Zen koan kérdés? Gcsong szekere?
Gcsong zen mester egy szekeret épített, aminek mindegyik kerekében 100 küllő volt.
Egy napon szétszedte a szekeret. Levette a kerekeket a tengelyről. Az oldalát is elmozdította. Az utolsó darabig - minden ami össze volt rakva ~ most szétszedett állapotba került.
Mi vált ezáltal világossá?
Elménk van összetettségében, ha tudat alatt a fényt értjük ami láthatóvá teszi a dolgokat. (Buddhista nézőpont szerint fontos elkülöníteni a tudatosságot és a tudattartalmakat).
Ez egy nagyon jó koan, lehet elmélkedni rajta sokat. De a koanok lényege mindig abban rejlik, hogy feladjuk a rágódást felettük, abbahagyjuk az értelmezgetésüket és akkor világossá válik a mondanivalójuk. Jól látod a dolgot, legyen ez a koan és az összes hozzá társított gondolatod a szekér. Elkezdted boncolgatni, azóta már nemcsak maga a koan van mint tudattartalom, hanem rengeteg fogalmi sokasítás, értelmezgetés és kombinálás, kezded szétszedni a szekeret tízezer darabra, de még mindig ott foglalja a helyet az udvarodban, mindegy, hogy hány darabban. Egyébként amíg nincsen darabokban, egyszerűbb egészben kitolni, ha már elkezdted boncolgatni, még évekig fogod a darabjait kerülgetni... (Ez pedig az én szekerem néhány darabja volt :D)
# 2
Hűűha.
Köszönöm a választ!
Egyéni gyakorlóként ez sokat segített. Nem hittem hogy ilyen bonyolult..
Vagyis egyszerű :)
Gyakorolj csak, jó úton jársz!
Sok mindent meg fogsz érteni, magát a tudat természetét figyeld meg, persze világossá fognak válni a benne lévő dolgok közötti összefüggések is, de azok mind lényegtelenek.
Úgy érzem neked érdemes a zennel foglalkozni, nagyon letisztult vonal és mint te is írtad egyben végtelenül bonyolult is. Egy a lényeg, ne fordulj el a világi élettől, az is tanít minden pillanatban!
Egyébként ezt a koant pont nem ismertem eddig és köszönöm szépen neked!
Köszönöm én is!
Amúgy szerintem mindegy hány darabban van. Ugyanúgy kell elengedni ;)
A szekér.
Az elme.
Az elme szekere.
A szekér elméje.
Mindkettő.
Egyik sem.
Mindkettő tagadása.
Egyik tagadása sem.
Semmi.
Minden.
Gcsong mester elméje.
Nincs Gcsong mester.
Mindenki Gcsong mester.
# 6
Ki mondja? :)
Ahol a kérdés - ott a válasz is.
Innen a válasz:
Hulló falevél a szélben.
Én.
Te.
Gcsong mester.
Mindannyian.
Egyikünk sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!