Akik szkeptikusok és csak azért járnak ide hogy pampogjanak azok vajon mennyire unatkoznak nap mint nap?
Ezek nem szkeptikusok, mert a szkeptikus nem tagad, hanem kérdez, illetve nem hisz el semmit kritika nélkül.
Akikről te beszélsz, azok a redukcionisták, azaz tagadók, csak szkeptikusnak nevezik magukat, mert azzal értelmesebbnek, megfontoltabbnak tűnnek, meg van annak a szónak egy jó csengése mostanság.
Minek jön fel? Természetesen azért, hogy térítsen. "Jót akar", hogy senki ne foglalkozzon olyan dolgokkal, amelyek szerinte nem léteznek. (Röviden: önigazolás)
Nagyon pontosan fogalmaztad meg, első!
Egy tárgyilagos szkepszishez az kellene, hogy megvizsgálom azt a tárgyat, amiről véleményt formálok, és végül a _tapasztalataim_ alapján vonom le a megfelelő következtetéseket, nem pedig az érdekvezérelt prekoncepcióim alapján. (pl. Én még SOSEM találkoztam olyan emberrel, aki tagadja az asztrológia létjogosultságát, de valóban megvizsgálta volna, hogy az ismerőseire illik-e a képletük, vagy - horribile dictu! - egyáltalán tudta volna, hogy mit állít az asztrológia.)
Azt tapasztalom, hogy ez az önmagát realistának képzelő embercsoport manapság az egyik legfanatikusabb szubkultúra, ami mulatságos képet fest fel annak tükrében, hogy a fanatizmus esküdt ellenségeinek szeretnék beállítani magukat.
Azzal érvelnek, hogy jobbító szándékkal írják ezeket, pedig a napnál is világosabb, hogy csak a saját üres életük és kicsinyes önigazolásaik miatt felgyülemlett feszültséget szeretnék levezetni egy általuk alacsonyabb státuszúnak vélt embercsoporton: azokon, akik képesek hinni, és észérvekkel megközelíthetőek.
“Ki sem próbálja” Ez hazugság. A legtöbb válaszoló pontosan tájékozott, a probléma az, hogy már eltelt vagy egy évtized azóta, a részleteket elfelejtette, csak a bizonyosság meg a harag, hogy valami csalás volt, maradt meg, így tanácsot megfogalmazni érdemileg nem tud. Egyébként nem tudom feltűnt-e, de a GYIK válaszok nagyobb része ugyanezen probléma miatt értékelhetetlen.
“Hivatásos” szkeptikusnak, aki arra szánja az életét, hogy másokat megmentsen a saját butasaguktól, és részletesen kipróbal, leír minden hiedelmet, aránylag kevesen csapnak fel, mert elég időkidobó elfoglaltság, aki beugratható, azúgyis érzelemmel, kutya a csonton szívóssággal függ egyhiedelmen, megköszönni nem fogja.
1es: a redukcionista szó nem tagadót jelent.
"A legtöbb válaszoló pontosan tájékozott..."
Hazabeszélsz. Nagyon kevés kivételtől eltekintve azt tapasztaltam, hogy a legalapvetőbb dolgokat sem tudják arról, amit tagadnak.
"1es: a redukcionista szó nem tagadót jelent."
Ez így igaz, köszönöm a pontosítást, kicsit pongyolán fogalmaztam. Redukcionisták ÉS tagadók.
Én is azt tapasztalom, hogy nem ismerik azt, amiről véleményt alkotnak. Aztán amikor komolyabb vitára kerül a sor, alig marad valaki talpon, a többiek lemorzsolódnak. A maradók azok, akik körbejárták a témát, tehát valóban szkeptikusok, de végül arra az álláspontra helyezkedtek, hogy tagadják a szóban forgó jelenséget.
Általában ők a legkevésbé fanatikusok, bár kivétel azért akad.
A szkeptikus nem "izomból tagadó".
A szkeptikus megengedőleg vizsgálja a dolgokat, de csak akkor fogadja el tényeknek (bizonyosságnak), ha szigorúan szabott körülmények közt megismételhető és vizsgálható az állított valami.
.
Ha van túlvilág és nem hiszek benne, halálom után bebizonyosodik tévedésem.
Ha nincs, a benne hívő soha nem fogja megtudni az igazat.
szerencsémre nem találkoztam túl sok szkeptikussal. nekem olyan szerencsém van, hogy normális emberekkel tudok irogatni tapasztalatokat és véleményeket. főleg inkább az elképzeléseinket tudjuk körbe járni. mivel nem sokat tudunk a paranormális jelenségekről, inkább csak teóriákat alkotunk.
akik nagy kellemetlenségeket okoztak azok inkább a túlmisztikált- vagyis mágusnak képzelő egyének voltak. mára szerencsémre kevesebb ilyen emberbe botlok.
szkeptikusok...talán én is az voltam,mert sohasem hittem Istenben vagy hasonló dolgokban, még az ezotériában sem. Tapasztalatok és intuíciók alapján már úgyahogy. De az h valaki a saját gondolatmenetét erölteti rá másra... na azthiszem inkább ez a legútálatosabb a szkeptikusokban. az legyen amit ő gondol és mindenki úgy is gondolja!!!
nekem teljesen mindegy h mi létezik és mi nem. h ki-miben hisz.
aki túlfeszíti a húrt annak azért tényleg jó lenne ha tapasztalna legalább egy paranormális dologot.
irogattam igazi spiritualistákkal is. sajnos sokan valóban csak hazudoznak. ha szembesülnek azokkal a dolgokkal amiket állítottak akkor fülüket -farkukat behúzva menekülnek. pl: asztaltáncoltatáson vett részt. sohasem történt vele ilyesmi. de ha megtörténik totál kiakad.
asztro sowban is kitaláltam a megfejtést. fel vettem hangfelvétellel és videóval is. naná h össze-vissza kapcsoltak. 3 óráig. jó sok lett a számla. sehogy sem lehet őket elérni. szóval nagy kamu. be lehet bizonyítani h csalók. még azért is be lehet tiltani őket h nincs semmi elérhetőségük- rossz az e-mail címük, facebookjuk és nincsen semmi helyadat, semmi címük. na de csakazért is működhetnek.
ilyenkor azért jó lenne ha a szkeptikusok nagyerőkkel buzognának h betiltassák ezeket a dolgokat.
szóval azért jóra is fordíthatnák ezt a sok energiájukat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!