Lehet, hogy a világnak nincsen kezdete, hanem mindíg is volt?
Sokan gondolkodnak ezen, fizikusok & filozófusok és nem bírnak rájönni, hogyan keletkezhetett a legelső valami. Lehetséges, hogy felesleges is ezen töprengeni, mert egyszerűen sehogyan sem, mert mindíg is volt ?!
A világ állandóan változik, átalakúl, a lét, a lélek, az anyag, Isten is, igen hosszú idő alatt, de ő is, azonban mindíg is volt minden és mindíg is lesz. Lelkünk is lesz a világ és isten után és előtte is volt. na?
Kedves kérdező!
Ahogy mondod, az anyag energia. Pontosabban, az energia legsűrűbb állapota. De az energiának nincs szüksége anyagra.
Azt nem állíthatom hogy tudom, hiszen biztosan senki sem tudhatja, de úgy gondolom igen, az Univerzum örök. Az ősrobbanás során sem a semmiből keletkezett az ismert világ, hanem valamiből. Még a fizikai energiamegmaradás törvénye is ezt mondja, tehát a semmiből nem lesz valami.
Viszont egy egyszerű okból nem érthetjük meg ezt teljesen soha: Mégpedig, mert szubjektív a nézőpontunk, érzékelésünk, felfogásunk. Ahhoz hogy megértsük ezt, objektíven kéne látni az egész Univerzumot - viszont ez lehetetlen, hiszen mi csak a részei vagyunk. Csak az egész Univerzum, a teljes minden az, ami önmagát teljesen átláthatja. Tehát csak akkor érthetnénk meg, ha egyé válnánk az Univerzummal, azaz feloldódnánk benne, megszűnnék részként létezni.
Üdvözlettel,
Ezalor
Az, hogy a világ valamiből keletkezett nem mondja a tudomány éppen ellenkezőleg ! Azt mondja, hogy az energiamegmaradás értelmében nem vész el semmi csak átalakúl. Az univerzum az ősrobbanásból keletkezett, de mint leírtam előtte is volt valami. A vallás sem megy vissza a kezdetekre, csak definiál egy metaaxiómatikus Istent és mindent tőle származtat.
Elazor.
Az energiamegmaradás értelmében lehetséges az, hogy nem volt kezdet, csak átalakulás van. Az emergiához is kell némi anyagi létező amin keresztűl hat, megnyílvánul.
jó kérdés
kezdet és vég csak viszonylagosan lehetséges
kezdet és vég : testvérek , egy kör és az egész (valójában) egyszerre történik
a mindenség tényleg egyetlen pillanat 8egyetlen örök pillanat)
mi kitalálunk mindenféle célokat, utakat stb.-t,
ahhoz, hogy önmagunkat és a mindenséget megismerjük
felesleges
itt és most: VAGYUNK
elmúlnak az univerzumok (=változnak), de mi nem múlunk el
viszont elhisszük a kívül lévőnek látszó képeket (ezek eleven képek, tele élettel, energiával)
bárki, aki ismeretre jutott, mondhatja:
mielőtt Ábrahám volt, ÉN VAGYOk
de ha tudja mit jelent, azt is mondhatja:
mielőtt az univerzumok lettek és miután elmúlnak: ÉN VAGYOK
nekünk bábokat tanítanak istenekként
emberek által állított színjátékok bábjait
az egész egyszerre történik
a kezed sem kell kinyújtanod érte ... mert ha megteszed, elvéted
meditálni sem kell hozzá
a tested sem kell elhagyni hozzá ... jobb, ha megérted, mi az, hogy test és mi az, hogy testek?
azt mondják, hogy hosszú, nehéz, végtelenségig tartó utat kell bejárni érte - egy szó nem igaz belőle :-)
egy infó:
millió információt kaptok, de mindíg beágyazva kapjátok....
és ezért sokan a felesleges külsőségeket hiszitek el, a lényeg helyett - mely pedig rólatok szól
"Ezt a kozmoszt itt, amely ugyanaz mindenkinek, sem isten, sem ember nem alkotta senki, hanem volt mindig és van és lesz örökké égõ tûz, amely fellobban mértékre és kialszik mértékre."
- ő az én emberem! Hérakleitosz
tőle kevés szöveg maradt - ő a magáéból szólt
a szekunder Platóntól sok szöveg maradt - ő a máséból szólt
ilyenek azok, akik után sok írott szöveg marad
(a Biblia is egy ilyen szekunder irodalom)
"Az univerzum az ősrobbanásból keletkezett, de mint leírtam előtte is volt valami."
Ez a gondolat ellégé ellentmondásos. Einstein óta tudjuk, hogy az idő nem független a tértől, annak része, ezért hívjuk téridőnek. A tér keletkezésével jön létre az idő. Az ősrobbanással keletkezik a tér és az idő. Tehát azt állítani, hogy az idő kezdete előtt volt valami, az önellentmondás. Tegyük fel, hogy délután hatkor megszűnik az idő létezni (köznapian szólva "megáll" az idő), ebben az esetben nincs értelme arról beszélni, hogy mi lesz 6 óra után. Nem lesz semmi, mert nem lesz 6 óra után.
Attól függ, mit tekintünk világnak.
Az univerzumot? Mivel anyagból épül fel, valószínűleg véges, így kezdete lehetett. De mivel anyag nem vész el, valószínűleg előtte is létezett más állapotban.
Ha a világelméletünkbe bevonjuk a nem anyagi világot is, arra minden bizonnyal érvényes az örökkévalóság. Valószínűleg az sem statikus, folyamatosan változik, de nem lesz vége, így kezdete sem lehetett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!