Miért leszek ingerültebb?
Biztos, hogy tudod, mi a meditáció?
Fix, hogy jól csinálod?
Ez alapján:
melyik fajta meditációt csinálod? Ha megválaszoltad, akkor tudunk beszélni részletesebben a témáról.
hármas vagyok
Köszi, h megosztottad velünk a részleteket.
A kérdésedre nem tud választ adni más, csak a módszered feltalálója, te magad. Neked kellene felismerned, miért nem oda vezet az általad kitalált technika, mint szeretnéd. Igazából a te szellemi terméked ez a dolog, igazából ki más tudná rá választ?
Szándékosan nem használtam a meditáció kifejezést a kérdésed megválaszolásakor. Ugyanis a vonatkozó szakirodalom és a gyakorlók tapasztalatai szerint a te módszered nem minősül meditációnak. A te technikád koncentráláson alapul, értelemszerűen máshova vezet, mint a meditációs módszerek. Más a hatásmechanizmusa, stb.
Két megoldás van a problémád megoldására:
1. a te saját módszered csiszolgatása és tökéletesítése abban az irányban, hogy úgy működjék, ahogy te szeretnéd
2. ha lenyugodni szeretnél, v olyan agyhullámokat mint a többi fajta meditációk közül némelyik gyakorlása nyújtani tud, akkor azokat választod.
Meditáció: eggyèválás a valósággal.
Az èn vagyok, egy kèpzeletbeli lèny aki a testről való tudomás eredmènye. Olyan tudatállapot amivel mindenki "magára zárja az ajtót." a vagyok viszont mindenre vonatkozik. A vègtelenre, a bolygóra, a testemre, a házakra, a biciklimre, a kutyámra, a szomszèdra. A gondolataimra, èrzèseimre, elmèmre. Tehát kint ès bent mindenre.
"Az itt és most-ra koncentrálok."
Na ez a baj.
Még a #3-as válaszoló által linkelt wikis leírás is ezt a szót használja "koncentrál".
Holott a meditáció éppen az ellentéte a koncentrációnak!
Mesterem valahogy igy magyarázta:
Az éber tudatosságban csaponganak a gondolataid, és tovább fűzöd őket. Jön egy gondolat; hogy szép idő van. Aztán tudatosan tovább fűzöd, hogy akkor délután kertészkedni kellene. Öszze kéne seperni a faleveleket. Vajon van-e elég zsák az összegyűjtéséhez? Venni kellene zsákot. És ha már a boltban vagyok venni kellene még...
És pörög az agyad és fűzi tovább a gondolatokat, a feladataidra koncentrálva.
A meditáció ennek éppen az ellentéte.
Választani kell egy kellemes, nyugodt helyet, és egy kellemes "tartást". Kellemes ülést.
És aztán elcsitulni, kiüresedni.
Nyilván a gondolatok áramlását nem lehet megakadályozni.
A gondolatok jönnek-mennek.
De nem szabad tovább fűzni őket.
Jön egy gondolat, hogy szép idő van.
Aztán elmegy.
És van egy kis szünet.
Aztán jön egy másik gondolat.
Az is elmegy.
És megint van egy kis szünet.
Na ez a szünet - mondta a mester - ez a szünet a meditáció!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!