Kicsoda Lilith a spiritualizmus szerint? Egy démon? Vagy csak kitaláció? (A bibliai sztori nem érdekel, azt ismerem)
Valóban nem bibliai személy. Azért, mert Ádám első felesége ként hivatkoznak rá, az nem egyből kereszténységre utal, de mindegy is.
Lilith úgymond az első feminista. Nem törődött bele, hogy alsóbb rendű, mind Ádám. (Isten őt is ugyan úgy porból teremtette). Ezért, mivel nem volt hajlandó "behódolni", Isten száműzte őt. Ekkor jött Éva, akit Isten már Ádám bordájából teremtett, ergó eleve alárendelt.
Lilith a sátánizmusban és a boszorkányságban játszik szerepet. Őt tartják pl az első boszorkánynak is bizonyos körökben. És igen, utaltak már úgy Lilithre mint a démonok anyjára.
Mind ez érthető módon elég jó alapot ad pop kultúrának, ezért elég sűrű látni az alakját sorozatokban.
Én úgy hallottam, ahogy már többdn is mondták, hogy Lillith-t Isten teremtette porból, mkmt Ádámot, egyemrangú volt Ádámmal, de ndm engedelmeskedett Istennek, ezért kiűzetett a paradicsomból, a Holt-tengernél démonokkal közösült. Isten próbálta vissza csalogatni, de nsm sikerült, ezért teremtette meg Évát Ádám oldalbordájából, ettel is utalva, hogy a nő a férfi alá tartozik. Mivel ők ettek a tudás almájából, halandók lettek, de Lillith mivel nem evett belőle, halhatatlan. Őt tartják a démonok anyjának, valahol azt is hallottam, hogy ő az első vámpír is, vagy valami ilyesmi.
Többségében azért nem maradt r[la túl sok irat, mert a nevét próbálták a Bibliából eltüntetni, nehogy valaki véletlenül is kövesse a példáját, tehát ellenszegüljön Isten és az egyház akaratának. Tulajdonképpenaz egész kereszténység erre megy ki, hogy mindenkit uraljon, még a gondolatait is az embernek, döntéseit stb. Akik nem megfelelően viselkedtek, eretneknek nyílvánították és vagy megölték, vagy ki tudja mit csináltak vele. Mindenkit átvágtak stb. Lillith szabad elvű volt, saját gondolkodás móddal rendelkezett, nem függött Istentől sem Ádámtól, és zserkntem jól döntött, őt nem átkozta meg Isten a halandósággal, a szülési fándalommal stb. (Nem vagyok keresztény ellenes, de amit a papok csináltak a középkorban, meg sokan most is, hogy kihasználják a hívők befolyásolását, Istenfélelmét stb, az eléggé gerinctelen és alljas. Bocsánat, hogy ha van itt hívő is és megsértettem a véleményemmel.)
Az hogy Ádám bordáját kivette és abból lett a nő. Ez azt szimbolizálja, hogy a férfi és nő egyenlő. Mert bár a férfi előbb volt, abból lett a nő is.
( a slussz poén hogy mindenkiben van férfi és női kromoszoma. Minden emberben)
Először Lillithýet teremtette meg, aki nem tűrte el, jogy Ádám magaalá rendeli, ezért elhagyta a paradicsomot, Isten vissza akarta vinni oda, de Lillith nemet mondott, majd Isgen Ádám oldalbordájából megteremtette Évát, és ezcazt akarta jelkélszni, hogy a nő a férfi alá tartozik.
Lillith azért nimcs benne a Bibliában mert ki akartál belőle törölni, eltörölni (kb mint Hatshepszut fáraónőt vagy Hérosztartoszt, de az ő nevük is fent maradt), ezzelcis arra utalva, hogy a nő a férfi alá tartozik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!