Az igaz, hogyha egy jós lát egy halálesetet, nem árulhatja el, maximum csak utalhat rá?
Én még mindig azt mondom, tanulj meg egyértelműen kérdezni.
Amúgy meg, akár megjósolja, akár a saját szemével látja a jós a halálesetet, kutya kötelessége közölni azzal, akit érint.
Vagy azért, mert ez állampolgári kötelessége, vagy azért, mert valaki megfizette ezért. Ha bizonytalan, úgy értem, akármilyen módon nem látta tisztán, azt is el kell mondania. Felelősség. Ennyivel tartozik, akárkinek.
(Majd elfelejtettem. Semmiképpen ne menjen jóshoz az, aki csak a szép jövőre kíváncsi. Menjen inkább sarlatánhoz, az majd jól kifosztja.)
Szerintem meg nagyon is jól értük egymást, csak van két gond.
Gond Egy: én eddig megpróbáltam a kérdésedre válaszolni, szó szerint. DE! emellett, mellékszálként beleszőttem azt a válaszaimba, amire Te, szerintem kíváncsi voltál.
Gond Kettő: Te csak azt akarod hallani, amit hallani akarsz. És egyre bizonytalanabb vagyok abban a tippemben, hogy Te mire is vagy kíváncsi.
Ha van egy jós, aki annyira nagyon jó, hogy tényleg látja mindazt, ami meg fog történni, akkor kötelessége mindezt megosztani azokkal, akik ezt megkérdezik tőle. Pont. Ez a véleményem.
Ha egy jós ködösít, akkor azt két okból teheti. Sorolom az okokat.
Első (hurrá-optimista) lehetséges ok: ANNYIRA azért nem jó a jós. Túl sokszor hibázik. Lehet, hogy tud valamit, de amit tud, az kevés.
Második (realista) lehetséges ok: azért ködösít, mert semmit nem tud, nem lát a jövőbe, vagyis sarlatán.
Aha, én meg azt gondolom hogy csak okoskodsz (mert nem vagy jártas ebben és biztosra te sem tudod). Ha csak azt akarnám hallani amit én hiszek, nem írom ki ezt és hagyom hogy azt gondoljak amit akarok.
Az emberiességről meg a kötelességekről írsz, mikor ez már egy más téma, a Te külön véleményedről szól az egész és én konkrét válaszokat akartam a fenti kérdésemre, nyilván olyan embertől aki tudja is.
Ja és csaknem értjük meg egymást (legalábbis te engem nem) ha nem tudod mit szerettem volna megtudni, de azért kösz az igyekezetedet...
Rendben. Tedd fel úgy a kérdést, kérlek, hogy én is úgy értsem, ahogy kell, és linkeld be ide!
Mert lehet, hogy félreértettelek, de nem hiszem.
Aki lát valamit, az vagy elmondja, vagy megtartja magának.
Aki látja a jövőt, azzal ugyanez a helyzet.
Nincs semmi különbség, sincs semmi okoskodás. Feltéve persze, ha valaki látja a jövőt.
És mivel a nem különösebben tehetséges jós nem "látja" a jövőt, maximum csak sejti, ezért nem árulhatja el, "maximum csak utalhat rá". Valóban, ez a helyes viselkedés. Ez a már válasz megfelel?
Félsz attól, hogy valamilyen, később számon kérhető dolgot megjósoljál, igaz? Mert nekem ez a határozott érzésem. Mekkora mázlim van, hogy én nem vagyok praktizáló jós...
Nem kértem hogy engem elemezgess sem hogy megint a helyes viselkedést boncolgassuk. Ha valaki nem bírja elviselni hogy valamit nem tud, ahhoz én sem tudok mit szólni.
Új kérdést meg nem teszek föl, mert ennél lényegre törőbben nem tudok föltenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!