Kezdőoldal » Ezotéria » Egyéb kérdések » Miert nem sikerul meditalnom?

Miert nem sikerul meditalnom?

Figyelt kérdés

Mar tobb mint egy hete probalkozom meditacioval, de szerintem meg mindig nem sikerult elernem a meditativ allapotot. Sajnos nem tudom ulve, egyenes hattal csinalni, mivel nagyon hatfajos vagyok, ezert ha ha egyenes hattal ulok 2 percen belul fajni kezd a hatam.

Probaltam fekve is de ugy belealudtam. Ezek utan haton, hatradolve probalta, de hiaba probalkoztam akar masfel oran keresztul is nem igazan torten semmi. Probaltam vissza fele szamolni, legzest figyelni, de azon kivul h nyugodtabbnak erztem magam nem tortent semmi. Probaltam befele figyelni, bar nem igazan tudom h ez pontosan mit jelent.

2018. jún. 5. 19:13
 1/8 anonim válasza:
Törökülésben leülsz, de olyan lazán tartod a lábaid, hogy kényelmes legyen. Ha egyenes háttal ülsz tényleg, akkor nem szabadna hogy fájjon a hátad, mert az a rossz tartástól fáj. Próbálj a mellkasodra figyelni, arra, hogy ne a föld felé nézzen, hanem előre, de kissé felfelé. Becsukod a szemed, és elkezdesz a légzésedre figyelni. Megvizsgálod a légzésed- most belégzel, aztán kilégzel. Észreveszed, ha gyorsul, ha lassul. Nem gondolkodsz rajta, csak nyugtázod magadban, hogy igen, ez történt. Csak a légzésedre figyelsz semmi másra. Az elején, mikor még kezded a dolgot sokszor el fognak kalandozni a gondolataid(vagy elkezdesz viszketni), de akkor csak gyorsan visszakormányzod őket a légzés felé.( a viszketés meg elmúlik magától) Ezt csinálod egy ideig, kezdetnek elég 20 perc meditációs idő is, mert többet nehéz kezdőként kibírni. Nem kell semmi transzbaesésre gondolni, de tényleg van egy furcsa flow közben. Nehéz leírni nagyon, nem is tudom mihez hasonlítani. Boldog vagy utána, és felfrissült.
2018. jún. 5. 19:23
 2/8 anonim ***** válasza:

Miért nem sikerül meditálnod?

Szerintem azért, mert van egy előzetes elképzelésed arról, hogy milyen lesz, amikor meditációs állapotban kerülsz.

"szerintem meg mindig nem sikerult elernem a meditativ allapotot" - és szerinted milyen a meditációs állapot? Honnan tudhatád, ha még nem voltál benne? Valamilyen képet kialakítottál róla, és aszerint végzed a feltételvizsgálatot: elértem már, amit elképzeltem? Nem. Akkor még nem sikeres a meditációm.

Változtass hozzáállást! Nincs két ember, akinél ugyanúgy zajlana a folyamat: "nincs út". Amely úton te haladsz, az éppen a neked való, és számodra helyes út. Minden pillanatban éppen azt érzed, amit kell. Éppen olyan ütemben haladsz, ahogyan kell. Ne keress hibákat! Ne legyen olyan, hogy valamit hibának feltételezel, és célul tűzöd a kijavítását! Nincsenek hibák. Minden úgy történik, ahogyan kell. Minden jól van.

Ha ezt a hozzáállást felveszed, akkor az öszes saját magadból eredő zavart kiküszöbölöd. Elfogadod, hogy pontosan úgy végzed a meditációt, ahogyan kell, és pontosan azzal az eredménnyel, amivel kell. És akkor meditációd egyre "sikeresebb" lesz. (Habár mindig sikeres.)

2018. jún. 5. 22:34
 3/8 anonim ***** válasza:

Bizony az előző válaszadó jól mondja.

Mit jelent neked a meditációs állapot? Mit szeretnél elérni?

