást, az ellen tettek.

A sámán pedig jó eséllyel szanszkrit, és eredetileg aszkéta szerzetest jelentett.

Szóval nem sok közük lehet egymáshoz.

2013. szept. 8. 18:15
 14/23 anonim ***** válasza:
47%

a baj az, hogy míg a sámán egy ősmagyar szó, addig a sátán a keresztény nyelvezetből átvett szó.

Ennyi.

2013. szept. 8. 20:20
 15/23 anonim ***** válasza:
ismét 1 hülye
2013. szept. 9. 18:45
 16/23 anonim ***** válasza:

Legfeljebb a kereszténység szemében Sátán a Sámán.

Egyébként a sámánok az ősmagyar hitvallás varázslói voltak. Illetve, más népeknél is hasonló szerepet töltenek/töltöttek be.

Ez teljesen igaz. Mi ebben a lepontozni-való?

2013. szept. 9. 20:42
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

A magyaroknak táltosaik voltak, nem sámánjaik.

És mint írták a sátán szó héber eredetű, és én úgy tudom hogy a sámán szó, az mandzsu eredetű szó, és azt jelenti "bölcs".

A két nyelv elég valószerűtlen hogy érintkezésbe került egymással.

2013. szept. 9. 22:16
 18/23 anonim ***** válasza:

Mindkettő jövevényszó a magyarban.

sámán -> sramana-s (szanszkrit): buddhista aszkéta, bölcs

sátán -> s-t-n, satan (héber): aki ellenszegül, gátol, ellenségként viselkedik

2013. szept. 10. 08:31
 19/23 anonim ***** válasza:

A Satan szanszkrit eredetű fogalom nem héber, Kelet telis tele van az anagrammáival.

A sámán nem a "szavunk", tunguz eredetű kifejezés.

Nem kizárt, hogy van közvetett kapcsolat a kettő között, de szerintem elég csekély az esély erre.

2013. szept. 10. 17:15
 20/23 anonim ***** válasza:

Neked rossz a sátánképed. Te abból indulsz ki hogy van sátán, azaz van valami nagyon negatív ördög. Pedig ez nem erről szól. Ha rossz a sátánképed akkor az istenképed sem jó.

Eredetileg a sátán nem is volt rossz jelentésű. Viszont úgy tűnik te a (római) keresztény világképből indulsz ki...

Amúgy a sámán nem héber eredetű szó. Gondolkodni is kellene néha. A héber is ősibb nyelv, de mikor voltak a zsidóknak sámánjai? Ők is átvették, de nem ez a lényeg.

Amúgy meg tényleg nem sámánok voltak itt, hanem táltosok. Ha tudni akarod mi a különbség keress rá pl Molnár V. Józsefre youtubeon..

2013. szept. 14. 21:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!