Lehet valami hasonlóság a Sámán és Sátán szavunk között kialakulásában?
Nagyon hasonló a 2 szó, lehet egymásból keletkeztek ?
A Sámán transzban látta a Sátánt ezért lett a Sátán szó vagy
A Sátánt látó ember a Sámán, mert LSDzve a Sátánnal tudott beszélni, mint ma is.
Valamelyik eset szerintem valós. de melyik?
Hát ez az, hogy van aki nem talált kereszténység előtti sátán eredetű szót, míg mások igen. de lehet az nem sátánt jelöli, hanem a sámán ősi jelentése, hiszen ezek a szavak nagyon hasonlóak és így rokon is. Lehet volt a Sámán és a Sátá között egy másik hasonló jelentésű és alakú szó és ezzel tévesztik össze Sátán ősi használatát. ezt nem tudom, aki tudja nyugodtan írja le.
A SÁTÁN ÉS SÁMÁN szavak nem 3 betűsek, amit leírtál, hanem 5 betűs szavak így sztem van rokonság, de vajh mi?
A Sátán szó héber eredetű, eredetileg kisbetűvel írták, és olyan angyalokat értettek rajta, akik úgymond, Isten véleményével szemben léptek fel, foglaltak állást, az ellen tettek.
A sámán pedig jó eséllyel szanszkrit, és eredetileg aszkéta szerzetest jelentett.
Szóval nem sok közük lehet egymáshoz.
a baj az, hogy míg a sámán egy ősmagyar szó, addig a sátán a keresztény nyelvezetből átvett szó.
Ennyi.
Legfeljebb a kereszténység szemében Sátán a Sámán.
Egyébként a sámánok az ősmagyar hitvallás varázslói voltak. Illetve, más népeknél is hasonló szerepet töltenek/töltöttek be.
Ez teljesen igaz. Mi ebben a lepontozni-való?
A magyaroknak táltosaik voltak, nem sámánjaik.
És mint írták a sátán szó héber eredetű, és én úgy tudom hogy a sámán szó, az mandzsu eredetű szó, és azt jelenti "bölcs".
A két nyelv elég valószerűtlen hogy érintkezésbe került egymással.
Mindkettő jövevényszó a magyarban.
sámán -> sramana-s (szanszkrit): buddhista aszkéta, bölcs
sátán -> s-t-n, satan (héber): aki ellenszegül, gátol, ellenségként viselkedik
A Satan szanszkrit eredetű fogalom nem héber, Kelet telis tele van az anagrammáival.
A sámán nem a "szavunk", tunguz eredetű kifejezés.
Nem kizárt, hogy van közvetett kapcsolat a kettő között, de szerintem elég csekély az esély erre.
Neked rossz a sátánképed. Te abból indulsz ki hogy van sátán, azaz van valami nagyon negatív ördög. Pedig ez nem erről szól. Ha rossz a sátánképed akkor az istenképed sem jó.
Eredetileg a sátán nem is volt rossz jelentésű. Viszont úgy tűnik te a (római) keresztény világképből indulsz ki...
Amúgy a sámán nem héber eredetű szó. Gondolkodni is kellene néha. A héber is ősibb nyelv, de mikor voltak a zsidóknak sámánjai? Ők is átvették, de nem ez a lényeg.
Amúgy meg tényleg nem sámánok voltak itt, hanem táltosok. Ha tudni akarod mi a különbség keress rá pl Molnár V. Józsefre youtubeon..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!