Legjobb lenne, ha elfelejtenéd minden előzetes prekoncepciód, minden várakozásod a meditációval kapcsolatban, beleértve azt is, hogy neked el kell érned valamit, és azt is, hogy el kéne felejtened bármit is :)

Légy üres, amennyire csak tudsz, de ne gondold azt, hogy neked üresnek kellene lenned. Fogadj el minden helyzetet, amit elérsz a meditáció során, beleértve azt is, hogy nem sikerült elérned a meditatív állapotot. De ne mondogasd magadnak, egyszerűen csak fogadd el érzelmileg, hogy most ez van. Ha nem sikerül elfogadni, akkor fogadd el, hogy nem sikerült elfogadni.

Ha egy technikát keresel, akkor azt találsz a neten, többet is. Véleményem szerint az itt-és-mostban történő jelenlevés a legjobb meditáció.

"Az élet meditáció. A tudatosság meditáció." (Marcos Gualberto)

2018. jún. 6. 11:56
 4/8 Krúdy Gyula ***** válasza:

Sok jó válasz lehet erre... Biztos akkor akarsz nekiállni meditálni mikor a legnagyobb melegek jönnek, és még éjszaka is fülledt a levegő? Ha kint vagy a természetben az ok, de szobában eléggé hardcore mostanában egy helyben ülni. Körülményektől függ. Megteremteni a szükségek környezetet eléggé fontos főleg kezdőknek. Jelenleg a meditáció valahogy így néz ki nálam:

Lehunyod a szemed - verejtékezni kezd a homlokod

Elkezded elcsitítani gondolataidat - végigszalad egy izzadságcsepp a nyakadon

Elmélyülsz picit önmagadban - halántékodon már folyik a víz

Lelki segítőd Chuck Norris képében megjelenik - pólócsere nedvességtartalma miatt aktuális

Asztrális utazásokhoz szokták javasolni, hogy légy valamilyen vízzel fizikai kapcsolatban. Ha ömlik rólad a víz lehet célszerű azzal kezdeni.

2018. jún. 6. 17:40
 5/8 anonim ***** válasza:
Honnan veszed, hogy jól próbálkozol?
2018. jún. 7. 18:30
 6/8 anonim ***** válasza:

Mentálisan nem igazán csinálsz semmit se.

Nincs célod, így nem is tudod elérni. Csinálj valamit.

A kérdésedben leírtak is ezt, amit elmédben láttam erősítik.

Első sorban a külvilággal keresed a hibát, annyira fogalmad sincs róla, mit kéne cainálj., avagy annyira semmit se csinálsz.

Dőlj hátra, szobád fala, csak legyen kényelmes, de ez másodlagos. A tested és külvilágod állapota egyben a másodlagos tényező.

A tudatalattid alapján úgy fogalmaznám a te celod mint.., "egy másféle, enyhén nyugodtabb, még enyhébben tisztább, kevésbé öningerlő tudatállapot".

Keress egy célt. Tisztázd le magadban, milyen állapotot akarsz elérni. Tudom, nem ismered elméd s lehetőségeket, irányokat, de a mostani tudásodból is tudsz keresni olyan komplexumot, amit el tudsz érni s még ésszerű is célként használj.

Pl a légzés figyelés technika azért van, hogy az abszolút kezdők megtanulják érezni a nem.figyelés művészetét. Ne hagyd, elméd más gondolatot behozzon, más érzetet, mint a légzésed hulláma, a létnyugalom, csend, kellemesség.

Én ezt nagyon ritkán tanácsolom. S neked sem. Beszélned kéne magadhoz. Lassan, nyugalmat sugározva magad felé mondj olyan igazságokat, amiket megértesz, csak pozitív töltetű, és célod felé viszi az elmédet.

Neked az emelkedett állapotot tanácsolnám többek közt. Éreztesd magaddal, hogy a problémáid aprók, könnyen megoldhatóak, aránylag jó életed van, jó lehetőségekkel.

2018. jún. 10. 12:31
 7/8 anonim ***** válasza:
Én csak tibeti hangtálakra tudok meditálni de akkor akár egy órát is, fekve, és nagyon jól érzem magam tőle, teljesen kitisztul a fejem
2018. aug. 22. 12:18
 8/8 anonim ***** válasza:
Es mi az hogy nem történik semmi? Minek kéne történnie?
2018. aug. 23. 09:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!