Szerintetek milyen káros következménye van az ezoterikus gondolkodásnak?
"És mit érdekel az engem, vagy a tudomány? Az volt a kérdés, hoy soroljuk fel az ezotéria káros hatásait, amiből rengeteg van."
Arra mutattam rá, hogy a felhozott érvet a másik oldalra is fel lehet mutatni, tehát nem jó érv. Nem kell túlgondolni.
Akkor káros az ezotéria, ha az, aki foglalkozik vele, maga szélsőséges, és ezért ehhez is úgy nyúl hozzá, de aki szélsőséges, az máshoz is jellemzően szélsőségesen áll hozzá, tehát nem az ezotéria miatt lesz szélsőséges, hanem alapból az.
Szélsőséges lehet pl. az, hogy valaki sok pénzt kér másoktól azért, hogy egyébként marhaságokat hordjon össze, de ezt képes olyan előadásmóddal, hogy hisznek neki.
Ez lehet ezotéria terén, lehet vallás terén.
Szélsőséges lehet az, hogy csak erre kattansz rá olyan mértékben, hogy semmi mással nem foglalkozol úgy, ahogy kéne, pl. a munkáddal, emiatt tönkremész esetleg. De ugyanezt nem csak az ezotériába zombulással lehet elérni, hanem más dolgokkal is, mondjuk számítógépes játékok, szerencsejáték.
Szélsőséges lehet a csőlátás, ami miatt képes vagy másokkal is összeveszni konstruktív vita helyett, de ez szintén nem csak az ezotériához köthető, ott van pl. a politika is.
A szélsőségesség egyéni tulajdonság, ha valakire ez nem jellemző, akkor csak azért, mert érdeklődik megosztó témák iránt is, még nem válik szélsőségessé, és nem lesz esetében a dolog veszélyes.
Az a baj, hogy azt hiszitek bármilyen érzelmet is érdemeltek (kötekedés, harag vagy akármi) pedig egyáltalán nem! Nem a kérdésre válaszoltok, hanem védekezni jöttetek ide. Nem tudjátok értelmezni a kérdést és felesleges dolgokat írtok, körbe magyarázzátok, valamit nagyon akartok bizonyítani. Én csak az ezó káros hatásairól beszéltem... Végül törölve lettek a válaszok, mert túlságosan magatokra vettétek és nem tudtatok nyugodtak maradni. Ez van. B)
"Remélem sikerült elolvasnod a véleményem mielőtt törölték volna te szánalmas kis 54%."
Nem olvastam. Talán küld be újra.
Én válaszoltam a kérdésre, de végig kellene gondolni.
Önmagában az ezoterikus gondolkodás nem káros, ha szélsőségességgel párosul, akkor igen, ha kapzsisággal párosul, és a megfelelő naiv embereket találja meg az egyén, akkor könnyen az anyagi csődbe lehet taszítani másokat (de a szerencsejátékkal és a tőzsdével is, nem?), önmagában az, hogy hiszel valakiben vagy valamiben, nem káros, nem ártasz vele senkinek, ha fanatikus vagy, bigott, akkor már tudsz ártani, önmagában az, hogy szimpatizálsz egy párttal, nem káros, de ha ez szélsőségbe csap át, akkor már képes vagy ezzel másoknak is ártani, önmagában az, hogy jól ismered a kémiát, nem káros, de rossz kezekben ölni is lehet ezzel a tudással.
#26 Az agyi aktivitás jeleit mutatod, nem úgy, mint az előtted szóló #24/67%-os. Valami nagyon nincs rendben nála, de nem merek hozzászólni, mert túl idegesnek tűnik... Este valami nem jött össze neki "gondolom".
#26 Őszintén mondom nagyon jó ügyvéd lennél én előzőleg is mondtam neked (csak törölték), hogy nekem semmi bajom a védőbeszédeddel, talán válasznak is lehet nevezni... Próbálom elmagyarázni neked érthetően: Felteszek egy kérdést, hogy például soroljanak fel néhány történelmi személyt. Erre sorra jönnek olyan válaszírók, akik körbe magyarázzák, hogy miért nem sorolnak fel neveket. Kifogásokat keresni könnyű. Mellesleg akiket felsoroltál éppenséggel az említett csoportban tartoznak, egyáltalán nem ritkák, hogy arra lehessen fogni, viszont nem kell még emiatt kivédeni az ezotériát. Abban hiszel amiben te akarsz.
ezoterikus gondolkodás egy hatalmas témakör, amiben ugyanúgy megvan a hasznos tanítás is, mint a temérdek értéktelen butaság, sajnos szelektálni kell. Nem szabad minden hülyeséget elhinni, át kell gondolni, meg kell nézni a másik oldalát is. Némelyik ezoterikus előadó sem feltétlen ért egyet a másikkal, sajnos mindent amit mondanak meg lehet kérdőjelezni, mert tudományos bizonyíték jelenleg semmire sincsen. Ezért az a neve, hogy ezotéria. Aki belemélyed, éppúgy lehet a segítségére, mint a kárára, ez 1-1, vagy bejön, vagy nem. Például be akarod vonzani a pénzt (csak egy példát írtam gyorsan), lehet hogy valahogy összejön, akkor hiszel benne, ha nem, akkor meg arra gondolsz, nem csináltad elég jól a bevonzást. Az asztrológia is csak lehetőségeket mutat, nem azt mondja, hogy ez vagy az biztosan úgy lesz. Lehetőségeket én is tudok mondani. A csillagjegyek jellemzésére is létezik pszichológiai magyarázat, ki ebben hisz, ki pedig abban. Mindenesetre indulatok nélkül és éretten kéne véleményt nyilvánítani ebben a témában, mert az ellenkezőjét se bizonyította be senki.
Szóval mondjuk vannak-e szellemek?
1. Nincsenek - bizonyítsd be hogy vannak, úgysem tudod.
2. Vannak - bizonyítsd be, hogy nincsenek, úgysem tudod.
Szerintem az értelmes ember alapból szkeptikusan áll mindenhez először, ha nem így lenne, bólogató Jánosok lennénk, és mindent elfogadnánk gondolkodás nélkül. Én azt mondom, hogy ha megvizsgáltad az ellenkezőjének a lehetőségét, de te ezután mégis hiszel valamiben, akkor higgyél! De ne támadd le a másikat. És fordítva is igaz, ha nem hiszel, ne próbáld meg elvenni a másik hitét. Mert annál szomorúbb nincsen.
"A materialista lakatot tesz a kerékpárjára, hogy ne lopják el.
Az ezoterista zöld energiagömböt képzel köré, ami távol tartja a rossz embereket.
Na, kinek fogják ellopni a biciklijét?"
Természetesen azét, aki lelakatolta azt, mert a veszteségtől való félelmével magát a veszteséget - vagyis, biciklije ellopását - fogja manifesztálni.
Az alapkérdésre visszatérve...
Az ezotéria azok kezében veszélyes, akik azt hiszik magukról hogy ezoterikus gondolkodásúak, valójában viszont az egójuk irányítja őket.
Ők tetetnek szerelmi kötést a párjukra, átkoznak meg nekik nem tetsző embereket, vagy alakítják az életüket az alapján, amit a bulvár-horoszkóp rovatban olvasnak.
Ők ugyanúgy nem értik a spiritualitás lényegét, mint azok az "alvók", akik ide járnak harcolni, az egójukat megerősíteni és másoktól energiát lopni... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!